Το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται

Λύση ανάλογη με εκείνη της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων σκοπεύει να δώσει στο πρόβλημα των αυθαίρετων κατασκευών, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το σχέδιο νόμου, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε στο...
υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στο νομοσχέδιο γίνεται διαχωρισμός των περιπτώσεων αυθαιρέτων σε εκείνα που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές και στα άλλα, που μπορούν να ρυθμιστούν, αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εξαιρούνται και είναι άμεσα κατεδαφιστέες οι κατασκευές, που προκαλούν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη (μέσα σε δάση, σε ρέματα, στον αιγιαλό, σε αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.).

Μάλιστα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της δυνατότητας κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων που δεν εντάσσονται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Η διαδικασία εντοπισμού και περαίωσης της διαδικασίας ανατίθεται στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται επίσης πως από την 1η/1/2012, όλα τα ακίνητα δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται, χωρίς την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη δήλωση μηχανικού, που θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο, και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.

Σημειώνεται ακόμη ότι ψευδείς ή ανακριβείς βεβαιώσεις από όσους εμπλέκονται σε μία δικαιοπραξία (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες, υποθηκοφύλακες κ.λ.π) επισύρουν αυστηρές ποινές. Για τους μηχανικούς προβλέπεται έως και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Για τις περιπτώσεις διατήρησης των αυθαιρέτων, το σχέδιο νόμου προτείνει «τακτοποίηση» για 40 χρόνια των αυθαιρέτων κτισμάτων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμών και ρύθμιση για 20 χρόνια αυθαιρέτων κτισμάτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών.

Για τον υπολογισμό των προστίμων που καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων λαμβάνονται υπόψη:

1. Η ύπαρξη οικοδομικής άδειας.

2. Η θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου.

3. Το είδος του ακινήτου (κύρια και μοναδική κατοικία, άλλη χρήση κ.λπ.)

4. Ο τύπος της πολεοδομικής παράβασης (κατ' επέκταση ή / και καθ' ύψος υπέρβαση δόμησης / κάλυψης, παραβίαση πλάγιων αποστάσεων ή / και οικοδομικής γραμμής).

5. Η αυθαίρετη αλλαγή ως προς τη χρήση της οικοδομικής άδειας.

6. Η τιμή ζώνης, βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

7. Κάθε άλλο είδος αυθαίρετης κατασκευής (π.χ. πισίνες).

8. Υπό προϋποθέσεις, κοινωνικά κριτήρια.

Με πλήρη ευθύνη του ιδιοκτήτη και του μηχανικού υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη, ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του, στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία ή στο ΚΕΠ έως 31.12.2011, φάκελος με τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση

2. Παράβολο υπέρ του ελληνικού δημοσίου (500€, 1000€ ή 2000€, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της αυθαίρετης κατασκευής)

3. Έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου

4. Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86 με τα στοιχεία της αυθαίρετης κατασκευής.

Το έντυπο υπολογισμού θεωρείται από την Πολεοδομική Υπηρεσία προσωρινά (σε περίπτωση εξόφλησης με δόσεις) ή οριστικά (σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης) και με αυτό ο ιδιοκτήτης πληρώνει στις τράπεζες το πρόστιμό του.

Ενδεικτικά παραδείγματα για το ύψος των προστίμων:

Για κατοικίες, σε διάφορες περιπτώσεις:

•ΥΔ (Υπέρβαση Δόμησης) 30 τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ (Τιμή Ζώνης): 1.500 ευρώ, α' κατοικία - πρόστιμο 3.375 ευρώ

•ΥΔ 30 τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500 ευρώ (+υπέρβαση ύψους >20%) - πρόστιμο 5.062 ευρώ

•ΥΔ 30 τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500 ευρώ (+υπέρβαση κάλυψης <20%) - πρόστιμο 4.050 ευρώ

•ΥΔ 30 τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500 ευρώ (α' κατοικία) - πρόστιμο 2.250 ευρώ

•ΥΔ 100 τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500 ευρώ, α' κατοικία - πρόστιμο 11.250 ευρώ

•ΥΔ 100 τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500 ευρώ (50τμ κύριοι/50τμ βοηθ.) - πρόστιμο 8.812 ευρώ

•ΥΔ 100 τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500 ευρώ (β' κατοικία) - πρόστιμο 27.000 ευρώ

•100 τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500 ευρώ, α' κατοικία - πρόστιμο 7.500 ευρώ

•100 τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500 ευρώ, (α' κατοικία, χωρίς άδεια) - πρόστιμο 22.500 ευρώ

Για μεγάλα κτίρια (πλην κατοικίας), σε διάφορες περιπτώσεις:

•Αγροτική μονάδα 1.200 τμ, εκτός σχεδίου με ΤΖ: 500 ευρώ - πρόστιμο 24.000 ευρώ

•Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 1.200 τμ, εκτός σχεδίου με ΤΖ: 500 ευρώ - πρόστιμο 48.000 ευρώ

•Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 4.000 τμ, εκτός σχεδίου με ΤΖ: 500 ευρώ - πρόστιμο 200.000 ευρώ

•Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 120 τμ, εντός σχεδίου με ΤΖ: 1.500 ευρώ - πρόστιμο 7.200 ευρώ

•Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 1.200 τμ, εντός σχεδίου με ΤΖ: 1.500 ευρώ - πρόστιμο 108.000 ευρώ

Επίσης, για αυθαίρετες κατασκευές μικρότερες από 20 τμ προβλέπεται κατ΄ αποκοπήν πρόστιμο ως εξής:

•εντός σχεδίου με ΤΖ μικρότερη των 2.000 ευρώ - πρόστιμο 2.000 ευρώ

•εντός σχεδίου με ΤΖ μεγαλύτερη ή και ίση των 2.000 ευρώ - πρόστιμο 3.000 ευρώ

•εκτός σχεδίου - πρόστιμο 1.500 ευρώ.

http://www.dailynews24.gr/

Ομιλίες Χρυσοχοΐδη, Βενιζέλου, Μπεγλίτη σε Ημερίδα του υπ. Εξωτερικών

Την ικανοποίησή του από τα θετικά σημεία της συνόδου Κορυφής αλλά και την επισήμανση πως αυτή δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, παρά να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Μιλώντας στην Ημερίδα Ελλήνων Πρέσβεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των διαδικασιών εξαγωγών, αλλαγής του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προσέλκυσης των επενδύσεων, δημιουργίας των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, υιοθέτησης των συνθηκών διαφάνειας και βελτίωσης της απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στον νέο επενδυτικό νόμο, που α) δεν προβλέπει επιδοτήσεις, «προκαλώντας φούσκες και κουφάρια» και β) θεσπίζει ηλεκτρονικές διαδικασίες αποκλείοντας την επαφή του πολίτη με το κράτος, ενώ ζήτησε τη συνεργασία διπλωματών, εμπορικών ακολούθων και γραφείων Τύπου «για να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας».
Ευ. Βενιζέλος
Την επισήμανση πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «είναι το πιο διασφαλισμένο της Ευρώπης κι έχει τετραπλή θωράκιση» έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην ίδια ημερίδα.
Τονίζοντας πως «από τη Δευτέρα άρχισε η επαναφορά των καταθέσεων», ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης πως «οι οίκοι αξιολόγησης πέρασαν από τους προσωρινούς χαρακτηρισμούς στις θετικές αιτιολογήσεις», ενώ με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε επίσης στο φορολογικό πλαίσιο, που θα επαναφέρει την «ηθική ισορροπία». Κατά την ανάλυση του υπουργού, η Ελλάδα «βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς κρίσης» καθώς η κρίση της Ιταλίας άγγιξε τον «τετηγμένο πυρήνα του ευρώ», διανύοντας μια διαδρομή «φαύλου κύκλου - από χρηματοπιστωτική έγινε δημοσιονομική και ξανάγινε χρηματοπιστωτική» είπε ο κ. Βενιζέλος. Ως εκ τούτου, σημείωσε, η κρίση έπαψε να είναι περιφερειακή (αφού δεν θίγει μόνο την Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία «δηλαδή το 7.5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης»), αλλά έγινε διεθνής. Έπειτα όμως από «μακρές περιόδους αβεβαιότητας οδηγούμαστε πλέον σε συνθήκες ωριμότητας, οι οποίες με πολιτικό βολονταρισμό ανοίγουν νέους ορίζοντες».
Αναφερόμενος, τέλος, στη Σύνοδο Κορυφής, τα αποτελέσματα της οποίας «βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις προβλέψεις», ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «το μήνυμα στον ελληνικό λαό και τη διεθνή κοινή γνώμη, είναι πως έχουμε συναίσθηση της ευθύνης και των δυνατοτήτων μας και θα κάνουμε μαζί εμπρόθεσμα και αποτελεσματικά αυτά που πρέπει για τη δημοσιονομική αξιοπρέπεια της χώρας μας και το μέλλον των παιδιών μας».
Π. Μπεγλίτης
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης σημείωσε πως η κρίση οδήγησε - σε παγκόσμια κλίμακα - σε περικοπές αμυντικών εξοπλισμών, τόνισε όμως πως ταυτόχρονα η κρίση διευκόλυνε ορισμένες εξελίξεις και αλλαγές, καθώς επιτρέπει «να ταρακουνηθούν συθέμελα οι δογματικές αντιλήψεις». Επισημαίνοντας πως μετά το ΄74, «κυρίαρχη ήταν η ποσοτική άποψη» εξήγησε πως «στο όνομα υπαρκτών απειλών διαμορφωνόταν μια τεχνητή ζήτηση στον χώρο της άμυνας». Ως εκ τούτου, ακόμη κι αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση, θα προσκρούαμε σε ένα αδιέξοδο λόγω του «κοστοβόρου» χαρακτήρα των εξοπλισμών, τα κονδύλια των οποίων στον εθνικό προϋπολογισμό πλέον βαίνουν μειούμενα - «από το 6% του ΑΕΠ σχεδόν φτάσαμε περίπου στο 2,13%» σημείωσε ο υπουργός.
Υπογραμμίζοντας εξάλλου πως οι περικοπές «δεν επηρέασαν τις λειτουργικές δαπάνες», ο κ. Μπεγλίτης τόνισε πως «μια χώρα είναι ισχυρή, αν έχει πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και όχι αν αγοράζει συνεχώς όπλα».
Διαβεβαιώνοντας επίσης τον ελληνικό λαό, ότι «δεν έχει να φοβηθεί τίποτα» από την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως παρατηρείται μια σημαντική, σταθερή ύφεση της τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο - ιδιαίτερα μετά από τις 15 Ιουνίου - κυρίως στον εναέριο χώρο, καθώς στον θαλάσσιο χώρο σημειώνεται μια αύξηση της ναυτικής δραστηριότητας της Τουρκίας. Αναφέροντας εξάλλου, πως η χώρα μας «έχει αποχαρακτηρίσει την από βορρά απειλή» γεγονός που της επιτρέπει να κάνει μια πιο αποτελεσματική ανάπτυξη των δυνάμεών της, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι η εθνική ισχύς μιας χώρας έχει δύο πυλώνες: την οικονομική και την εξωτερική πολιτική.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Από το ΑΣΕΠ η επιλογή διευθυντών και η εργασιακή εφεδρεία


Του Ηλία Μπενέκου
Με δύο καυτά «μέτωπα» θα βρεθεί αντιμέτωπο το ΑΣΕΠ το προσεχές διάστημα, όπως διευκρίνισε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γ. Βέης, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής του την οποία παρέδωσε χθες και στον πρόεδρο της Βουλής. Η αξιολόγηση εκείνων που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, αλλά και το εργασιακό «μέλλον» αυτών που υπηρετούν σε ΔΕΚΟ, οι οποίες καταργούνται ή συγχωνεύονται και θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, θα αποτελέσουν τους κρίσιμους τομείς με τους οποίους θα ασχοληθεί η ανεξάρτητη αρχή.
Συγκεκριμένα, ευκαιρία κάθε τρία χρόνια, μέσω γραπτών εξετάσεων θα δίνεται στο εξής στους περίπου 100 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να καταλάβουν μία από τις 29 χιλιάδες θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Βέης, ενώ ο βαθμός που θα συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι θα ισχύει για έξι χρόνια. Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν εκ νέου σε γραπτές εξετάσεις πριν την πάροδο της εξαετίας, θα ισχύει ο τελευταίος βαθμός που θα έχουν πάρει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Βέη οι νέες διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων θα εφαρμοστούν προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2012.

Ερωτήσεις
Οι εξετάσεις θα γίνουν με το σύστημα των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών και οι ερωτήσεις που θα επιλεγούν από το ΑΣΕΠ θα είναι κοινές για κάθε θέση ευθύνης, προσανατολισμένες σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης και γνώσεων που απαιτούνται για την άσκηση διοίκησης. Στα μόρια που θα λαμβάνει κανείς από τις εξετάσεις θα προστίθενται τα υπόλοιπα κριτήρια, δηλαδή τα τυπικά προσόντα, η απόδοση στην υπηρεσία, αλλά και η προφορική συνέντευξη, στην οποία θα υποβάλονται μόνον οι υποψήφιοι γενικοί διευθυντές και διευθυντές, αλλά όχι οι τμηματάρχες.
Η κρίση των γενικών διευθυντών θα γίνει από το αρμόδιο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΕΙΣΕΠ), που στη συντριπτική του πλειονότητα αποτελείται από μέλη του ΑΣΕΠ, ενώ στη συνεχεία θα συγκροτηθούν σε κάθε υπουργείο τα Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού που θα είναι αρμόδια για την κρίση και επιλογή των διευθυντών και των τμηματαρχών.
Κρίσιμος θα είναι ο ρόλος του ΑΣΕΠ και αναφορικά με την αξιολόγηση του πλεονάζοντος προσωπικού των ΔΕΚΟ, που θα ενταχθεί στους πίνακες κατάταξης της «εργασιακής εφεδρείας». Καθώς δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της Αρχής με το υπουργείο Εσωτερικών.
Σενάριο
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βέης ένα από τα ενδεχόμενα που μελετώνται είναι να αξιολογεί το ΑΣΕΠ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων το προσωπικό που θα υποδείξει ο φορέας ως πλεονάζον. Διερευνάται, ωστόσο, και η περίπτωση να αξιολογηθεί το σύνολο του προσωπικού και με βάση την αξιολόγηση αυτή, ο φορέας να αποφασίσει στη συνέχεια ποιοι θα μπουν στους πίνακες.
Πάντως ο κ. Βέης ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί το ΑΣΕΠ να κρίνει πόσοι θα συνεχίσουν να απασχολούνται και ποιες είναι οι απαιτούμενες ειδικότητες που πρέπει να διατηρηθούν στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι θα παραμείνουν ή θα προκύψουν ύστερα από τις συγχωνεύσεις, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η ανεξάρτητη αρχή να υποκαταστήσει τους συμβούλους επιχειρήσεων.
«Σταθμοί» και «κατακτήσεις» για το ΑΣΕΠ
Ετος-σταθμό, για το ΑΣΕΠ, χαρακτήρισε την περασμένη χρονιά ο Γ. Βέης, με δεδομένο ότι επανήλθε στην αρμοδιότητα της αρχής ο έλεγχος των προσλήψεων τόσο μόνιμου προσωπικού όσο και εποχικού και με σύμβαση έργου. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ χαρακτήρισε εξάλλου «σημαντική κατάκτηση» την πρόσληψη του νοσηλευτικού προσωπικού μέσω των «κυλιόμενων πινάκων κατάταξης» σημειώνοντας μάλιστα ότι «πρέπει να δημιουργηθούν και αντίστοιχες δεξαμενές υποψηφίων και σε άλλες ειδικότητες». Εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη διενέργεια νέου τεστ δεξιοτήτων στο άμεσο διάστημα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής γραπτού διαγωνισμού για τους εκπαιδευτικούς το τρέχον έτος.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Απόφαση περί παροχής δωρεάν νοσηλείας




«Πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων..»

Γ. Παπανδρέου: «Πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων..»


«Όσοι μιλούν για πρόωρες εκλογές στην παρούσα συγκυρία λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να σύρου τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις», αναφέρει ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισημαίνει ότι, ενώ η χώρα δίνει κρίσιμη μάχη, η αξιωματική αντιπολίτευση κρατά «ανεύθυνη στάση».

Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει την πολυτέλεια να φέρεται ανεύθυνα, υπονοώντας σαφώς πως θα λειτουργούσε διαφορετικά αν δεν ήταν στην αντιπολίτευση: «Έχει την πολυτέλεια να πολιτεύεται ανεύθυνα, γιατί εμείς πράξαμε υπεύθυνα». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσει τις προσπάθειες για συναίνεση, είπε «θα επιμείνω αν και δεν τρέφω ιδιαίτερες ελπίδες ότι θα αλλάξει η ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Ενόψει της καθοριστικής έκτακτης Συνόδου Κορυφής που ανακοινώθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη τονίζει πως «είναι ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη». «Εμείς ως χώρα λάβαμε τις αναγκαίες αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν. Τώρα είναι η ώρα να λάβει η Ευρώπη τις δικές της», διαμηνύει.
Υπογραμμίζει πως «κόκκινη γραμμή είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Μέλημα παραμένει η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κράτους, η κανονική καταβολή συντάξεων και μισθών, η προστασία των καταθέσεων».
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», δηλώνει με σιγουριά ο πρωθυπουργός, καθώς «είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος για την Ελλάδα». «Σε αυτή τη δύσκολη και περίπλοκη διαπραγμάτευση δεν χωρούν ανεύθυνες φωνές που καλλιεργούν τον φόβο, ποντάρουν στην αποτυχία και διαστρεβλώνουν την αλήθεια», προσθέτει ο κ. Παπανδρέου, με σαφή αναφορά στα κόμματος της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.
«Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν τον πατριωτισμό μου, ενώ πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων για να μη ζήσει η χώρα μια τραγωδία», υποστηρίζει χωρίς να ονομάζει βέβαια αυτούς τους άλλους. Εξηγεί, επιπλέον, πως «δημοσίως και όχι παρασκηνιακά, μιλάω με τους πάντες για να προωθήσω τα συμφέροντα της πατρίδας μας».
Αναφερόμενος στη διαφθορά, δεσμεύθηκε να χτυπηθούν αλύπητα οι όποιες νησίδες παρανομίας υφίστανται στη χώρα και τόνισε ότι προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη είναι να γίνει το ίδιο το κράτος μοχλός ανάπτυξης, να σπάσει η γραφειοκρατία, να ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις.
Για το φορολογικό είπε ότι αναζητούνται λύσεις για την καλύτερη κατανομή των βαρών και δεν τάζουμε μη ρεαλιστικές φορολογικές μειώσεις προς όλους όπως κάνει η ΝΔ.
Σχετικά με το δημοψήφισμα, υποστήριξε ότι δεν είναι τέχνασμα, αλλά σκοπός του είναι να οδηγήσει σε νέες δημοκρατικές κατακτήσεις για τους πολίτες.
Όσον αφορά τα περιστατικά βίας εναντίον πολιτικών, υπογράμμισε ότι κατανοεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση, αλλά δεν δέχεται την επίθεση στους πιο βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς. «Άλλο η δημοκρατική αντιπαράθεση απόψεων, άλλο ο προπηλακισμός που συνιστά βία. Η βία φέρνει τη βία».

Καταθέτουν μπλοκάκια και βιβλία για να γλιτώσουν από 45 έως 250 ευρώ


Διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το κίνημα "Δεν πληρώνω τέλος επιτηδεύματος». Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον στις εφορίες, κυρίως νέοι σε ηλικία που εργάζονται με μπλοκάκι για 500-700 ευρώ, να σπεύδουν να δηλώσουν διακοπή ή αδράνεια στο Τμήμα Μητρώου των  ΔΟΥ.
Ο λόγος, όπως παρατηρούν εφοριακοί υπάλληλοι που συνομιλούν μαζί τους, είναι η προσπάθειά τους να αποφύγουν να πληρώσουν τα 300-500 ευρώ τουτέλους επιτηδεύματος.Οι κατηγορίες των ενδιαφερομένων είναι τρεις, κατά βάση:
- Ελεύθεροι επαγγελματίες που αν και πλέον εργάζονται σε άλλες δουλειές, διατηρούσαν ανοικτό το μπλοκάκι που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα, μήπως και έβρισκαν κάποια συμπληρωματική απασχόληση όπου θα τους φαινόταν χρήσιμο. Καθώς καλούνται να πληρώσουν 300 ευρώ φέτος και από 300-500 από του χρόνου και κάθε χρόνο, προτιμούν να δηλώσουν διακοπή για να μην «τρέχει» το τέλος επιτηδεύματος που, όχι σπάνια, ξεπερνά και το εισόδημα της χρονιάς.

- Ευκαιριακά εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι και δεν εργάζονται το καλοκαίρι: αν και θα πληρώσουν φέτος τα 300 ευρώ, θέλουν να γλιτώσουν έστω και τον μήνα που θα μείνει κλειστή η εταιρία τους το καλοκαίρι. Ο λόγος είναι ότι έτσι θα γλιτώσουν το 1/12 από όσα θα πλήρωναν το 2012. Αν ζουν δηλαδή στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, θα γλιτώσουν 45 από τα 500 ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν του χρόνου.

- Εργαζόμενοι που δεν κόβουν μπλοκάκι εδώ και χρόνια (πριν το 2011) και θέλουν να δηλώσουν αναδρομικά διακοπή, από το 2009 κιόλας. Αν ο έφορος δεχτεί να τους «εξυπηρετήσει», αφού πρώτα ελέγξει από πότε είχαν να κόψουν απόδειξη στο μπλοκάκι, θα αποφασίσει για το ύψος του προστίμου που θα τους επιβάλει, ως εκπρόθεσμους.  Επειδή αυτό κυμαίνεται από 117-1170 ευρώ, αν τους πει να πληρώσουν το ελάχιστο (των 117 ευρω) θα αποφύγουν να πληρώσουν φέτος 300 ευρώ (αν η διακοπή γίνει αναδρομικά από 31-12-2009) ή 25-275 ευρώ, αν η διακοπή οριστεί
σε κάποιον μήνα του 2010 (ανάλογα με το πόσοι μήνες διανύθηκαν στο 2010 καθορίζεται και το ποσό του τέλους). Αν έτσι τους συμφέρει, παραδίδουν τα βιβλία και έχουν κέρδος από φέτος στην τσέπη, τη διαφορά αυτή.



το πρώτο θέμα online

Άρχισαν οι κατασχέσεις μισθών από την Εφορία


Φάμπρικα κατασχέσεων μισθών σε βάρος όσων χρωστούν ελάχιστα ή και ευτελή ποσά έχουν στήσει οι εφορίες. Επισήμως ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δίνει εντολή στις εφορίες να στραφούν εναντίον των 15.000 μεγαλοοφειλετών (από τους συνολικά 900.000), οι οποίοι χρωστούν από τουλάχιστον 2.000.000 ευρώ έως και εκατοντάδες εκατομμύρια ο καθένας και, συνολικά, τα 37 από σχεδόν 41 δισ. που έχει λαμβάνειν -αλλά δεν μπορεί να εισπράξει- το Δημόσιο.
Στην πράξη, όμως, οι φοροεισπράκτορες των ΔΟΥ αφήνουν στο απυρόβλητο τους μεγαλοκαρχαρίες και τους σπρώχνουν στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα προκειμένου να πέσουν στα μαλακά, ενώ αντιθέτως δείχνουν έτοιμοι να εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα απέναντι στους μικρομεσαίους, φτάνοντας στο πρωτοφανές σημείο κατάπτωσης να «βάζουν χέρι» και στον μισθό των εργαζομένων, ακόμα και για μικροοφειλές. Όπως προκύπτει από έγγραφα και στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ», τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ στέλνουν ακόμα εντολές αναγκαστικής κατάσχεσης «εις χείρας τρίτων» στο γραφείο προσωπικού των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, όπου εργάζεται ο οφειλέτης, απαιτώντας από τον εργοδότη να μην καταβάλει στον υπάλληλό του τον μισθό του αν δεν πληρώσει πρώτα με τη μισθοδοσία του το κράτος. Κι αυτό για οφειλή της τάξεως των 8.000 ευρώ! 

το πρώτο θέμα online

Στο σφυρί εξοχικά και οικόπεδα

Στο σφυρί εξοχικά και οικόπεδα



Eκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων είναι έτοιμοι να... χαρίσουν την περιουσία τους, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους που τους ζητούνται. Μεγάλο είναι το πρόβλημα στα διαμερίσματα παλιών πολυκατοικιών τα οποία είναι και τα πλέον ασύμφορα ακίνητα,΄όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας "Εθνος". Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr

Διευκρινήσεις για τις διαδοχικές συντάξεις

Του ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ
Υψηλότερες κατά 9%-10% μεσοσταθμικά συντάξεις θα απονέμουν, από την
1/1/2011, τα ασφαλιστικά ταμεία στους συνταξιοδοτούμενους με το καθεστώς της
διαδοχικής ασφάλισης. Η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε απο το υπουργειο Εργασιας και συνοδεύεται απο ερωτηματολόγιο.

Το «κλειδί» για τη βελτίωση του ύψους των νέων συντάξεων, με βάση το νέο
ασφαλιστικό νόμο Λοβέρδου είναι οι συντελεστές «ωρίμασης» των συντάξιμων
αποδοχών (θα πολλαπλασιάζονται με τις αποδοχές των παρελθόντων ετών).
Μολονότι δεν αποκαθιστούν την αδικία την οποία θα εξακολουθήσουν να
υφίστανται οι διαδοχικά ασφαλισμένοι (εισπράττοντας χαμηλότερες συντάξεις σε
σύγκριση με ένα ασφαλισμένο ο οποίος έχει διανύσει ολόκληρο τον εργασιακό
του βίο σε ένα ταμείο) οι συντελεστές: Κλιμακώνονται ανάλογα με τα έτη που
υπολείπονται για τη συνταξιοδότηση ευνοώντας, έτσι, τους παλαιότερους
ασφαλισμένους. Ο συντελεστής ωρίμασης για 1 έτος είναι 1,020, για τα 10
είναι 1,219, για τα 20 είναι 1,486, για τα 25έτη 1,641, για τα 35 έτη 2,000
και για τα 40 έτη 2,208. Οι συντελεστές «ωρίμασης» ενδέχεται να αλλάξουν
στην πορεία καθώς ο νόμος προβλέπει ότι θα επανακαθορίζονται με αποφάσεις
των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Αναλυτικότερα οι εργαζόμενοι οι οποίοι ασφαλίστηκαν διαδοχικά σε
περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς οργανισμούς δικαιούνται σύνταξη από τον
τελευταίο οργανισμό στον οποίο ήταν ασφαλισμένοι κατά την τελευταία χρονική
περίοδο της απασχόλησής τους, εφόσον πραγματοποίησαν στην ασφάλισή του:

-Πέντε ολόκληρα έτη ή 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων όμως 20 μήνες ή
500 ημέρες την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την
υποβολή αίτησης για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος σύνταξης λόγω
γήρατος.

-Σαράντα μήνες ή 1.000 ημέρες, εκ των οποίων όμως 12 μήνες ή 300 ημέρες
αντίστοιχα κατά την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης
ή την υποβολή της αίτησης για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης λόγω
αναπηρίας ή θανάτου.

-Ως νομοθεσία του οργανισμού για την εφαρμογή της ρύθμισης νοούνται οι
διατάξεις που ορίζουν τον απαιτούμενο για τη συνταξιοδότηση χρόνο, την
ηλικία, την αναπηρία και τον θάνατο. -Αν ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε στην
ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού τον αριθμό ημερών εργασίας ή των ετών
ασφάλισης που ορίζονται από τη ρύθμιση, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν έχει
πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο από τη νομοθεσία του τελευταίου οργανισμού
χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή του λόγω γήρατος ή αναπηρίας ή των
μελών της οικογένειάς του λόγω θανάτου ή δεν πραγματοποίησε στην ασφάλιση
του τελευταίου οργανισμού τον αριθμό ημερών εργασίας ή ετών ασφάλισης που
ορίζονται από τις διατάξεις της προηγούμενης διάταξης, δικαιούνται σύνταξη
αυτός ή τα μέλη της οικογένειάς του από τον οργανισμό στην ασφάλιση του
οποίου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες εργασίας ή έτη ασφάλισης.

-Αν ο ασφαλισμένος δεν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που
προβλέπει η νομοθεσία του οργανισμού στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε
τις περισσότερες ημέρες εργασίας ή έτη ασφάλισης, τότε το δικαίωμα του
ασφαλισμένου κρίνεται από τους άλλους οργανισμούς στους οποίους ασφαλίστηκε
κατά φθίνουσα σειρά αριθμού ημερών εργασίας, εκτός από τον τελευταίο.

-Ολόκληρος ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης υπολογίζεται από τον αρμόδιο
για την απονομή της σύνταξης οργανισμό ως χρόνος που διανύθηκε στην ασφάλισή
του τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για τον
καθορισμό της σύνταξης, και δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του
χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε οργανισμού.

-Ερώτηση: Ποιους αφορούν οι νέες ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση;
Απάντηση: Οι νέες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε όσους υποβάλλουν αίτηση
συνταξιοδότησης από 1/1/2011 και μετά, και εφόσον φυσικά έχουν ασφαλισθεί
διαδοχικά σε δύο ή περισσότερα ταμεία.

-Ερώτηση: Ποιες είναι οι αλλαγές που επέρχονται σε σχέση με το φορέα που
απονέμει τη σύνταξη;


Απάντηση: Καμία αλλαγή δεν υπάρχει για τις περιπτώσεις σύνταξης γήρατος.
Προβλέπονται όμως ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τις συντάξεις αναπηρίας και
συντάξεις λόγω θανάτου. Για να απονεμηθεί σύνταξη από τον τελευταίο φορέα
αρκούν 1000 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες 300 την τελευταία πενταετία (από
1500 και 500 αντίστοιχα που απαιτούντο με το σημερινό καθεστώς στην πρώτη
εξέταση του αιτήματος). Ειδικά όμως για τις συντάξεις λόγω αναπηρίας ή
θανάτου και εφόσον έχει απορριφθεί το αίτημα από όλους τους φορείς ο
τελευταίος φορέας απονέμει σύνταξη εφόσον πληρούνται βέβαια οι γενικές και
ειδικές προϋποθέσεις, αλλά αρκούν 300 ημέρες ασφάλισης στον φορέα αυτό.

Ερώτηση: Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με διαδοχική
ασφάλιση και ποιοι ωφελούνται;


Απάντηση: Στην πραγματικότητα πρόκειται για θεραπεία μίας αδικίας πολλών
ετών. Οι χαμένοι των μέχρι τώρα διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης ήταν
κυρίως όσοι ασφαλίστηκαν σε ταμεία μισθωτών αρχικά ΙΚΑ ΝΑΤ κ.λ.π.) και
συνέχισαν την ασφάλιση τους σε ταμεία ελευθέρων επαγγελματιών, το Δημόσιο ή
ειδικά ταμεία. Με τις ρυθμίσεις που ισχύουν μέχρι 31/12/2010, οι αποδοχές
των εργαζομένων επικαιροποιούνται μόνο με τις μεταβολές του Δείκτη Τιμών
Καταναλωτή. Με το νέο νόμο οι αποδοχές επικαιροποιούνται και με το
συντελεστή ωρίμανσης που φθάνει μέχρι και υπερδιπλασιασμό των συντάξιμων
αποδοχών. Επομένως οι ασφαλισμένοι που θα έχουν βελτίωση στο ποσό της
σύνταξης τους είναι κυρίως όσοι έχουν την παραπάνω πορεία, δηλαδή ξεκίνησαν
την ασφάλιση τους σε ταμεία μισθωτών και συνταξιοδοτούνται από τον ΟΑΕΕ
Δημόσιο, πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών που είναι ενταγμένα στο ΙΚΑ, ΕΤΑΑ
και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Εάν έχει προηγηθεί ασφάλιση σε ταμείο αυτοαπασχολουμένων και
στη συνέχεια σε ταμείο μισθωτών δεν προκύπτει διαφορά.

-Ερώτηση: Τι προβλέπεται στις περιπτώσεις που υπάρχει διαφορετικό όριο
ηλικίας συνταξιοδότησης στα ταμεία στα οποία έχει ασφαλισθεί ο εργαζόμενος;


Απάντηση: Όταν ο εργαζόμενος έχει ασφαλισθεί σε ταμεία για τα οποία το όριο
ηλικίας είναι διαφορετικό και έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις
συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση έχει δύο επιλογές:

α. Να πάρει ταυτόχρονα τη σύνταξη που αντιστοιχεί σε όλα τα ταμεία (η
σύνταξη χορηγείται πάντοτε από τον απονέμοντα φορέα). Στην περίπτωση αυτή το
ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στο ταμείο στο οποίο δεν έχει συμπληρωθεί
το όριο ηλικίας, είναι μειωμένο κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του
55ου έτους για γυναίκα ασφαλισμένη και του 60ου έτους για άνδρα ασφαλισμένο.
Για ασφαλισμένους από 1/1/1993 και μετά, η μείωση γίνεται ενιαία για άνδρα
και γυναίκα για το χρόνο που υπολείπεται του 60ου έτους.

β. Να πάρει το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στο ταμείο ή στα ταμεία που
έχει συμπληρωθεί το προβλεπόμενο όριο ηλικίας και να περιμένει τη συμπλήρωση
των ορίων που αναφέρονται στην περίπτωση (α) για να πάρει σύνταξη χωρίς
καμία σημείωση.

-Παράδειγμα 1ο: Ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) έχει συμπληρώσει 10.025 ημέρες
ασφάλισης. Πριν το ΤΕΒΕ(ΟΑΕΕ) είχε ασφαλιστεί στο ΙΚΑ όπου είχε συμπληρώσει
2.900 ημέρες ασφάλισης. Ποιο θα είναι το ποσό της σύνταξης που θα πάρει σε
ηλικία 60 ετών που συνταξιοδοτείται; Με το σημερινό καθεστώς το ποσό της
σύνταξης θα είναι 1.361 ευρώ. Με το καθεστώς που θα ισχύσει από 1/1/2011 και
μετά το ποσό της σύνταξης θα είναι 1.436 ευρώ(+5,5,%).

-Παράδειγμα 2ο: Ασφαλισμένος του ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) έχει συμπληρώσει στην ασφάλιση
του 2.350 ημέρες. Πριν το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) είχε ασφαλιστεί στο ΙΚΑ όπου είχε
συμπληρώσει 5.545 ημέρες ασφάλισης. Ποιο θα είναι το ποσό της σύνταξης που
θα πάρει σε ηλικία 65 ετών; Με το καθεστώς που ισχύει σήμερα το ποσό της
σύνταξης θα είναι 869 ευρώ. Με τις νέες ρυθμίσεις το ποσό της σύνταξης θα
είναι 968 ευρώ (+11,4%)

Παράδειγμα 3ο: Ασφαλισμένος του ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) έχει συμπληρώσει στην ασφάλιση
του 8.650 ημέρες. Πριν το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) είχε ασφαλισθεί στο ΙΚΑ και έχει
συμπληρώσει 4.180 ημέρες. Ποιο είναι το ποσό της σύνταξης που θα πάρει σε
ηλικία 60 ετών; Με το σημερινό καθεστώς το ποσό της σύνταξης θα είναι 1.443
ευρώ. Με τις νέες ρυθμίσεις το ποσό της σύνταξης θα είναι 1.705 ευρώ
(+18,1%).

Παράδειγμα 4ο: Εργαζόμενος στο Δημόσιο έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης σε
αυτό και έχει στο ΙΚΑ 10 έτη ασφάλισης πριν το Δημόσιο. Ποιό θα είναι το
ποσό της σύνταξης που θα πάρει σε ηλικία 58 ετών που συνταξιοδοτείται; Με το
σημερινό καθεστώς το ποσό της σύνταξης θα είναι 1.021 ευρώ. Με τις νέες
ρυθμίσεις το ποσό της σύνταξης θα είναι 1.129 ευρώ (+10,7%).

Παράδειγμα 5ο: Ασφαλισμένη στον πρώην ΟΑΠ-ΔΕΗ [DEHr.AT] (έχει συγχωνευθεί
στο ΙΚΑ), έχει συμπληρώσει 28 έτη ασφάλισης και πριν από αυτόν 7 χρόνια στο
ΙΚΑ. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με 35 έτη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Ποιο
είναι το ποσό της σύνταξης που θα πάρει; Με το σημερινό καθεστώς το ποσό της
σύνταξης που θα πάρει θα είναι 1.512 ευρώ. Με τις νέες ρυθμίσεις το ποσό της
σύνταξης που θα πάρει θα είναι 1.589 ευρώ (+5%).

Παράδειγμα 6ο: Εργαζόμενη στο Δημόσιο μητέρα ανηλίκου παιδιού έχει
συμπληρώσει 15 έτη στο δημόσιο και 10 έτη στο ΙΚΑ όπου ήταν ασφαλισμένη πριν
το Δημόσιο. Πόση σύνταξη θα πάρει σε ηλικία 50 ετών που δικαιούται σύνταξης;
Με το σημερινό καθεστώς η εργαζόμενη μπορεί να επιλέγει:

α. Να πάρει σύνταξη σε ηλικία 50 ετών για όλο το χρόνο ασφάλισης (δημόσιο +
ΙΚΑ) οπότε το ποσό για συνταξιοδότηση το 2010 θα είναι 564 ευρώ.

β. Να πάρει σύνταξη μόνο για το χρόνο του δημοσίου που είναι 446 ευρώ και σε
ηλικία 55 ετών να πάρει επιπλέον 139 ευρώ για πού ισχύει με το χρόνο
ασφάλισης στο ΙΚΑ (χωρίς τη μείωση του 3% που ισχύει μέχρι το τέλος του
2010). Με τις νέες διατάξεις και εφόσον συνταξιοδοτηθεί από 1/1/2011 και
μετά με τον ίδιο χρόνο ασφάλισης (για να υπάρχει σύγκριση των στοιχείων)
μπορεί να επιλέξει:

α. Να πάρει σύνταξη για όλο το χρόνο ασφάλισης οπότε το ποσό θα είναι 576
ευρώ (+2,27%). Στην πραγματικότητα βέβαια το ποσό θα είναι μεγαλύτερο (και
μόνο εκ του λόγου ότι θα είναι μεγαλύτερη των 50 ετών).

β. Να πάρει σύνταξη μόνο για τα χρόνια του δημοσίου 446 ευρώ και στην ηλικία
των 55 ετών να πάρει και το ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί στο ΙΚΑ και με το
νέο καθεστώς διαμορφώνεται στα 186 ευρώ (σύνολο 632 ευρώ).

Παράδειγμα 7ο: Ασφαλισμένος στο πρώην ΤΣΑ (ΟΑΕΕ) έχει συμπληρώσει 5.300
ημέρες ασφάλισης. Πριν από το ΤΣΑ (ΟΑΕΕ) είχε ασφαλιστεί στο ΙΚΑ, όπου είχε
συμπληρώσει 5.200 ημέρες.

Ποιο είναι το ποσό της σύνταξης που θα πάρει σε ηλικία 60 ετών που
συνταξιοδοτείται; Με το σημερινό καθεστώς το ποσό της σύνταξης που θα πάρει
θα είναι 695 ευρώ. Με το νέο καθεστώς το ποσό της σύνταξης θα είναι 793 ευρώ
(+24,9%).

Δείτε εδώ τις διευκρινήσεις για τη διαδοχική ασφάλιση
 

Πόσο σφίγγει το ζωνάρι για τους φορολογούμενους


Σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι στους φορολογούμενους η κυβέρνηση, αυξάνοντας την επιβάρυνση του φόρου εισοδήματος κατά 400 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω.
Αυτό συμβαίνει λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στα 8.000 ευρώ, συνεπώς η διαφορά στο εισόδημα των 4.000 ευρώ μέχρι το προηγούμενο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ επιβαρύνεται με συντελεστή φόρου 10%.

Ο έχων εισόδημα 9.000 ευρώ επιβαρύνεται με 100 ευρώ φόρου, ο έχων 10.000 ευρώ με 200 ευρώ και όποιος έχει ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο εισοδήματος 300 ευρώ.
Από την 1η Ιουλίου ισχύει και η αυξημένη παρακράτηση φόρου στους μισθούς, όπερ συνεπάγεται μηνιαίες απώλειες στους μισθούς από 7 έως 29 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και από 8 έως 33 ευρώ στο δημόσιο τομέα.
Όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα γίνεται με τη νέα φορολογική κλίμακα από τον Ιούλιο αν και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο εξής θα τους παρακρατείται κάθε μήνα φόρος εισοδήματος ίσος με το 1/14 (ιδιωτικός τομέας) ή 1/12 (δημόσιος τομέας) που θα κυμαίνεται από 100 ως 400 ευρώ.
Οι πιο αδικημένοι του νέου συστήματος είναι οι χαμηλόμισθοι, καθώς ένα φορολογούμενος με μηνιαίο μισθό 715 ευρώ, δηλαδή ετήσιο εισόδημα 10.010 ευρώ, που πριν δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο, τώρα θα πληρώνει 101 ευρώ.
Η διαφορά του φόρου που αναλογεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα καταβληθεί από τους φορολογούμενους με την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2012.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι φέτος δεν θα παρακρατηθεί αναδρομικά φόρος εισοδήματος για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά αυτός θα πληρωθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ...

άντε και γ@.........!!!!!!

Ο ισχυρότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, λαμβάνει ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές 395.188 δολάρια ή 282.159 ευρώ,
Υπήρξε μείωση της αμοιβής του κύριου Προβόπουλου.. κατά 20% στις 4/12/2009. Από 400000 ευρώ ονομαστικές αποδοχές έφτασαν τότε τις 320.000 ευρώ μόνο! Έτσι ένας εκ των κύριων διαχειριστών της κρίσης έμπρακτα θυσιάζει 80000 ευρώ από τον μισθό του, ώστε να μπορέσει (δύσκολα βέβαια…) να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση.
 
Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις

Παρόντες για 41η ημέρα οι Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα


Οι συγκεντρώσεις μπροστά από τη Βουλή και η συνέλευση στην πλατεία Συντάγματος μετρούν 41 ημέρες
Οι συγκεντρώσεις μπροστά από τη Βουλή και η συνέλευση στην πλατεία Συντάγματος μετρούν 41 ημέρες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Το «παρών» έδωσαν και τη Δευτέρα οι Αγανακτισμένοι μπροστά από τη Βουλή τη Δευτέρα, φωνάζοντας συνθήματα κατά των μέτρων λιτότητας, της ανεργίας και της διαφθοράς στην πλατεία Συντάγματος, με τις «πληγές» από τα πρόσφατα γεγονότα ακόμη εμφανείς.

Το κλίμα παρέμεινε ήρεμο, ενώ πλέον στα συνθήματα που ακούγονται σε καθημερινή βάση περιλαμβάνονται και συνθήματα κατά της Αστυνομίας, έπειτα από τα επεισόδια ιδιαίτερα της περαμένης Τρίτης και Τετάρτης.

Στις τοποθετήσεις πολιτών στη συζήτηση που γίνεται στη συνέλευση έχει προστεθεί, πέραν του θέματος της στάσης της Αστυνομίας, και το ζήτημα της αντιμετώπισης του Στολίσκου για τη Γάζα από το Λιμενικό.

Την στιγμή που οι συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων μετρούν πια τις 41 ημέρες, η προσέλευση του κόσμου ήταν πάντως ακόμη μεγαλή την προηγούμενη ημέρα, στην έκτη Κυριακή των Αγανακτισμένων. Το βράδυ μάλιστα, είχε σημειωθεί ένταση, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων.
Newsroom ΔΟΛ

Ποιοι θα πληρώσουν τους 10 έκτακτους φόρους και πόσο

Μία πραγματική καταιγίδα από «ραβασάκια» της εφορίας και νέες φοροεπιβαρύνσεις έρχονται με το καλημέρα του Ιουλίου και μέχρι το τέλος του έτους σε όλους τους φορολογουμένους με την εφαρμογή των νέων φορο-μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.
Οι «ανοιχτοί λογαριασμοί» με την εφορία αφορούν φόρο εισοδήματος μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου, «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδευματίας, τέλη κυκλοφορίας, έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες, φόροι στην ακίνητη περιουσία. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα ακριβαίνουν για ακόμη μια φορά τα «φθηνά» τσιγάρα ενώ από την 1ηΣεπτεμβρίου έρχονται αυξήσεις στα αγαθά που σερβίρονται σε ταβέρνες, κατετέριες, ψητοπωλεία κλπ, τα αναψυκτικά και τους χυμούς με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

Πιο συγκεκριμένα:
1. Αυξημένη παρακράτηση φόρου στους μισθούς – συντάξεις: Άμεσα τίθεται σε εφαρμογή η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ και η νέα φορολογική κλίμακα που φέρνει αυξημένες κρατήσεις φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Από αυτό το μήνα οι μισθωτοί ηλικίας άνω των 30 ετών και οι συνταξιούχοι ηλικίας μέχρι 65 ετών με μηνιαίες αποδοχές από 600 έως και 1.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μείωση στο μισθό ή τη σύνταξή τους κατά 1% έως και 3%. Μισθωτοί άνω των 30 ετών και οι συνταξιούχοι μέχρι 65 ετών που λαμβάνουν μηνιαίες καθαρές αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ θα χάσουν από 28,14 έως και 32,83 ευρώ το μήνα. Ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, από 33 έως και 38 ευρώ το μήνα, θα υποστούν οι μισθωτοί με ένα ή δύο τέκνα και αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ το μήνα. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με τις οδηγίες για την παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις με τη νέα φορολογική κλίμακα. Όσον αφορά τον επιπλέον φόρο που προκύπτει λόγω της αναδρομικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2011, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να μην τον εισπράξει φέτος, αλλά με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2012.
2. «Έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης: Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αρχίσουν να έρχονται τα σημειώματα για την καταβολή της ειδικής εισφοράς στους φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα από 12.000 ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβει να εντοπίσει τους υπόχρεους και θα τους αποστείλει ειδοποιητήρια με τα οποία θα τους καλεί να εξοφλήσουν την εισφορά είτε εφάπαξ είτε σε 2 έως 6 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Σε περίπτωση που η εισφορά είναι μικρότερη των 300 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ. Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ο12.000 και μέχρι 20.000 ευρώ, το ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί με 1% επί του συνολικού εισοδήματος και θα κυμανθεί από 121 έως και 200 ευρώ. Όσοι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ, θα πληρώσουν ειδική εισφορά με συντελεστή 2% επί του συνολικού εισοδήματός τους, δηλαδή θα καταβάλουν ποσά από 408 έως και 1.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά με συντελεστή 3% επί του συνολικού εισοδήματος, δηλαδή θα καταβάλουν ποσά που θα κυμαίνονται από 1.500 έως 3.000 ευρώ. Τέλος, όσοι απέκτησαν το 2010 εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ θα πληρώσουν την εισφορά με συντελεστή 4% επί του συνολικού εισοδήματος, δηλαδή θα κληθούν να καταβάλουν ποσά μεγαλύτερα των 4.000 ευρώ.
3. Τέλος επιτηδεύματος: Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 300 ευρώ πάνω από 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Το τέλος θα πληρώσουν και όσοι είχαν το 2010 μηδενικό τζίρο, λόγω «αδράνειας», οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και αμείβονται με «μπλοκάκι» καθώς και οι μισθωτοί οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα και από ελευθέριο επάγγελμα. Από το τέλος εξαιρούνται μόνο:
- Νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος.
- Όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών.
- Οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.
Η ΓΓΠΣ θα εκδώσει και θα στείλει τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Ειδικά όσοι έχουν συνολικό ατομικό εισόδημα (δηλωθέν ή τεκμαρτό ) άνω των 12.000 ευρώ για το 2010 θα κληθούν πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος μαζί με το λογαριασμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης .
4. Έκτακτες εισφορές: Εντός του φθινοπώρου οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.εκ. και παλαιότητα μέχρι 10 ετών, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής, με εξαίρεση όσους έχουν σκάφη ανοικτού τύπου μήκους μέχρι 6 μέτρα, καθώς και όσοι κατέχουν πισίνες θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, η οποία θα υπολογιστεί με 5% επί των τεκμηρίων διαβίωσης του οικονομικού έτους 2011. Για τον υπολογισμό της εισφοράς θα εκδοθούν από τη ΓΓΠΣ εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία θα αποσταλούν στους φορολογούμενους.
5. Φόροι στα ακίνητα: Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικά για φέτος ΦΑΠ θα υπολογιστεί με το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.
6. Τσιγάρα. Ακριβότερα έως και 60 λεπτά το πακέτο θα πωλούνται μέχρι το τέλος Ιουλίου τα φθηνά τσιγάρα. Οι καπνιστές θα τα αγοράζουν προς 2,80 έως 3 ευρώ το πακέτο. Η αύξηση αυτή προκύπτει από την αύξηση του ελάχιστου ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβαρύνει τα τσιγάρα, από το 75% στο 100% του συνολικού ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στη σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων.
7. ΦΠΑ: Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αυξηθεί, από το 13% στο 23% ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές πώλησης σε όλα τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ανθρακούχα εμφιαλωμένα νερά, καθώς και την παροχή γευμάτων σε εστιατόρια, ταβέρνες, οινομαγειρεία, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία κ.λ.π.
8. Τέλη κυκλοφορίας: Όλοι οι κάτοχοι οχημάτων θα κληθούν, στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, να πληρώσουν τα νέα αυξημένα έως και 12,5% τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2012.
9. Φυσικό αέριο: Από την Σεπτεμβρίου θα ακριβύνει το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση χιλιάδων νοικοκυριών.
10 Πετρέλαιο θέρμανσης: Από τις 15 Οκτωβρίου θα τεθεί σε ισχύ ο αυξημένος από 21 σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, δηλαδή από 2 σε 6 λεπτά ανά λίτρο, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης που παραλαμβάνουν και χρησιμοποιούν τα φυσικά πρόσωπα, για τη χρονική περίοδο από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Από την αύξηση αυτή του ΕΦΚ θα προκληθεί επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών κατά 5 - 6 λεπτά το λίτρο.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE