Πρωτομαγιά 2011. Μήνυμα της Ε.Ε της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Η Πρωτομαγιά του 2011, - ένα χρόνο μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ της Κυβέρνησης και την εγκατάσταση στη χώρα μας ενός μηχανισμού επιβολής αντιλαϊκών, αντικοινωνικών πολιτικών με την ευθύνη της Κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ -, βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη μαζική ανεργία, τη μαζική φτώχεια, την αποδιάρθρωση του κοινωνικο-οικονομικού ιστού και τη διάλυση κάθε μορφής κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικού κράτους.
Οι απώλειες δικαιωμάτων, εισοδήματος, εγγυήσεων και προοπτικής στην καθημερινότητα της ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, των μισθωτών και συνταξιούχων, των ανέργων και των νέων, υπέρ του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, των λίγων και προνομιούχων, δεν έχει μεταπολιτευτικό προηγούμενο.
Η ανεργία σκαρφαλώνει προς το 20%, αυξάνονται οι ώρες εργασίας στο Δημόσιο από 37,5 στις 40, οι απολύσεις και οι συνθήκες γαλέρας στον ιδιωτικό τομέα, συνεχίζεται και εντείνεται η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και της στρατηγικής σημασίας δημοσίων επιχειρήσεων στην ενέργεια, τις επικοινωνίες, τις μεταφορές, το νερό δηλαδή τα εναπομείναντα δημόσια κεφάλαια για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την προστασία της κοινωνικής συνοχής.
Οι νέες θυσίες στο βωμό των αγορών, των κερδών, των τραπεζιτών, των κερδοσκόπων και της ασυδοσίας είναι στην ημερήσια διάταξη των κυβερνητικών μέτρων, των δελτίων ειδήσεων. Το νέο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής 2012 – 2015 που με το «καλημέρα» περικόπτει τα κοινωνικά δικαιώματα, αυξάνει την έμμεση φορολογία, το ΦΠΑ, υπόσχεται νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, πριν ακόμη κατατεθεί και ψηφιστεί.
Οι ιστορικοί αγώνες πριν, την 1η Μάη 1886, μετά, με χιλιάδες νεκρούς της εργατικής τάξης, κοινωνικούς αγωνιστές, διαμόρφωσαν κατακτήσεις που σήμερα κατεδαφίζονται, δικαιώματα στην εργασία, την ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία, τις εργασιακές σχέσεις που σήμερα ανατρέπονται.
Η αγωνιστική και κοινωνική αλληλεγγύη, η ένταση των συνδικαλιστικών αγώνων και η ανάπτυξή τους στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος φραγμού στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αντίστασης στα μέτρα της Κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της Ε.Ε., διεκδίκησης νέων δικαιωμάτων, αποκατάστασης των απωλειών, είναι η στάση, η δράση που τιμά την εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς. Συνεχίζει με συνέπεια, αποφασιστικότητα, τόλμη, τους αγώνες στο σύγχρονο κόσμο με τις ίδιες αρχές, αξίες και στόχους, απέναντι στα ίδια συμφέροντα.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ,
Η ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ – ΩΡΑ 11.00
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ Της 11 ΜΑΗ, στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 στο Πεδίον του Άρεως, στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων
 σε όλες τις πόλεις και τους νομούς.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η ΕΝΟΤΗΤΑ
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Από  την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
 

 

- Τα μέτρα έπρεπε ήδη να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στην τρόικα
- Έντονη φημολογία για την υπαγωγή όλων των αγαθών στον υψηλό ΦΠΑ 23%
- Οι περικοπές από το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο θα φτάσουν και το 30%
- Σχέδια για επιβολή επιπλέον φόρου ακόμα και στα αναψυκτικά

Οι πολίτες για άλλη μία φορά θα κληθούν να πληρώσουν εκείνοι το μάρμαρο, δηλαδή την αναθεώρηση του ελλείμματος, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ο περσινός προϋπολογισμός εκτελέστηκε με απόκλιση κατά 10,5% και όχι κατά 9,4%, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι λείπουν 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία για το 2010 και η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να λάβει κατεπείγοντα μέτρα που φυσικά θα επιβαρύνουν τον έλληνα φορολογούμενο. Με βάση την υστέρηση και των εσόδων το 2011 κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σημαίνει πως η κυβέρνηση ψάχνει 4 δισεκατομμύρια για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό του 2011.

Οι νέες δυσμενείς εξελίξεις θα οδηγήσουν την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα μέσα σε δύο μήνες και μάλιστα μέτρα που σύμφωνα με τις υποσχέσεις στην τρόικα θα έπρεπε ήδη να εφαρμόζονται.

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι η επίσπευση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου όπου για κάποιες περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων σημαίνει περικοπές στον μισθό που ενδέχεται να φτάσουν και το 30%.

Επίσης, η κυβέρνηση ρίχνει πλέον και επίσημα στο τραπέζι την κατάργηση ή το ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών και κοινωνικών επιδομάτων, στα οποία μάλιστα αναμένεται να τεθούν και κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας.

Αυτό που θα τινάξει όμως στον αέρα τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών είναι και η διεύρυνση του ΦΠΑ, που στην ουσία σημαίνει κατάργηση μειωμένου συντελεστή και μετακίνηση των αγαθών στο 23%.

Στη φαρέτρα των μέτρων για την κυβέρνηση υπάρχει και η πιθανότητα επιβολής ειδικού φόρου στα αναψυκτικά και τα μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και οι περαιτέρω αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα.

Ανάμεσα στα μέτρα βρίσκονται τα πρόστιμα για τις υπό εξέταση νέες ρυθμίσεις περαίωσης, την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επίλυση εκκρεμών υποθέσεων με το δημόσιο.
ΠΗΓΗ:Newsit.gr

Με γραπτές εξετάσεις θα επιλέγονται τα στελέχη στο Δημόσιο


Στα θρανία θα κληθούν να καθίσουν περίπου 60.000 στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που θα διαγωνιστούν για τις 25.000 θέσεις των γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων στο Δημόσιο. Η επιλογή των στελεχών θα περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις, προφορική συνέντευξη και μοριοδότηση προσόντων που θεωρούνται εξατομικευμένα και αντικειμενικά, όπως χρόνια προϋπηρεσίας, τίτλοι σπουδών, ατομικά φύλλα αξιολόγησης. Το νέο σύστημα αναμένεται να υλοποιηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», την ευθύνη της επιλογής θα έχουν:
  • Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, που έχει ήδη συγκροτηθεί πριν από το Πάσχα και αποτελείται από τέσσερα στελέχη του ΑΣΕΠ και ένα στέλεχος του Συνηγόρου του Πολίτη. Την προεδρία στο ΕΙΣΕΠ έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ Φ. Μπολόφης. Ουσιαστικά, την πλειοψηφία του οργάνου κατέχει το ΑΣΕΠ, του οποίου τα μέλη έχουν επιλεγεί με απόφαση της Βουλής (ενισχυμένης πλειοψηφίας) κατά τα 4/5 των μελών της.
  • Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων. Συγκροτείται από τους γενικούς διευθυντές της δημόσιας διοίκησης, που θα επιλεγούν με την παραπάνω διαδικασία του ΕΙΣΕΠ. Ετσι οι διευθυντές στο Δημόσιο θα επιλέγονται μόνον από τους γενικούς διευθυντές του ΣΕΠ. Η σύνθεση του οργάνου αυτού είναι τριμελής και ένα μέλος του προέρχεται κάθε φορά από άλλη υπηρεσία από εκείνη που κρίνεται, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα.
  • Νέα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Αποτελούνται αποκλειστικά από τους διευθυντές της δημόσιας διοίκησης και είναι το όργανο εκείνο που θα επιλέγει τους προϊσταμένους των τμημάτων. Είναι η πρώτη φορά που τα υπηρεσιακά συμβούλια θα έχουν αυτή τη σύνθεση και αυτή τη λειτουργία, καθώς μέχρι σήμερα στα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων συγκαταλέγονταν συνδικαλιστές ως εκπρόσωποι των εργαζομένων και πρόσωπα διορισμένα από τον εκάστοτε υπουργό.
Όσα στελέχη επιλεγούν, θα έχουν πενταετή θητεία, ενώ από τις διαδικασίες επιλογής θα αποκλείονται όσοι έχουν πειθαρχικές ποινές ή και ποινικές κυρώσεις για πράξεις που αφορούν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα (όπως παράβαση καθήκοντος, αποδοχή εύνοιας ή ανταλλάγματος για χειρισμό υπόθεσης, παραβίαση απορρήτων της υπηρεσίας κ.λπ.). Στη διαδικασία επιλογής θα μετρούν επίσης οι συστηματικές απουσίες των υπαλλήλων (πχ, αναρρωτικές άδειες που επαναλαμβάνονται χωρίς αποχρώντα λόγο μπορεί να κοστίσουν έως και 100 μόρια στον υποψήφιο).
Παράλληλα, οι γραπτές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν με ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, που θα συνταχθεί με την ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Η προφορική συνέντευξη θα πραγματοποιείται με την ελεύθερη παρουσία των υπόλοιπων συνυποψηφίων και οι ερωτήσεις θα αφορούν την επαγγελματική δράση του υποψηφίου, τη γνώση των θεμάτων του φορέα που υπηρετεί και την ικανότητά του για διοίκηση. Η απόφαση και βαθμολογία των προφορικών συνεντεύξεων είναι αιτιολογημένη, καθώς υπάρχει η υποχρέωση της δημοσίευσης των πρακτικών των συνεδριάσεων επιλογής, στα οποία θα περιλαμβάνεται και η αιτιολόγηση των αποφάσεων εντός δύο μηνών. Οι γραπτές εξετάσεις θα έχουν περίπου την ίδια βαρύτητα στη μοριοδότηση όσο και η προφορική εξέταση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πληροφορίες στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι η μοριοδότηση στις γραπτές εξετάσεις θα είναι μέχρι 350 μόρια και στην προφορική εξέταση μέχρι 300 μόρια.
Τέλος, οι νέοι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές και προϊστάμενοι μπορούν να αποβληθούν από τη θέση τους πριν λήξει η θητεία τους για λόγους όπως μεροληψία ή αδικαιολόγητη επιείκεια κατά τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης, πλημμελή άσκηση ή αδυναμία άσκησης ελέγχου των υπαλλήλων, άσχημη συμπεριφορά απέναντι σε πολίτες, απροθυμία στην εφαρμογή νέων μεθόδων οργάνωσης, λειτουργίας και αποδοτικότητας, αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, κακή συνεργασία με άλλα στελέχη της διοίκησης ή μειωμένη ποιοτική και ποσοτική απόδοση.
Έρχονται μετατάξεις υπαλλήλων από δήμους στο Δημόσιο
Σε απελευθέρωση των µετατάξεων ακόµη και από δήµους προς άλλες δηµόσιες υπηρεσίες προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών και δεν αποκλείεται η σχετική ρύθµιση να ενταχθεί στο νοµοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που θα τεθεί σύντοµα προς ψήφιση στη Βουλή, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στα σημερινά Νέα.
Με τις νέες ρυθµίσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση θα δοθεί η δυνατότητα για κάλυψη κενών σε υπηρεσίες του ∆ηµοσίου από το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο καταγράφεται σε αρκετούς φορείς. Θα προβλεφθούν, ωστόσο, συγκεκριµένες διαδικασίες µε τις οποίες θα διενεργούνται οι µετατάξεις.
Σύµφωνα με το δημοσίευμα, ενδέχεται να επιλεγεί το µοντέλο που ακολουθήθηκε και στον «Καλλικράτη», που συνεπάγεται πως σε πρώτο στάδιο οι υπάλληλοι θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εθελούσια µετάταξη. Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί ο αριθµός των προς µετάταξη εργαζοµένων, θα ακολουθήσουν υποχρεωτικές µετακινήσεις. Ανάλογες μετακινήσεις θα μπορεί να γίνουν και μεταξύ δήμων.

tvxs

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απρίλιος

19/04/2011

ΑΠΕΡΓΙΕΣ Γ.Σ.Ε.Ε. - Α.Δ.Ε.Δ.Υ. 1Η ΜΑΗ & 11 ΜΑΗ 2011

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., μπροστά στη νέα επίθεση που έχουν εξαπολύσει Κυβέρνηση και Τρόικα σε εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, μέσω του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, του «μισθολογίου» των νέων περικοπών αλλά και του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας», που «θεσμοθετεί» τη διαρκή λιτότητα και καταδικάζει ολόκληρη την κοινωνία στη φτώχεια, καλεί σε μαζική συμμετοχή:
•·        Στις αγωνιστικές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, την Κυριακή 1η Μαΐου στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τα Συνδικάτα σε ολόκληρη τη χώρα.
•·        Στην 24ωρη Γενική Απεργία που πραγματοποιούν από κοινού ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 11 Μαΐου.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι με τη συμμετοχή τους και την αγωνιστικότητά τους μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα δυναμική, αντιδρώντας:
•1.     Στην πολιτική χιλιάδων απολύσεων σε Δημόσιο (συμβασιούχοι) και Ιδιωτικό Τομέα.
•2.     Στην πολιτική συνεχούς μείωσης μισθών και συντάξεων και διαρκούς αύξησης της ακρίβειας.
•3.     Στην πολιτική απαξίωσης του ρόλου των Δημοσίων Υπηρεσιών, συνολικής εκποίησης του Δημοσίου Τομέα, διαρκούς συρρίκνωσης του Κοινωνικού Κράτους και μεταφοράς του κόστους στους πολίτες, με μοναδικό κριτήριο την περιστολή δαπανών.
Από  την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Μας ταϊζουν βασιλικά... παραμύθια

thumb
Στα άκρα -επικοινωνιακά εννοούμε- θα φθάσουμε τις επόμενες δέκα μέρες.. Από την μια μεριά θα βομβαρδιστούμε για τις φοροαπαλλαγές που κόβονται και τα νέα μέτρα που επιβάλλονται, θα βλέπουμε την τρόϊκα εδώ να μας κάνει παρατηρήσεις ότι δεν προχωράμε όπως θέλουν οι αφεντάδες μας και από την άλλη θα πήξουμε στην ακατάσχετη μπουρδολογία για τους βασιλικούς γάμους του πρίγκηπα της Αγγλίας και της πριγκίπισσας- σταχτοπούτας… Θεάματα μια και δεν υπάρχει ο απαραίτητος Αρτος... για να ταϊσουν όπως κάνουν σε τέτοιες περίπτωσεις, όλο τον κόσμο… Μένουν μόνο τα θέαματα... ο καλύτερος τρόπος για να  βάλουμε στο «τρυπάκι», τον κοσμάκη, να ζήσει τους χλιδάτους γάμους, μαζί με με διάφορους ανά την υφήλιο ξεπεσμένους, που θα φιγουράρουν πρώτοι και καλύτεροι στις οθόνες μας… Με τα πρωτεία από τα κανάλια να τάχει πάρει ο ALPHA, ετοιμάζονται όλοι για να καθηλώσουν τους τηλεθεατές στους καναπέδες
Παν.Κ

MIA EIKONA ...

Η οικονομική κρίση προκαλεί κατάθλιψη στους έλληνες

Σε κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές βυθίζει του Έλληνες η οικονομική κρίση. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ιατρική Σχολή του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων ένας στους πέντε που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εμφανίζει ψυχοπαθολογικά συμπτώματα.
Η έρευνα, το σχεδιασμό της οποίας ανέλαβαν οι Πέτρος Σκαπινάκης, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και Βενετσάνος Μαυρέας, καθηγητής Ψυχιατρικής, με συμμετοχή και του ιατρού του Ψυχιατρικού τμήματος Στέφανου Μπέλλου, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 5.000, περίπου, ενηλίκων, 18 έως 74 ετών  
Σύμφωνα με την έρευνα, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», η συχνότητα σοβαρής ψυχοπαθολογικής συμπτωματολογίας στα άτομα χωρίς οικονομικά προβλήματα ήταν περίπου 3%, ενώ στα άτομα με πολλές οικονομικές δυσκολίες εκτινάσσεται στο 22%. Παράλληλα, οι άνεργοι παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα, από αυτούς που εργάζονται, να εμφανίσουν σοβαρή ψυχοπαθολογία.
«Υψηλά ποσοστά ψυχοπαθολογίας εμφάνισαν, επίσης, οι συνταξιούχοι, αλλά στη στατιστική ανάλυση φάνηκε να οφείλεται στο χαμηλό εισόδημα και στις οικονομικές δυσκολίες», επισημαίνουν οι ερευνητές.
Οι άνεργοι ήταν δυόμισι φορές πιο πιθανό να αρχίσουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας, ενώ ήταν επίσης 2,5 φορές πιθανότερο να αισθάνονται ότι η ζωή τους δεν έχει κανένα νόημα. Στα άτομα που εργάζονται αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες η πιθανότητα αυτοκτονίας ήταν λίγο μικρότερη, μιάμιση φορά πιο πιθανή σε σχέση με τα άτομα χωρίς οικονομικές δυσκολίες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», επικαλούμενη την έρευνα, περίπου το 11% των ανδρών και το 17% των γυναικών, εμφάνισαν συμπτωματολογία τουλάχιστον ήπιας κλινικής βαρύτητας, ενώ περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν βαρύτερη συμπτωματολογία που πιθανόν να απαιτούσε την εξέταση από ιατρό.
Η παρουσία κατάθλιψης κυμάνθηκε περίπου στο 3% για όλους τους συμμετέχοντες (3,9% για τις γυναίκες και 2,2% για τους άνδρες), ενώ η διαταραχή γενικευμένου άγχους αφορούσε το 4,2% (6% για τις γυναίκες και 2,5% για τους άνδρες). Ενα 3%, περίπου, έπασχε από κλινικά σημαντικές φοβίες, 1,7% από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και 2% από διαταραχή πανικού.
«Στην έρευνά μας φαίνεται καθαρά πόσο επηρεάζεται η ψυχική υγεία από τις κακές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και την ανεργία», αναφέρει ο Πέτρος Σκαπινάκης και πρόσθεσε : «υπολογίσαμε ότι περίπου 120.000 Ελληνες, δηλαδή μία πόλη σαν τα Ιωάννινα, αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας».
«Οι συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην υγεία των πολιτών μπορεί να είναι πολύ πιο τραγικές», σημειώνει. «Το παράδειγμα της Ρωσίας είναι πρόσφατο και απευκταίο. Η μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση στη δεκαετία του '90 στη Ρωσία οδήγησε σε μια δραματική πτώση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 10, σχεδόν, χρόνια μέσα σε λίγα μόλις έτη. Στη χώρα μας δεν αναμένουμε τέτοιες δραματικές συνέπειες, αλλά, όπως φαίνεται στην έρευνά μας, η σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής είναι σίγουρο ότι θα κατρακυλήσει τα επόμενα χρόνια εάν δεν λάβουμε γρήγορα μέτρα», καταλήγει ο Πέτρος Σκαπινάκης. 
         tvxs 
                                                                                                     

θα κριθούν από τον κόσμο.

Δεν θέλω να γίνω προάγγελος κακών, όμως αυτή η ιστορία με τις αντισυγκεντρώσεις αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη. Το χειρότερο είναι ότι κάποια κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα αλλά και μεμονωμένοι άνθρωποι, δείχνουν να έχουν απωλέσει τη συλλογική εμπειρία που είχε αποκομίσει ο αγωνιζόμενος λαός σε παλιότερες, εξίσου δύσκολες, δεκαετίες.

Πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι απλό: Έχουμε μια στοιχειώδη αστική δημοκρατία ή έχουμε δικτατορία; Αν αποδεχτούμε ότι έχουμε δημοκρατία (με όλες τις ελλείψεις και τα κουσούρια της), τότε υπάρχουν κάποιοι απλοί κανόνες τους οποίους ακολουθούμε εν’ είδει κοινής συμφωνίας, θεωρώντας ότι οι λύσεις είναι εφικτές μέσα στα πλαίσια αυτού του συστήματος. Αν πάλι αποφασίσουμε ότι έχουμε δικτατορία ή ξένη κατοχή, τότε δεν υπάρχουν κανόνες και όλα επιτρέπονται αφού ο μοναδικός στόχος είναι το γκρέμισμα του (παράνομου) καθεστώτος με κάθε μέσο.
Στη Δημοκρατία, υπάρχουν ορισμένοι απλοί κανόνες. Η συγκέντρωση πολιτών είναι ελεύθερη. Η έκφραση των απόψεων ανεμπόδιστη. Η λεκτική πολιτισμένη αποδοκιμασία νόμιμη. Η χρήση βίας μη αποδεκτή. (Ακόμη και η χρήση των κρατικών δυνάμεων καταστολής, υποτίθεται ότι υπόκειται στον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας). Αντιθέτως, στην αντιμετώπιση μιας δικτατορίας, όλα τα μέσα είναι επιτρεπτά. Η δολιοφθορά, η χρήση μεμονωμένης ή μαζικής βίας, μέχρι και ο ένοπλος αγώνας. Ας αποφασίσουμε, λοιπόν, σε ποιο πεδίο κινούμαστε σήμερα στη χώρα μας, για να ξέρουμε πώς δικαιούμαστε να δράσουμε.
Αν έχουμε δικτατορία και οι υπουργοί είναι παράνομοι, τότε δεν είναι επιτρεπτό μόνο να τους πετάμε καφέδες και γιαούρτια όποτε εμφανιστούν δημόσια, αλλά έχουμε και το ηθικό δικαίωμα να εισβάλουμε νύχτα στο σπίτι τους και να τους σπάσουμε στο ξύλο. Αν οι συγκεντρώσεις όσων υποστηρίζουν την κυβέρνηση είναι συγκεντρώσεις ανθρώπων που μεθοδεύουν ή δέχονται την κατάργηση της συνταγματικής νομιμότητας, τότε είναι (ηθικά) νομιμοποιημένη, όχι μόνο η αντισυγκέντρωση απέναντι της, αλλά και η προσπάθεια βίαιης διάλυσής της.
Σε συνθήκες Δημοκρατίας, η αντισυγκέντρωση είναι μια καθ’ ολοκληρίαν ακροδεξιά πρακτική. Ο Λαμπράκης σε αντισυγκέντρωση σκοτώθηκε. Ο Καλαμπόκας μέσα από αντισυγκέντρωση σκότωσε τον καθηγητή Τεμπονέρα. Η αντισυγκέντρωση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη βία, καθώς μία μάζα φανατικών συγκρούεται με μια άλλη μάζα εξίσου φανατικών. Η λογική των αντισυγκεντρώσεων είναι η μήτρα δημιουργίας παρακρατικών μηχανισμών κι από τις δύο πλευρές. (Οι μεν για να είναι πιο αποτελεσματικοί, οι δε για να προστατευτούν).
Η βία που παράγουν οι αντισυγκεντρώσεις είναι μη ελεγχόμενη και βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Τα αποτελέσματα αυτής, της βίας επικαλύπτουν, τελικά το σύνολο του πολιτικού διαλόγου και αργά ή γρήγορα θα καθορίσουν την ατζέντα του. Για οποιονδήποτε αριστερό μέχρι το 1980, όλα τούτα ήταν ψωμοτύρι. Φοβούμαι πως, όπως ξεχάσαμε πολλά άλλα πράγματα, ξεχάσαμε κι αυτό.
Επειδή ο εξοργισμένος συμβασιούχος, ο άνεργος και ο δημόσιος υπάλληλος με το κομμένο δώρο δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν πλήρη επίγνωση όλων τούτων των δεδομένων, καλά θα κάνουν οι πολικοί σχηματισμοί να τα ανασύρουν από τη μνήμη του λαϊκού κινήματος και να μετρήσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες τέτοιων πρακτικών. Ο απλός άνθρωπος που υποφέρει, δικαιολογείται να κινείται μόνο με κίνητρο το άχτι του, τα κόμματα της Αριστεράς, όμως, που είναι φορείς εμπειρίας δεκαετιών, ας το σκεφτούν καλά. Να μην υποθάλπτουν ή δικαιολογούν την είσοδο σε τέτοιο κατήφορο, εκτός κι αν (για να ξαναγυρίσω στην αρχή) θεωρούν ότι το λαϊκό κίνημα δρα σε συνθήκες δικτατορίας όπου όλα είναι ηθικά δικαιολογημένα. Σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, πρέπει να βγουν δημόσια να το πουν και να αναζητήσουν τη λαϊκή υποστήριξη σ’ αυτή την πολιτική πλατφόρμα. Και θα κριθούν από τον κόσμο. Και τα γράφω αυτά, διότι μας περιμένουν ακόμα δυσκολότερες μέρες…

ΕΥΧΕΣ....



Καλά τσουγκρίσματα!
         ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ 700 ΣΕ & ΧΗΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
           

            Το Σωματείο εύχεται στους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους   Καλή Ανάσταση.

                                                Το Δ.Σ.

           Χαράλαμπος Χορτάτος           Κων/νος Φαβατάς 
                  Πρόεδρος                              Γραμματέας

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ...

ρεσπεντζα

Αχ Ελλάδα, Νίκος Παπάζογλου

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Παπάζογλου

 Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Νίκος Παπάζογλου. Ήταν 63 ετών.Γεννήθηκε το Μάρτιο του 1948 στη Θεσσαλονίκη. Έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στη δεκαετία του '60. Τότε έγραψε τα πρώτα του τραγούδια. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 έζησε στη Γερμανία προσπαθώντας να κάνει διεθνή καριέρα. Το 1976 επιστρέφει στην Ελλάδα και γνωρίζεται με τον Διονύση Σαββόπουλο και το Μανώλη Ρασούλη, με αφορμή την παράσταση "Αχαρνής ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια".

Οι τρεις τους, μαζί και με το Νίκο Ξυδάκη, υπογράφουν το δίσκο "Η Εκδίκηση της Γυφτιάς". Τις επόμενες τρεις δεκαετίες γέννησε δίσκους και τραγούδια που αγαπήθηκαν. Ανάμεσά τους ο "Αύγουστος", "Τρελή κι αδέσποτη", "Κανείς εδώ δεν τραγουδά", "Αχ Ελλάδα".
Ο Νίκος Παπάζογλου άνοιξε το δρόμο για μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Ορφέας Περίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 4 το απόγευμα, από τον Ιερό Ναό του Αγ. Θεράποντα της γενέτειράς του Τούμπας.

Ουγγαρία: Διαδήλωση ενστόλων κατά της λιτότητας

Περίπου 10.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες και τελωνειακοί υπάλληλοι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Βουδαπέστης σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας που έχει επιβάλει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας.
Στα μέτρα που πήρε τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες και να κρατήσει το έλλειμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, περιλαμβάνονται η κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, η μείωση του χρόνου παροχής επιδόματος ανεργίας και η αυστηροποίηση όρων για την είσπραξη αναπηρικής σύνταξης.

Τα συνδικάτα των αστυνομικών, των πυροσβεστών, των τελωνειακών και των στρατιωτικών ένωσαν τις δυνάμεις τους και διαδήλωσαν μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου ζητώντας να διατηρηθεί το ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς. Ζητούν επίσης αυξήσεις στους μισθούς τους που παραμένουν επί χρόνια «παγωμένοι», ενώ αντιτίθενται στη μείωση των συντάξεων των αποστράτων.
«Ήρθε οι ώρα να γίνουμε βράχοι επειδή μας τα έχουν πάρει όλα (...) μας άφησαν μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση και την τιμή μας και δεν θα αφήσουμε να μας τα πάρουν», τόνισε στη διάρκεια συγκέντρωσης ο Κόρνελ Άροκ, επικεφαλής του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Πυροσβεστών (HTFSZ).
Οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα φέρετρο και πανώ στα οποία έγραφαν «Θέλουμε ευρωπαϊκούς μισθούς, όχι λιτότητα» και «Πορεία θανάτου 2011».
ethnos online

greenpeace

ΕΣΥ και Στρατιωτικά Νοσοκομεία

Η παρ. 3 της υπό στοιχείο 4 του προοιμίου κοινής υπουργικής απόφασης, τροποποιείται ως εξής:
«3. Ο αριθμός των κλινών που διατίθενται καταρ­χάς στο πλαίσιο της συνεργασίας ανακαθορίζεται ως
εξής:
401 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 10 Κλίνες.
ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 10 Κλίνες 251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 15 κλίνες.
417 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
ΣΤΡΑΤΟΥ 10 έως 15 κλίνες
424 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥ­ΣΗΣ 15 Κλίνες
Οι ως άνω διαθέσιμες κλίνες των Στρατιωτικών Νο­σοκομείων θα ανακοινώνονται καθημερινά στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), κατά το πρότυπο των κλινών των ΜΕΘ, ώστε να εξυπηρετούνται ασθε­νείς που διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ κατά τις ώρες 07.30 - 22.00. Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία θα ορίζουν καθημερινά εκπρόσωπο εφημερίας στο ΕΚΕΠΥ για τις ανάγκες του συντονισμού».
Κατά τα λοιπά η εν λόγω Απόφαση, παραμένει ως
έχει.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Αθήνα, 8 Απριλίου 2011
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ          ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ     ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

MIA EIKONA ...

MIA EIKONA ...

Μείωση 30% των διοδίων ;


Το Υπουργείο Υποδομών, προτείνει τη μείωση της τιμής όλων των διοδίων κατά 25%-30% για τρία χρόνια, αλλά και τη μείωση στα υπό κατασκευή τμήματα κατά 50%.
Η σχετική πρόταση του Υπουργείου έχει ως αποδέκτες τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες των πέντε αυτοκινητοδρόμων.
Οι υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ως εγγύηση για τη συνέχιση της δανειοδότησης των εταιριών αλλά και τη δημιουργία μίας ειδικής εταιρείας του Δημοσίου, με κεφάλαιο την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τα διόδια.

Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση του δημόσιου χρέους, δηλαδή από τα κεφάλαια αυτά μπορούν να εξαγοραστούν ομόλογα που λήγουν, είτε ομόλογα από την τραπεζική αγορά.

Ευέλικτη εργασία και στο Δημόσιο;

Τη δυνατότητα να παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι άδειες άνευ αποδοχών και να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα αλλά και την εγκαθίδρυση της μερικής απασχόλησης, φέρεται να μελετά η κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσιεύματα. Στόχος είναι η συγκράτηση του μισθολογικού κόστους στην περίπτωση που οι αποχωρήσεις από το Δηµόσιο δεν είναι οι επιθυµητές ως προς τον αριθµό.

Ειδικότερα, συζητείται η δυνατότητα διακοπής της εργασίας στο Δημόσιο χωρίς την απώλεια της θέσεως εργασίας. Δηλαδή, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να φεύγουν από τον δημόσιο τομέα και να εργάζονται στον ιδιωτικό, χωρίς όμως να χάνουν τη θέση τους και έχοντας τη δυνατότητα να επιστρέψουν σε αυτήν κάποια στιγμή.
Επίσης, εξετάζεται και η εγκαθίδρυση του θεσμού της μερικής απασχόλησης. Όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη στα «Νέα», η δυνατότητα part time στην πράξη σηµαίνει ότι µία µητέρα ανήλικων παιδιών για παράδειγµα θα µπορούσε να εργάζεται µόνο τρεις ηµέρες την εβδοµάδα, κάτι που σηµαίνει ότι και η µισθοδοσία της θα τύχαινε της ανάλογης προσαρµογής. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» πάντως, το μέτρο αυτό δεν θα αφορά τους εν ενεργεία υπαλλήλους αλλά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αναλογία που τελικώς θα ισχύσει στον αριθµό αποχωρήσεων και προσλήψεων στο Δημόσιο. Όπως αναφέρουν τα «Νέα», ο υπουργός Οικονοµικών επιθυµεί η αναλογία του 1/5 να µετατραπεί σε 1/7, ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε και χθες στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) της αρµοδιότητας του στη Βουλή ότι η διαφορά του 1/5 µε το 1/7 θα είναι µόνο 6.000 δηµόσιοι υπάλληλοι.
«Με το 1/5 πάµε σε µείωση 200 χιλιάδων δηµοσίων υπαλλήλων, µε το 1/7 σε µείωση 206.000», είπε ο κ. Ραγκούσης. Αυτές οι 6.000 όµως µπορεί να είναι κρίσιµη µάζα, όπως γιατροί του ΕΣΥ, εργαζόµενοι στα ΚΕΠ, ή αστυνοµικοί, ανέφερε ο ίδιος επιµένοντας ότι το βάρος της κυβέρνησης πρέπει να στραφεί στον αριθµό των αποχωρούντων υπαλλήλων ετησίως και όχι στην αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων. Σύµφωνα µε το δημοσίευμα, ο υπουργός Εσωτερικών συζήτησε το ζήτηµα και µε τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έδειξε να κατανοεί τη διάσταση του θέµατος.
TVXS
0
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προκηρύσσει 24ωρη απεργία για όλους τους συμβασιούχους του Δημοσίου, την Πέμπτη 14 Απριλίου, ημέρα συζήτησης της υπόθεσης των εκτάκτων στον Άρειο Πάγο και καλεί σε συγκέντρωση στις 8.00 το πρωί έξω από τον Άρειο Πάγο.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλύπτει τις Ομοσπονδίες και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους που θα αποφασίσουν στάσεις εργασίας την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 από 7.30 πμ έως 11.30 πμ για την οργάνωση και τη μαζική συμμετοχή και των μονίμων στη συγκέντρωση.
Όλοι και όλες με δυναμική,
ενότητα και αλληλεγγύη
Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 και ώρα 8.00 πμ στον Άρειο Πάγο

Από  την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
 

Κίνημα «δεν πληρώνω» από τους Ισλανδούς

Να μην πληρώσουν τα 4 δις. Ευρώ που πήραν ως στήριξη από τη Βρετανία και την Ολλανδία μετά την κατάρρευση των τραπεζών τους το 2008 αποφάσισαν σε δημοψήφισμα οι Ισλανδοί.  Σε ποσοστό 58% οι κάτοικοι της χώρας αρνήθηκαν να επιστρέψουν το ποσό  που έδωσαν οι δύο χώρες, προκειμένου να αποζημιωθούν οι επενδυτές της υπό κατάρρευση τράπεζας Landsbanki.
Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι της Ισλανδίας απορρίπτουν για δεύτερη φορά  συμφωνία αποπληρωμής και πλέον η υπόθεση οδεύει σε διεθνές δικαστήριο.
Την αντίθεσή  της  στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέφρασε η πρωθυπουργός της χώρας Johanna Sigurðardóttir τονίζοντας χαρακτηριστικά  ότι ο «ο λαός της Ισλανδίας δεν θα μπορούσε να κάνει χειρότερη επιλογή».
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2008, με την κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών, καθώς –πέρα από τους κατοίκους της χώρας- περίπου  400.000 Βρετανοί και Ολλανδοί είχαν σημαντικές απώλειες από τις καταθέσεις τους   τράπεζα Ιcesave, θυγατρικής της ισλανδικής Landsbanki.
Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας αποζημίωσαν για τις απώλειες τους πολίτες τους, ζητώντας όμως στη συνέχεια τα χρήματα αυτά από την κυβέρνηση της Ισλανδίας.
Αυτή, από την πλευρά της συμφώνησε  συμφώνησε σε ένα σχέδιο αποπληρωμής του χρέους ύψους 3,8 δισ. ευρώ, το οποίο προέβλεπε επιβάρυνση για τον κάθε φορολογούμενο ύψους   100 ευρώ το μήνα για τα επόμενα 14 χρόνια.
Μολονότι η συμφωνία εγκρίθηκε από τη Βουλή, ο πρόεδρος της χώρας   αρνήθηκε να την επικυρώσει και παρέπεμψε το θέμα στους ψηφοφόρους, οι οποίοι απάντησαν για πρώτη φορά ότι δεν πληρώνουν σε ποσοστό 93%.

Παραιτήσεις Προσωπικού ΥΠΕΘΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

α.         Το έτος 2010 παραιτήθηκαν από το ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ για να συνταξιοδοτηθούν 600 μόνιμοι υπάλληλοι και 22 υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ).
β.          Στις Μονάδες – Υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ προβλέπονται συνολικά 15.078 οργανικές θέσεις και σήμερα υπηρετούν 5.013. Επομένως, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 10.065.
γ.         Σε ότι αφορά το θέμα της κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων, οι εκκρεμότητες στο ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ σήμερα, αφορούν 195 θέσεις με πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, που δεν έχει υλοποιηθεί και τυχόν μετατάξεις – μεταφορές προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΑΣΑ, κλπ).

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ...

Aνατροπές στο ενιαίο μισθολόγιο

Τις ανατροπές στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και στα επιδόματα προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες επιταχύνει η έλευση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικα και η ανάγκη να κλείσουν οι τρύπες στα δημοσιονομικά της χώρας.
Στο Δημόσιο, χαμένοι θα είναι τα λεγόμενα «ρετιρέ» με μειώσεις αποδοχών, που μπορεί να φθάσουν και το 40%, ενώ δεν αποκλείεται ο κανόνας «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις» να γίνει ακόμη πιο αυστηρός.
Όσον αφορά στο επίδομα ανεργίας, η κυβέρνηση εξετάζει τις περιπτώσεις όσων το λαμβάνουν καταχρηστικά, ενώ εισοδηματικά κριτήρια θα τεθούν και στα επιδόματα πολυτέκνων.
πηγή: www.ANT1online.gr

Κ. Καραμανλής: «Ασ' τα αργότερα»


...Το 2004, με τα μεγάλα ελλείμματα που παρουσιάστηκαν,οι ευρωπαίοι εταίροι μας είπαν κοφτά:“Πρέπει να προσφύγετε στο ΔΝΤ, δεν γίνεται διαφορετικά”.
Γ. Αλογοσκούφης
«Εγώ ήθελα να λάβω μέτρα γιατί έβλεπα την κατάσταση της οικονομίας, αλλά κανένας άλλος στην κυβέρνηση δεν ήθελε. Ο Καραμανλής είχε δεμένα τα χέρια του γιατί είχε την πλειοψηφία ενός μόνο βουλευτή. ‘Ασ’ το για αργότερα’ μου έλεγε. Ορισμένοι βουλευτές απειλούσαν ότι θα καταψήφιζαν τα μέτρα και θα πηγαίναμε σε εκλογές». 

Αυτό αποκαλύπτει σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα» ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας επί κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή, κ. Γ. Αλογοσκούφης, καθηγητής Οικονομικών σήμερα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αποστασιοποιημένος πλήρως, όπως σημειώνει, από την πολιτική αλλά όχι και από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, αφού ζητήθηκε επανεξέταση του «πόθεν έσχες» του. Η αποστασιοποίηση από την πολιτική όμως δεν σημαίνει ότι δεν ομιλεί, αφού αναφέρει: «Δεν καίγομαι να επανέλθω στην πολιτική. Θα παρεμβαίνω όταν και όπου απαιτείται για να στηρίξω την πατρίδα μου».

MIA EIKONA ...

Από το ΑΣΕΠ θα ελέγχονται οι μετατάξεις

Τον απόλυτο έλεγχο των μετατάξεων αναλαμβάνει το ΑΣΕΠ, μετά τις προσλήψεις και τις επιλογές προϊσταμένων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί αμέσως μετά την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου
Ένα ακόμη πεδίο διαφθοράς, συναλλαγής, αναξιοκρατίας και πολιτικών παρεμβάσεων στο δημόσιο, θα προσπαθήσει να περιορίσει δραστικά η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων στις μετατάξεις και μετακινήσεις των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς το ΑΣΕΠ θα αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο και για αυτές, όπως ακριβώς γίνεται και με τις προσλήψεις και τις επιλογές προϊσταμένων.
ethnos online

Ακριβά πληρώνουν την ύφεση και τα Ταμεία

Δυσβάσταχτο είναι το βάρος της ύφεσης για τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας. Ο Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε, πάντως, ότι δεν έχει μελετηθεί σενάριο μείωσης των δαπανών για την καταβολή συντάξεων μέσα στην επόμενη πενταετίαΗ αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα μεταφράζεται σε απώλεια πόρων 300 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ ή 450 εκατ. ευρώ για τα επιδόματα. Η μείωση των μισθών κατά μία μονάδα σημαίνει απώλεια 115 εκατ. ευρώ ετησίως για το Ταμείο.


Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι οι δαπάνες για την καταβολή συντάξεων θα αυξηθούν την επόμενη τετραετία κατά 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό όμως δεν θα συμβεί εξαιτίας της άυξησης των συντάξεων αλλά της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων.
Ο Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής παρακολούθησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ότι οι διασταυρώσεις στοιχείων έφεραν στο φως χιλιάδες περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων και ανθρώπων που έπαιρναν παρανόμως ΕΚΑΣ. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των διπλοσυνταξιούχων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, , καθώς δεν υπάρχει μηχανογραφικό σύστημα, άρα και βάση δεδομένων.
"Ούτε ο ΑΜΚΑ έχει ολοκληρωθεί, ούτε βάση δεδομένων υπάρχει, ενώ υπάρχουν χειρόγραφα αρχεία, χωρίς να είναι βέβαιο ότι έχουν καταγραφεί όλα τα στοιχεία ή οι μεταβολές", ειπε.
enet

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έπειτα από τη σημερινή σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες του δημοσιοϋπαλληλικού χώρου αποφάσισε:

·        Τη συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο στο  συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Σάββατο 9 Απριλίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη

·        Την πραγματοποίηση, την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 6:30 το απόγευμα, συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και συλλαλητηρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος.

·        Την ανάπτυξη αγωνιστικών μορφών παρέμβασης σε εργασιακούς χώρους και τους βασικούς τομείς του δημοσίου (Κεντρική Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Εκπαίδευση) στις 14 και 15 Απριλίου.

·        Τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργιακή μορφή μετά το Πάσχα.

Το 22% των εφήβων είναι συστηματικοί καπνιστές

Το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες συνήθειες στους 'Έλληνες μαθητές, σύμφωνα με ημερίδα του υπουργείου Παιδείας με θέμα «Πρόληψη του Καπνίσματος στη Σχολική Κοινότητα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σχεδόν οι μισοί μαθητές, ηλικίας 14 έως 18 ετών, έχουν καπνίσει τουλάχιστον μια φορά, ένας στους πέντε είναι καθημερινός καπνιστής, ενώ ένας στους δέκα είναι βαρύς καπνιστής, δηλαδή καπνίζει περισσότερα από δέκα τσιγάρα την ημέρα.

ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν πληροφορίες για ενιαίο μισθολόγιο

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, προέβησαν σε έκδοση κοινής ανακοίνωσης, προκειμένου να διαψεύσουν πληροφορίες που δημοσιευτήκαν στα ΜΜΕ και έκαναν λόγο για ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση σημειώνει ότι «οι δημοσιευόμενες και μεταδιδόμενες, σημερινές αλλά και των τελευταίων ημερών, δήθεν πληροφορίες για θέματα μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ενώ επισημαίνεται πως «δεν έχουν καν υποβληθεί τέτοιες προτάσεις από όσους έχουν επισήμως αναλάβει την επεξεργασία των σχετικών εναλλακτικών εκδοχών».

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: ΤΕΤΡΑΠΛΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΑΠΟΔΟΧΩΝ

Ακριβότερα δάνεια για δηµοσίους υπαλλήλους

Τέλος στους ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης που προσφέρει το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων στους δηµοσίους υπαλλήλους βάζει η κυβέρνηση, µε νοµοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή. 
Το νοµοσχέδιο προβλέπει τον διαχωρισµό των εµπορικών δραστηριοτήτων του Ταµείου,δηλαδή των δανειοδοτήσεωνκαι των καταθέσεων, από τη δηµόσια δραστηριότητατης παρακαταθήκης και απαγορεύει την επιδότηση τωνπρώτων από τη δεύτερη, όπως γινόταν µέχρι τώρα. Μάλιστα, ο κλάδος των εµπορικών δραστηριοτήτων αποσχίζεται και εισφέρεται σε νέαεταιρεία, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί σύµφωνα µε τασχέδια της κυβέρνησης. 
Το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων χορηγεί σήµερα δάνεια σε δηµοσίουςυπαλλήλους µε επιτόκια περίπου κατά µισή µονάδα χαµηλότερα από αυτά των άλλων εµπορικών τραπεζών. Συγκεκριµένα, το δεκαπενταετές στεγαστικό χορηγείται µεεπιτόκιο 5,20%, ότανστην αγορά βρίσκει κανείς τέτοια δάνεια µε επιτόκια από 5,60% έως 7,10%. Ακόµη χαµηλότερα είναι τα επιτόκια δανείων που χορηγεί για παραµεθόριες περιοχές όπως και σε πολυτέκνους και αναπήρους. Το νοµοσχέδιο προβλέπει ωστόσο ότι η δανειοδότηση των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα παραµείνει στο Ταµείο, λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα της. Με το ίδιο νοµοσχέδιο προβλέπεται η περαιτέρω αύξησηκατά 30 δισ. ευρώ των εγγυήσεων προς το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα, που πλησιάζουν έτσι συνολικά τα 100 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση για τη χορήγηση αυτής της βοήθειας είναι η εφαρµογή εκ µέρους των τραπεζών σχεδίων για τις µεσοπρόθεσµες ανάγκες χρηµατοδότησής τους. Τα σχέδια πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος. 

τα νεα

Οι αδιόριστοι της 6Κ/2008 ΔΕ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Αξιότιμε κύριε Ραγκούση,
 Επιθυμούμε να θέσουμε υπόψην σας για άλλη μία φορά ότι είμαστε επιτυχόντες στην υπ'αριθμόν 6Κ/2008 ΔΕ προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ για την στελέχωση 394 θέσεων τεχνικού πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν στο εν λόγω διαγωνισμό ήταν ελάχιστες  κατ'αναλογία της καταγεγραμμένης συχνότητας διεξαγωγής του διαγωνισμού για απαιτήσεις του υπουργείου σε 
αντίστοιχες ειδικότητες.
Ως εκ'τούτου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην στελέχωση των μονάδων και στρατιωτικών εργοστασίων με εξειδικευμένες ειδικότητες αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων το 2010 αλλά και αυτών του τρέχοντος  έτους.

Αξίζει να τονισθεί για πολλαπλή φορά πως η εν λόγω προκήρυξη έχει υποστεί  άδικη μεταχείρηση έναντι των άλλων αφού σημειώθηκε καθυστέρηση δύο ετών από τον ΑΣΕΠ για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων ενώ διοριστέοι από νεότερες προκηρύξεις είναι πλέον διορισμένοι.

Βρισκόμαστε στην ίδια μοίρα με νεότερες προκήρύξεις αναμένοντας τον διορισμό μας ενώ όλες σχεδόν οι προκηρύξεις του 2008 έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες διορισμού τους.

Και όπως, είναι η πρώτη προκήρυξη  με σειρά προτεραιότητας κατά χρονική κλίμακα με αποτελέσματα το 2010 που έχει παγώσει η διαδικασία διορισμού αναμένοντας για ακόμη μία φορά άλλη μία διευκρινιστική εγκύκλιο.
Παρόλ' αυτά κατεγράφη ταχύτατη βούληση για μετατάξεις χωρίς την εποπτεία του ΑΣΕΠ ενώ ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από το ΥΕΘΑ νωρίτερα άρα, οι ανάγκες του υπουργείου, ήταν ήδη γνωστές και με προτερεότητα από τις μετατάξεις

Οι συμμετέχοντες αυτού του διαγωνισμού πληρούν όλα τα απαραίτητα προσόντα και λόγω εξειδικευμένων γνώσεων αλλά και λόγω του νεαρού της ηλικίας σε σχέση με τους μεταταγόμενους για να καταστούν παραγωγικοί σε τεχνικές θέσεις.
Οι δικές μας εξειδικευμένες θέσεις και αναγκαίες, δεν εκπίπτουν στις εξαιρέσεις όπως έγινε και με τα 8 ατόμα στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας οπού διορίστηκαν καλοκαιριάτικα και μεμονομένα σε σχέση με τις υπόλοιπες θέσεις της προκήρυξης  χωρίς δημοσιέυση αποτελεσμάτων και με λάθος ΦΕΚ διορισμού στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Σε καμία περίπτωση δεν παρακαλέσαμε να <<βολευτούμε>> αλλά με την αξία μας κερδίσαμε αυτές τις θέσεις μέσω ενός αξιοκρατικού θεσμού.

Για όλου τους παραπάνω λόγους ζητούμε τον διορισμό μας στην επόμενη υπουργική απόφαση για τον προγραμματισμό προσλήψεων το 2011.

Ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούμε όχι μόνο για την λογική επιχειρηματολογία μας αλλά και γιατί εμπιστευόμαστε την κρίση σας ως βέλτιστη στα συμφέροντα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένοντας απάντηση, για το πότε θα ανακοινωθεί η υπουργική απόφαση εντός του έτους, που θα περιλαμβάνει την τοποτέτηση μας στο ΥΕΘΑ.

Με εκτίμηση
Οι αδιόριστοι της 6Κ/2008 ΔΕ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας