ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζητεί ο Δ.Λιντζέρης

Ανοιχτή επιστολή, στην οποία επαναλαμβάνει την πρότασή του για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, απέστειλε στον Πρωθυπουργό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης.

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζητεί ο Δ.Λιντζέρης

Ο βουλευτής χαρακτηρίζει "αδιανόητο" το γεγονός να συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ χωρίς να δίνεται ο λόγος στους βουλευτές, "ειδικά αυτή την ώρα που αμφισβητείται το πολιτικό σύστημα".
Οπως επισημαίνει, η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την αδυναμία της κοινωνίας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, επαναφέρει το ερώτημα "με ποια αποτελεσματική, ισχυρή, στιβαρή, συναινετική διακυβέρνηση μπορεί να θωρακιστεί η χώρα, αποφεύγοντας τον εξοβελισμό της από την ευρωζώνη".
Ο κ. Λιντζέρης εκτιμά ότι η πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας εκτάκτου ανάγκης έχει ωριμάσει και βρίσκει υποστήριξη από πλειάδα στελεχών με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες.
Ζητεί τέλος από τον κ. Παπανδρέου τη κατάθεση συγκεκριμένου πολιτικού και προγραμματικού πλαισίου στους αρχηγούς των κομμάτων και ταυτοχρόνως την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες θα οδηγήσουν στον σχηματισμό μιας αποτελεσματικής, ισχυρής, στιβαρής και συναινετικής διακυβέρνησης.
ΕΘΝΟΣ On Line
 

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ...


thumb

Το δημοψήφισμα πάγωσε την Ευρώπη

Με έντονο σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν αξιωματούχοι και διεθνή ΜΜΕ την εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα. Γίνεται λόγος για ανατροπή της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής
Οργή και παγωμάρα επικρατεί στις Βρυξέλλες για την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να θέσει τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας σε δημοψήφισμα
Επισήμως, η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα ήταν "ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές".
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες Ευρωπαίο αξιωματούχοι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι, εκνευρισμένοι και ανίδεοι, την ώρα που τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ανατρέπει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Όπως ήταν φυσικό η απόφαση του πρωθυπουργού τράβηξε την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρωζώνη.

 "Δημοψήφισμα για το νέο πακέτο στήριξης εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου" αναφέρει το Reuters, το οποίο παραθέτει την φράση του πρωθυπουργού ότι περί εμπιστοσύνης των πολιτών, αλλά και την πρόσφατη δημοσκόπηση της KΑΠΑ Research, σύμφωνα με την οποία περίπου το 60% του λαού δηλώνει αντίθετο στην τελευταία συμφωνία.

 Με ανησυχία αντιμετωπίζει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού το BBC. Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στις έντονες αντιδράσεις του ελληνικού λαού και στην παραπάνω δημοσκόπηση.
Επίσης, δεν περνάει απαρατήρητη η εσωτερική αμφισβήτηση που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός στο κόμμα του λόγω των μέτρων λιτότητας.

 "Για μη αναμενόμενη απόφαση" κάνουν λόγο οι Financial Times, αναφερόμενοι στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
"Η κίνηση του πρωθυπουργού ενισχύει τις ανησυχίες ότι έχει χαθεί ο έλεγχος στο εσωτερικό της χώρας, την ώρα που φουντώνουν οι αντιδράσεις των πολιτών για τα μέτρα λιτότητας" αναφέρει το δημοσίευμα.

 "Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε δημοψήφισμα" αναφέρει η Daily Telegraph, η οποία αναφέρεται στις αντιδράσεις του λαού και στις εκδηλώσεις οργής κατά την διάρκεια των παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου.
"Στην Ελλάδα, πολλοί πιστεύουν ότι έχει παρατραβήξει ο οικονομικός έλεγχος της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ" προσθέτει ο αρθρογράφος, που εκφράζει αμφιβολίες για τις εξελίξεις.
news247.

Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης για το νέο Μνημόνιο

ΒΟΜΒΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση της υπό κατάρτιση, νέας δανειακής σύμβασης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας παράλληλα ανανέωση της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Η αυριανή ειδική προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή αναβάλλεται καθώς τη Τετάρτη ξεκινά η τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία. Τον Ιανουάριο η πιθανότερη ημερομηνία του δημοψηφίσματος

Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης για το νέο Μνημόνιο
Στο δεύτερο μεταπολιτευτικά δημοψήφισμα -ύστερα από το Πολιτειακό του 1974- οδηγείται η χώρα, ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού.
"Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε", ήταν η αποστροφή με την οποία ο ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε το δημοψήφισμα μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του αιφνιδιάζοντας τους πάντες.
Χαρακτηρίζοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως ύψιστη πράξη δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: "Ας δώσουμε το λόγο το λαό και στους πολίτες. Να τιμήσουμε το λαό και να τον κάνουμε συμμέτοχο στις αποφάσεις. Να υπάρχει κρυστάλλινη θέση για ένα θέμα που οριοθετεί το παρόν και το μέλλον".
Και ψήφος εμπιστοσύνης
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο κιόλας θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Μολονότι ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την δεδηλωμένη και έχει δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημείωσε ακόμη ότι "από τον Ιούνιο και έπειτα έχουν προκύψει νέα δεδομένα" που καθιστούν "περισσότερο από ποτέ αναγκαία την έκφραση της κοινοβουλευτικής ευθύνης στην πολιτική που θα ακολουθεί η κυβέρνηση".
Το κούρεμα απέτρεψε την χρεοκοπία
Κατά την ομιλία του νωρίτερα ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει απάντηση σε όλες τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης γύρω από την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής.
"Η συμφωνία των Βρυξελλών απομακρύνει την ανασφάλεια, μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και να πραγματοποιήσουμε με μεγαλύτερη άνεση τις αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία και επιβεβαιώνει τη θέση μας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ", σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
"Δεν θα δεχθούμε", τόνισε, "αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας από κανέναν". "Εμείς", πρόσθεσε, "κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον και όσοι πιστεύουν ότι θα αποκομίσουν κομματικά οφέλη χωρίζοντας του Έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα να σκεφθούν ότι αυτούς τους διαχωρισμούς τους πληρώσαμε πολύ ακριβά στο παρελθόν."
Σχολιάζοντας σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε : "Κανείς δεν πανηγυρίζει, επειδή το μέλλον έγινε πιο ρόδινο. Εγινε όμως πιο εύκολο. Ας καταλάβουν όμως οι κήρυκες της μιζέριας ότι δεν θα μας απαγορεύσει κανείς να χαιρόμαστε που απαλλάχθηκε ο Ελληνας φορολογούμενος από δεκάδες δισεκατομμύρια χρέους".
"Τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί αν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών", συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου που απήθυνε νέα έκκληση για συναίνεση: "Θεωρώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να στηρίξουν τη συμφωνία", είπε.
Απαντώντας εκ νέου στους "φόβους για χρεοκοπία", ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Η συμφωνία αυτή ακριβώς ρυθμίζει το χρέος. Και διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει".
Χαρακτήρισε επίσης επιχείρημα για μικρά παιδιά το προβαλλόμενο από τη ΝΔ ότι το 2020 το χρέος θα είναι στο 120% του ΑΕΠ, όσο και το 2009. Τότε, είπε, η χώρα όδευε ήδη προς τη χρεοκοπία και αν δεν γίνονταν οι προσπάθειες από την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό το χρέος θα έφθανε το 2020 στο 230% και αν δεν υπήρχε η τελευταία συμφωνία στο 170%.
Καταδίκασε επίσης τα φαινόμενα βίας στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, αν και, όπως είπε, "συμμεριζόμαστε την οργή του κόσμου". Τόνισε, όμως, ότι δεν είναι πατριωτισμός η απαξίωση της ιστορίας μας και της Δημοκρατίας, αλλά να δημιουργήσουμε μια χώρα που να μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της."
ethnos.gr

H επιστολή οργής στον Πρωθυπουργό

Μία ιδιαίτερα σκληρή επιστολή εστάλη από εξοργισμένη πολίτη στον Πρωθυπουργό της χώρας, Γιώργο Παπανδρέου.

Η Ελληνοαμερικανίδα, με αφορμή τους κυβερνητικούς χειρισμούς των τελευταίων μηνών, πήρε μία πρωτοβουλία. Να καθίσει μπροστά από έναν υπολογιστή και να «πληκτρολογήσει» τις σκέψεις της…

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή δίχως περικοπές, όπως εστάλη μέσω ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Τα συμπεράσματα δικά σας! 
Zougla.gr

Λ. Κατσέλη: Η χώρα μετά το κούρεμα κινδυνεύει με νέους φόρους και περικοπές μισθών



«Πρόσθετες μειώσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων ή και η αύξηση των φόρων που βαθαίνουν την ύφεση αντιστρατεύονται την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη μελλοντική ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», είναι οι κίνδυνοι που διατρέχει η χώρα ύστερα από την απόφαση για το κούρεμα του χρέους κατά 50%, σύμφωνα με συνέντευξη της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη στην ελευθεροτυπία.
Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως «Αντιμετωπίζει διευρυμένη κρίση αξιοπιστίας και αμφισβήτησης του ιδεολογικού προσανατολισμού του, ενώ σημαντικές κοινωνικές συμμαχίες έχουν διαρραγεί».

Αλλαγή ώρας την Κυριακή


Σε ισχύ τίθεται από την Κυριακή 30/10 η χειμερινή ώρα. Στις 04.00 το πρωί της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 03.00.

ΓΙΑ ΣΟΥ ΔΑΛΑ(ΜΑΓΚΑ)


"Γιατί έριξα μπουνιές στον βουλευτή στην παρέλαση"- Ξεσπάει στο NewsIt το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που χτύπησε τον X.Μαγκούφη

- ''Είμαι άνεργος με δύο παιδιά και ετοιμόγεννη γυναίκα'' -  Ο Δ. Δαλαμάγκας αποκαλύπτει στο Newsit
- ''Τυχαία επέλεξα τον Χ. Μαγκούφη. Θα έκανα το ίδιο για όποιον υπογράφει τις αντιλαϊκές πολιτικές"

Η οργή κατά της κυβέρνησης ώθησε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Δαλαμάγκα, να επιτεθεί κατά του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Χρήστου Μαγκούφη, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της επετείου του "ΟΧΙ" στα Τρίκαλα.


Μιλά ξεκαθαρίζοντας ότι το επεισόδιο δεν έγινε ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από ακροδεξιούς.

Ο κ. Δαλαμάγκας είναι μάλιστα από το 2008 μέλος της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος με το "πράσινο" ψηφοδέλτιο στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές για το δήμο Τρικάλων.


Εδώ και οκτώ μήνες ο 32χρονος είναι άνεργος και όπως δηλώνει στο Newsit "ξεχειλίζει από οργή και αγανάκτηση".

"Αυτή η κυβέρνηση μας κορόΐδεψε και μας ξεγέλασε" αναφέρει και προσθέτει ότι "ο ίδιος παραμένει ΠΑΣΟΚ" και ότι αυτοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν είναι πια ΠΑΣΟΚ, έχουν δηλαδή απομακρυνθεί από τις αρχές του κόμματος.

Ο 32χρονος μιλά για "προδοσία" και για "αντιλαϊκή πολιτική και ξεπούλημα της χώρας του". Προσθέτει ότι δεν έχει κάτι προσωπικό με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στον οποίο επιτέθηκε και ότι στη θέση του θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε πολιτικός συνυπογράφει αυτές τις πολιτικές.

Όπως αναφέρει στο Newsit, "οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ είναι οι πιο προδομένοι από όλους, γιατί μας κοροίδεψαν και μας ξεγέλασαν". "Κάναμε αγώνες για τα πολιτικά μας πιστεύω και αυτοί καρπώθηκαν την εξουσία και τα προνόμια".

"Έχω ξεχειλίσει από θυμό και αγανάκτηση. το μέλλον μου είναι αβέβαιο. Πλέον δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές ταυτότητες με ενδιαφέρει μόνο η οικογένειά μου και το αγέννητο παιδί μου" μας λέει.
Σε στιγμιότυπο με τον πρωθυπουργό - από την ιστοσελίδα του κ. Δαλαμάγκα στο Facebook



Φωτογραφία με τον υπ. Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση


NewsIt

Το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Επίσημοι» στην θέση των «επισήμων»

thumb
Μπορεί η παρέλαση στην Σύρο να έγινε υπό το «κλίμα της απουσίας» την πολιτικής ηγεσίας, καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σύρος – Ερμούπολης αδυνατούσαν... να διοργανώσουν την παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου προφασιζόμενοι τα υπο κατάληψη Δημόσια Κτήρια, ωστόσο οι «επίσημοι» δεν νοήθηκαν να μην εμφανιστούν...
Για του λόγου το αληθές, παρέχουμε την φωτογραφία...
Οι εργαζόμενοι αλλά και πολλοί τοπικοί φορείς κάλεσαν τον Συριανό λαό να παρευρεθούν στην Πλ. Μιαούλη για να τιμήσει τους αγωνιστές του Αντιφασιστικού Επους του 1940.
Με αυτούς τους «επίσημους», η παρέλαση διεξήχθη κανονικά, ενώ έλειψαν οι «πρακτικές καλωσορίσματος», όπως πέταγμα αυγών, γιουχαίσματα αλλά και «κυνηγητό επισήμων», που ακολουθήθηκαν σε πολλές πόλεις.    Τσούφης
(Η φωτογραφία είναι από το tsantiri.gr)

Το Ποντίκι

Γ. Παπανδρέου: «Αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν τις απόψεις τους»

Σαφέστατο μήνυμα κατά του αυταρχισμού με αφορμή τα σημερινά επεισόδια απηύθυνε το απόγευμα από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καλωσορίζοντας τους συνέδρους στη διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.Ο κ. Παπανδρέου με αφορμή τα όσα σημειωθήκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις τόνισε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν τις απόψεις τους, διακόπτοντας παρελάσεις».
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε αυτούς, που διαιρούν τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι «τραυματίζουν τη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας».
Αργότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είχε συνάντηση στο πλαίσιο της διάσκεψης με τον πρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος του Λιβάνου Ουαλιτ Τζουμπλαντ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δήλωση Μ. Γλέζου για τη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Ο παλαιός αγωνιστής της Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος, δήλωσε πώς «Επιτέλους αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα του εορτασμού της εθνικής επετείου».
«Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Πριν 71 χρόνια, ο ελληνικός λαός, είπε όχι στον εισβολέα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και όπως μαθαίνω και στην Πάτρα και στο Ηράκλειο και στον Βόλο και στα Τρίκαλα και σ' άλλα μέρη, ο λαός, διατρανώνει το ΟΧΙ του στην υποταγή της χώρας στην τρόικα και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο. Η κυβέρνηση υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει. Στην ουσία το επίσημο κράτος αποσύρθηκε, αυτοκαταλύθηκε. Οι πολιτικοί φορείς και οι πολιτικές οργανώσεις παρέλασαν μπροστά στον λαό. Δεν θα συμφωνήσω με τους χαρακτηρισμούς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει όμως και ο ίδιος να κατανοήσει ότι είναι ανεπίτρεπτο να καλύπτει με το κύρος του την πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση».
madata.gr

Έντρομη η κυβέρνηση, αμύνεται περί πάρτης...

«Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» συνιστά η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που οι αντιδράσεις των αξιωματούχων της προδίδουν πανικό και εκνευρισμό ταυτόχρονα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση αποδοκιμάζει αυτούς που την αποδοκίμαζαν, καταλογίζοντας τους...φασίζουσα συμπεριφορά!
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ζήτησε ψυχραιμία και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να τοποθετηθεί. Ο κ. Μόσιαλος σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega συνένστησε "ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους" και ζήτησε από το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί σύσσωμο απέναντι "στα θλιβερά αυτά φαινόμενα".
Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Επικρατείας διένειμε την ακόλουθη δήλωση:"Χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους σε όλη τη χώρα τίμησαν με υπερηφάνεια τους αγώνες του έθνους. Κάποιοι άλλοι, λίγοι, επέλεξαν με διχαστικές συμπεριφορές να προσβάλλουν τις εκδηλώσεις τιμής στους αγώνες για την ελευθερία της Πατρίδας, ακόμη και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτοί οι λίγοι, όσοι τους καλύπτουν αλλά και όσοι παρακινούν με μισόλογα και φτηνές δικαιολογίες τέτοιου είδους συμπεριφορές, θα πρέπει να ντρέπονται. Είναι έκθετοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Άλλο η διαμαρτυρία και άλλο η προσβολή στους Εθνικούς αγώνες και η προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών. Οι Έλληνες πολίτες θα διαφυλάξουμε τη δημοκρατική νομιμότητα, το σεβασμό στη διαφορετική έκφραση και την ομαλή πορεία της χώρας".
Για "ασχήμιες" κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας την έκρηξη της λαϊκής κατακραυγής που εκδηλώθηκε στην πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας.
Έκανε μάλιστα λόγο για ευθύνες "κομματικών και συνδικαλιστικών ηγεσιών" που "αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση τιμής προς την ιστορία του τόπου και προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας". Ο κ. Βενιζέλος αισθάνεται βέβαιος ότι οι χιλιάδες των διαδηλωτών " δεν εκφράζουν -γιατί ούτε το μπορούν, ούτε το θέλουν- το πραγματικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού". Προφανώς το εκφράζει ο ίδιος...
"Το αυγό του φιδιού επωάζεται στα χέρια όσων καλλιεργούν και καλύπτουν τα έκτροπα" και όχι στα χέρια αυτών που οδηγούν την κοινωνία στην εξαθλίωση, υποστηρίζει ο υπουργός (κατ' ευφημισμόν) Προστασίας του Πολίτη και Χρήστος Παπουτσής: «Την ημέρα μνήμης και σεβασμού των ηρώων που έπεσαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, ορισμένοι, ελάχιστοι, με μειωμένη κοινωνική και πολιτική υπευθυνότητα, επέλεξαν να οργανώσουν τη δράση και τις πράξεις τους επιχειρώντας την ταπείνωση των θεσμών, του Έθνους και του λαού. Φασίζουσες μειοψηφίες επέλεξαν τη σημερινή μέρα του ΟΧΙ στο φασισμό, να επιβάλλουν με τη βία την παρουσία τους. Επέλεξαν να σπείρουν το διχασμό σε μια εποχή που χρειάζεται όσο ποτέ η ενότητα του λαού. Επέλεξαν να προσβάλλουν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας , κορυφαίο θεσμό του πολιτεύματος. Τον Κάρολο Παπούλια, μία προσωπικότητα, που σε ολόκληρη τη ζωή του ταυτίστηκε πάντοτε με τους αγώνες του λαού για ελευθερία, δημοκρατία, εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη. Και, κάποιοι εξ αυτών τελικά, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί απεφεύχθη η γενικευμένη σύγκρουση και το αιματοκύλισμα από την ψύχραιμη στάση των αστυνομικών δυνάμεων. Όσοι καλλιεργούν και καλύπτουν πολιτικά αυτά τα φαινόμενα, έχουν βαρύτατες ευθύνες. Το αυγό του φιδιού επωάζεται στα χέρια τους»,  αναφέρει στη δήλωσή του ο πολιτικός προϊσταμένος των δυνάμεων βίας και καταστολής.
Από το χορό των κυβερνητικών αντιδράσεων δεν θα μπορούσε να λείπει και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος:"Τα όσα συνέβησαν σήμερα την 28η Οκτωβρίου ημέρα που τιμάμε το μεγαλειώδη αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό με αποκορύφωμα τα επεισόδια σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης δεν είναι μόνο απαράδεκτα αλλά κάτι πολύ χειρότερο. Είναι πράξεις που ποδοπατούν την ιστορία μας αποπνέουν φασιστική νοοτροπία και στρέφονται κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και της χώρας μας".

"Εγώ πολέμησα το ναζισμό μη μου λένε "Παπούλια προδότη""

Τη βαθιά ενόχληση του για τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον του - ενόψει της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, η οποία τελικά ματαιώθηκε - εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με τη δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους πριν αποχωρήσει από τον χώρο της παρέλασης στην παραλιακή λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου
«Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση», τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. έχει χρήσιμα στοιχεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων και να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να παραδώσουμε, το σπίτι μας, στα παιδιά μας καθαρό και αλώβητο. Λυπάμαι. Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Έρχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη».

Σε ερώτηση αν φοβάται για την τροπή που παίρνουν κάποιες αντιδράσεις με υβριστικά συνθήματα, ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Δεν φοβάμαι γιατί είναι μια μικρή απαράδεκτη μειοψηφία. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει που πάει γι αυτό και δέχεται όλες αυτές τις πιέσεις και όλα αυτά τα μέτρα που είναι σε βάρος των ασθενέστερων και των αδύνατων. Πιστεύει ότι μια μέρα θα ξημερώσει καλύτερη. Κι αυτό πιστεύουμε όλοι γι αυτό και είμαστε εδώ. Και λυπάμαι πάρα πολύ που αμαυρώνουν αυτή την ημέρα, μια ιστορική μέρα. Μια μέρα που ανήκει στον ελληνικό λαό δεν ανήκει σε αυτούς».

Να σημειωθεί ότι μετά την αποχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας, του υπουργού Εθνικής Άμυνας και των άλλων επισήμων, κάποια τμήματα πέρασαν που επρόκειτο να παρελάσουν πέρασαν από τον χώρο της παρέλασης.

Διαδηλωτές και μαύρες κορδέλες στην Αθήνα

Από αποδοκιμασίες μαθητών χαρακτηρίστηκε η σημερινή μαθητική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Σύνταγμα.

Οι μαθητές δύο σχολείων έστρεψαν το κεφάλι τους αρνούμενοι να χαιρετίσουν συμβολικά την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και τους υπόλοιπους επίσημους, ενώ οι μαθητές ενός σχολείου σήκωσαν το χέρι τους σε σχήμα γροθιάς τυλιγμένη σε μαύρο περιβραχιόνιο.

Επίσης με μαύρα περιβραχιόνια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, συνόδευσε μουσικά την παρέλαση και η φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων.

Η φιλαρμονική επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη διαμαρτυρία της με τις μαύρες κορδέλες σε όλα τα μουσικά όργανα, παρ`ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, τους είχε προειδοποιήσει προφορικά ότι αν κατέβαιναν στην παρέλαση με μαύρες κορδέλες θα τους παραπέμψει τη Δευτέρα στο πειθαρχικό, με το ερώτημα της απόλυσης.

Καθόλη τη διάρκεια της παρέλασης διαδηλωτές φώναζαν τα συνθήματα «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73» και «Προδότες, Προδότες, Προδότες», ενώ σε ένα από τα πανό είχε γραφεί το ναζιστικό σύνθημα που βρισκόταν στην είσοδο στρατοπέδων συγκέντρωσης «Η δουλειά φέρνει ελευθερία» ("Αrbeid macht frei Dachau 1933"). 
TA NEA

Επέτειος χωρίς επίσημους

Αποχώρησε ενοχλημένος ο Πρόεδρος από τη στρατιωτική παρέλαση - Διαδήλωση στην πόλη

Θεσσαλονίκη
Σε κλοιό διαδηλωτών βρέθηκε από τις 10 το πρωί η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, με ομάδες διαδηλωτών να καταλαμβάνουν το χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και να φωνάζουν συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν αρχικά να απομακρύνουν τον κόσμο, τοποθετώντας μάλιστα κλούβες αρκετά μέτρα μακρυά από την εξέδρα.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών μπήκε τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, οι οποίοι εισέπραξαν υβριστικά συνθήματα.

Ο κ. Παπούλιας αποχώρησε εμφανώς ενοχλημένος από την εξέδρα. «Δεν θέλω να αποχωρήσω, Ήρθα να τιμήσω την ημέρα, όμως ορισμένοι θέλουν να ματαιωθεί» τόνισε ο Πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και στην απόφαση της ΕΕ για το ελληνικό χρέος, λέγοντας ότι περιέχει και θετικά στοιχεία, αρκεί να υπάρξει συστράτευση.

«Ποιοι με αποκαλούν προδότη, εγώ πολέμησα 15 χρονών τον ναζισμό» ανέφερε και αποχώρησε με τους υπόλοιπους επισήμους.

«Λυπάμαι, λυπάμαι, διαλέξανε τέτοια μέρα για να διαμαρτυρηθούν. Ντροπή τους», είπε ο κ. Παπουλιας. Όσον αφορά την επόμενη μέρα ο κ. Παπούλιας δήλωσε πως «ο κόσμος καταλαβαίνει που πηγαίνουμε και ότι τα μέτρα είναι σε βάρος των ασθενέστερων και των αδύναμων».

Από νωρίς το πρωί είχε συγκεντρωθεί κόσμος που διαμαρτύρονταν και στις δύο πλευρές της εξέδρας, όπως την αρχή έκαναν δύο γυναίκες οι οποίες κρατούσαν ένα μικρό πανό που έγραφε «μαζί με τις γραβάτες, φορέστε και κουκούλες. Προδότες».

Στη συνέχεια κατέβηκαν στο δρόμο και άλλες ομάδες όπως εργαζόμενοι βοήθειας στο σπίτι, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οπαδοί του Ηρακλή και αγανακτισμένοι. 

Παρά το γεγονός ότι επίσημοι αποχώρησαν, ορισμένα πεζοπόρα τμήματα (Μακεδονομάχοι και διάφορα σωματεία) παρέλασαν μπροστά από τον κόσμο.

Διαδηλωτές και μαύρες κορδέλες στην Αθήνα

Σε κλοιό διαδηλωτών και η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, με την αστυνομία να αποκλείει την πρόσβαση στο χώρο απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.

Η μπάντα του Δήμου Αθηναίων παρέλασε με μαύρες κορδέλες στα μουσικά όργανα. Πολλοί μαθητές φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ δεν γύρισαν το κεφάλι προς την εξέδρα των επισήμων.

Ομάδες διαδηλωτών, φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου.

Αρκετοί μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι δεξιά όταν πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ενώ και η μπάντα του Δήμου Αθηναίων φόραγε μαύρα περιβραχιόνια.

Ως αποτέλεσμα, όπως διεμήνυσε και σήμερα ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, επαναλαμβάνοντας τη χθεσινή του προειδοποίηση, τα μέλη της μπάντας θα περάσουν την Δευτέρα από πειθαρχικό συμβούλιο με την απειλή της απόλυσης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στη «Μεγάλη Βρετανία», καθώς η πλατεία Συντάγματος, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη ήταν αποκλεισμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ, κάγκελα και αστυνομικές κλούβες.

¨Αλλοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και πετούσαν αυγά και ποτήρια με καφέ. Ταυτόχρονα, περίπου είκοσι άτομα κινήθηκαν πεζή στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης κρατώντας πανό που έγραφε «Όχι μια ζωή».

Πάντως η υπουργός στις δηλώσεις της αμέσως μετά αγνόησε τα περιστατικά, ενώ εξήρε τους μαθητές που παρέλασαν.

«Θέλω από την ψυχή μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε συνθήκες κρίσης, συνθήκες δύσκολες - προσωπικές και αντικειμενικές- δίνουν μια μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργία σωστών πολιτών. Θέλω να τους ευχαριστήσω, το Έθνος τους ευγνωμονεί» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Τα επεισόδια καταδίκασε και εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης.

Αβγά στο Ηράκλειο

Επεισοδιακή ήταν η παρέλαση και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου άνεργοι, απλοί πολίτες και  «Αγανακτισμένοι» είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο απέναντι από την εξέδρα.

Οι πολίτες φώναζαν συνθήματα κατά των επισήμων, ενώ έπεσαν και αβγά με αποτέλεσμα να αποχώρήσουν οι επίσημοι.

Στόχος έντονων αποδοκιμασιών έγιναν πριν από την έναρξη της καθιερωμένης παρέλασης, στο Ηράκλειο οι βουλευτές του Ηρακλείου, Μ. Στρατάκης, Μ. Κεφαλογιάννης και Μ. Σκραφνάκη, μεταξύ άλλων, από τους συγκεντρωμένους πολίτες καθώς και ο υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελής Τζωρτζάκης, που φυγαδεύτηκαν στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

Μάλιστα, η κ. Σκραφνάκη προπηλακίστηκε από τους συγκεντρωμένους και αποχώρησε.

Οι εκπρόσωποι κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποχώρησαν, ενώ ανακοινώθηκε ότι η παρέλαση θα γίνει, με απλούς πολίτες στην εξέδρα των επισήμων.

Την πλάτη γύρισαν οι μαθητές στους επισήμους φτάνοντας στην εξέδρα κατά τη σημερινή μαθητική παρέλαση στη Νέα Αλικαρνασό. Μάλιστα, μόλις έφτασε η παρέλαση στην εξέδρα, τα τύμπανα «σίγησαν» επιδεικτικά, ενώ ακολούθως, οι μαθητές γύρισαν την πλάτη στους βουλευτές κκ Μ. Στρατάκη και Μ. Κεφαλογιάννη και οι παραστάτες δεν χαιρέτισαν!

Επικράτησε μεγάλη αμηχανία, ενώ δύο πολίτες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους βουλευτές χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό.

Διακοπή και στη Ρόδο

Διεκόπη, λίγο μετά την έναρξη της η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στην Ρόδο.

Μια μεγάλη ομάδα διαμαρτυρομένων διέσπασε τον κλοιό της Αστυνομίας με αποτέλεσμα να σταματήσει η παρέλαση. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός και η βουλευτής της ΝΔ Μίκα Ιατρίδη, αποχώρησαν από την εξέδρα των επισήμων πριν δεχθούν κάποια επίθεση και χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Οι διαμαρτυρόμενοι παραμένουν στον χώρο έξω από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου. Οι μαθητές των σχολείων, ωστόσο παρέλασαν μπροστά από την άδεια από επισήμους εξέδρα και σε μία χαώδη κατάσταση.

Πάτρα: Αποδοκίμασαν υπουργό


Κλίμα έντασης επικράτησε και στην Πάτρα, όπου στόχος έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο υφυπουργός Εθνικής ¨Αμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος.

Ο κ. Σπηλιόπουλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων πριν ξεκινήσει η παρέλαση, διότι οι πολίτες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα, ενώ προηγουμένως τον είχαν αποδοκιμάσει κατά την προσέλευσή του στον Μητροπολιτικό Ναό και κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν Πληρώνω ενάντια στο χαράτσι: Σβήστε τα φώτα για 12 ώρες










 agiosdim
Με το σύνθημα «Όλη η Ελλάδα στο σκοτάδι», το κίνημα «Δεν Πληρώνω» καλεί τους πολίτες να σβήσουν τα φώτα από τις 7 μ.μ. της Παρασκευής μέχρι το πρωί στις 7 π.μ. του Σαββάτου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χαράτσι των ακινήτων.
Σε ανακοίνωσή του το "Δεν Πληρώνω" τονίζει: "700.000 λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν ήδη ταχυδρομηθεί και αρκετές χιλιάδες είναι ήδη στα χέρια μας. Το χαράτσι στα σπίτια μας δεν θα επιβληθεί εάν αρνηθούμε να το πληρώσουμε τώρα. Πέραν της αντισυνταγματικότητας, εκτός του ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση, στην ουσία εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκαιο. Από εμάς περιμένουν να εισπράξουν και εάν το καταφέρουν θα μπορούν αν ισχυριστούν ότι νομιμοποιήσαμε τις επιλογές τους, είμαστε ανίσχυροι μπροστά τους, δεν καταφέραμε να εντάξουμε την ατομική μας αντίθεση στην συλλογική αντίσταση για να νικήσουμε.

Τι μας φοβίζει; Θα μας κόψουν το ρεύμα; Σκεφτήκαμε ποτέ ότι η ΔΕΗ μια επιχείρηση που περιμένει να εισπράξει δεν μπορεί να ξεμείνει από πελάτες; Ένα εκατομμύριο μόνο λογαριασμοί εάν δεν πληρωθούν, η ΔΕΗ δεν μπορεί να αντέξει. Και θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν. Θα στείλουν την οφειλή στα δημόσια ταμεία; Να τη στείλουν και να περιμένουν … Εμείς ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ και θα τους ανατρέψουμε".

Παπανδρέου: Το «κούρεμα» δεν επηρεάζει ρευστότητα και συντάξεις

thumb
Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για τις αποφάσεις των Βρυξελλών απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος υποστήριξε πως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν θα επηρεάσει την ρευστότητα και τις συντάξεις.

«Η χθεσινή απόφαση μας δίνει την ευκαιρία να χαράξουμε και να αποφασίσουμε το δικό μας δρόμο. Αυτή η απόφαση δεν δημιουργεί πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα και τις συντάξεις. Μας δίνει το κουράγιο να προχωρήσουμε μπροστά με καλύτερες προϋποθέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε επίσης ότι «θα χρειαστεί να δουλέψουμε όλοι μαζί. Να μην περιμένουμε μάγους να έρθουν να κάνουν τη δική μας δουλειά. Στα δικά μας χέρια είναι το μέλλον μας εμείς καθορίζουμε το δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Για όσους ανησυχούν το να έχουμε συμβουλές στήριξης ειδικών στη χώρα μας μόνο καλό μπορεί να μας προσφέρει».

Παράλληλα ανέφερε ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας δημιούργησε ένα κράτος αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων σημειώνοντας ότι «από εμάς την εκάστοτε εξουσία ξεκίνησε το πρόβλημα».
«Θα χρειαστεί η συμμετοχή όλων. Ο καθένας να κάνει τη δική του επανάσταση για μία διαφορετική και πιο δίκαιη Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «τώρα έχουμε δουλειά και ευθύνη για να κάνουμε πράξη τις χθεσινές αποφάσεις. Τώρα έχουμε δουλειά και ευθύνη για να στραφούμε κυρίως στη δημιουργική Ελλάδα».

Το Ποντίκι

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ...

thumb

"ΕΙΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΤΕ ΟΧΙ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ"!

ΣΧΟΛΙΟ - ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΤΡΙΑΝΤΗ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ "Ε"
Άγριο πέσιμο στον Παπανδρέου σήμερα από τον Γιάννη Τριάντη. Όταν γράφουμε "άγριο πέσιμο", εννοούμε κανονικό κράξιμο. Τον κενταει κανονικά. Πως ξεκινάει το σχόλιό του; "Τι να προτείνει ο Γ. Παπανδρέου και τι να ζητήσει; Τώρα δεν του δίνει κανείς...
σημασία. Είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει, το ίδιο είναι". Τα υπόλοιπα εδώ...

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού στις 20:00 - Ενημέρωσε τους πάντες για το κούρεμα

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται στις 20:00 το βράδυ να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Αυτή τη στιγμή ο κ. Παπανδρέου ενημερώνει τους υπουργούς σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ πριν το διάγγελμα αναμένεται να έχει ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Νωρίτερα, είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια στον οποίο είπε χαρακτηριστικά πως "η επόμενη μέρα θέλει δουλειά". Για "πολύ σημαντικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό", για "μείωση του βάρους που ο λαός, η μεσαία τάξη, οι πολίτες της χώρας σηκώνουν τα τελευταία χρόνια" και για "μεγάλη ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα και να μπορέσουμε να δούμε με ελπίδα την επόμενη μέρα, χωρίς τα μεγάλα αυτά βάρη, ώστε να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά", έκανε λόγο ο Γιώργος Α. Παπανδρέου κατά την διάρκεια της συνάντησης.

Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα οι νέες αποφάσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ιστορικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, "να καλμάρουν τις αγορές, τις επιθέσεις και την κερδοσκοπία εναντίον του ευρώ". "Το όπλο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις ήταν οι θυσίες και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού, οι οποίες αναγνωρίζονται πια από όλον τον κόσμο", υποστήριξε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι όλο και περισσότεροι θέλουν να συμβάλουν στη μεγάλη προσπάθεια αλλαγής στη χώρα μας.

"Είναι, λοιπόν, η ώρα που πρέπει να στρωθούμε και πάλι όλοι στη δουλειά της επόμενης φάσης, που είναι ακριβώς αυτές οι μεγάλες αλλαγές, που θα βάλουμε τις βάσεις για μια διαφορετική Ελλάδα", κατέληξε ο Πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέγοντας: "Όπως λένε, η επόμενη μέρα θέλει δουλειά...".

Ο Πρωθυπουργός βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.

Επίσης, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, το απόγευμα, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
NewsIt

Το «χρέος»... και το «πέος»

thumb
γράφει ο Τυπικός
Αθλιότητα καταγγέλλουν οι άνθρωποι της ΕΡΤ για τον πειραγμένο, μέσω φωτομοντάζ όπως ισχυρίζονται, τίτλο του χθεσινού κεντρικού δελτίου ειδήσεων σημειώνοντας ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη ώστε να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι της απάτης.
Από χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί τον γύρο του διαδικτύου έκανε το περίφημο πλάνο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ όπου ένας τίτλος (το γνωστό σούπερ στην τηλεοπτική διάλεκτο) εμφανίστηκε να γράφει... «Κρίσιμες αποφάσεις για το πέος» αντί για το ορθό «Κρίσιμες αποφάσεις για το χρέος»...
Συγκεκριμένα, η ΕΡΤ στην ανακοίνωση της για το θέμα αναφέρει ότι:
«Μια πρωτοφανή αθλιότητα σε βάρος της ΕΡΤ, διέπραξαν σήμερα “άγνωστοι”, που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία ιστοτόπων δικτύωσης (blogs), παραποιώντας με δόλιο τρόπο – μέσω φωτομοντάζ – τίτλο του χθεσινού κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ (Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011) στις 21:00.
Η αήθης αυτή ενέργεια, που έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, φανερώνει το ποιόν των συγκεκριμένων ανθρώπων και το πώς αντιλαμβάνονται τις αρχές της Ελευθερίας του Τύπου, της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και της Δημοκρατίας.
Η ΕΡΤ Α.Ε. θα προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη, ώστε να αποκαλυφθούν και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι αυτής της απάτης σε βάρος των Ελλήνων πολιτών και των εργαζομένων της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, με τη δουλειά των οποίων δεν μπορεί να παίζει κανείς. Εξάλλου, για κάθε κακόπιστο, και αυτό το δελτίο Ειδήσεων έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στον κεντρικό ιστότοπο της ΕΡΤ www.ert.gr.
Αγωγή και μήνυση θα καταθέσουν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Λάμπης Ταγματάρχης, ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης κ. Βασίλης Μπίτσης, ο Διευθυντής Ειδήσεων κ. Γιώργος Κογιάννης και η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ κυρία Έλλη Στάη».

Το ποντίκι

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ...



thumb

έκδοση αναγκαίων εφαρμοστικών και ερμηνευτικών εγκυκλίων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
& ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Με την ολοκλήρωση της ψήφισης του σχεδίου νόμου «συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου», απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής και στο σύνολό του, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εργάζονται πυρετωδώς για την έκδοση των αναγκαίων εφαρμοστικών και ερμηνευτικών εγκυκλίων.
            Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμες:
  • εφαρμοστική εγκύκλιος για το νέο βαθμολόγιο και την κατάταξη των υπηρετούντων υπαλλήλων στους νέους βαθμούς (άρθ. 4-11 και 28)
  • εγκύκλιος γνωστοποίησης της διάταξης για τη συγκρότηση συλλογικών οργάνων με κλήρωση (άρθ. 26)
  • ερμηνευτική εγκύκλιος για την κατάργηση κενών οργανικών θέσεων (άρθ.33 παρ.1α)
  • εγκύκλιος για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα (άρθ.33 παρ.1β-γ και παρ.2-9, 10, 12)
  • εγκύκλιος επί του συνόλου των ρυθμίσεων του άρθρου 34 (κατάργηση κενών θέσεων ιδιωτικού δικαίου – εργασιακή εφεδρεία)
  • εγκύκλιος επί του συνόλου του άρθρου 35 (αναδιοργάνωση – ανακατανομή θέσεων) και
  • ερμηνευτική εγκύκλιος για τις συμβάσεις έργου και κατάργηση του άρθρου 14 παρ.1 του Ν 3812/2009 (άρθ.40 παρ.4 και 5).
  • Μέχρι τέλος του μήνα, αναμένεται να εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα με πρόταση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα για τα κριτήρια κατάταξης του προσωπικού που τίθεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (άρθ.34 παρ.1 «7α»), το οποίο ως γνωστόν έχει προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως και:
  • Κοινή Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών με την οποία ρυθμίζονται στοιχεία των διαπιστωτικών πράξεων του άρθρου 33 (θέση σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα – κατάργηση θέσεων – εξαιρέσεις, κ.λπ.) και
  • Υπουργική Απόφαση του οικείου Υπουργού για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αναδιοργάνωσης μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου (άρθ.35 παρ.1).

Μέσα στο Νοέμβριο θα ακολουθήσουν διαπιστωτικές πράξεις, Προεδρικά Διατάγματα και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπονται από το νόμο.

Απαλλαγή ενστόλων από πειθαρχικές ποινές



Με απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, απαλλάσσονται όλα τα στελέχη, οι οπλίτες και οι σπουδαστές των σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και αντιστοίχων των Σωμάτων Ασφαλείας από την έκτιση του υπολοίπου των πειθαρχικών ποινών.

Η απαλλαγή θα ισχύσει από σήμερα, 26 Οκτωβρίου 2011, για όλες τις επιβληθείσες ποινές.

Αγανακτισμένοι: Απεργία πείνας έξω από το Προεδρικό στις 28 Οκτωβρίου

Επ’ ευκαιρία της επετείου του Ιστορικού ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, του περήφανου Ελληνικού λαού προς τον φασισμό και το ναζισμό, καλούμε τον Ελληνικό Κυπριακό λαό να δώσει μαζικά το παρόν του συμμετέχοντας ή στηρίζοντας τη συμβολική απεργία πείνας έξω από το Προεδρικό των Ενόχων.
Η εκδήλωση διοργανώνεται μέσα στα πλαίσια της συνέχειας των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον του έκπτωτου Προέδρου Χριστόφια, θέλοντας έτσι να τονίσουμε, αφενός μεν την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την τελική δικαίωση των θυμάτων του Μαρί και την απαίτησή μας για κάθαρση των θεσμών, αφετέρου δε να βροντοφωνάξουμε ένα στεντόρειο ΟΧΙ:
1 – Στην ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ των ενόχων
2 – Στην ΑΝΟΧΗ στη διαφθορά
3 – Στην ΑΣΥΔΟΣΙΑ των κυβερνώντων
4 – Στην ΑΣΕΛΓΕΙΑ επί των θυμάτων
5 – Στην ΑΛΑΖΟΝΙΑ του έκπτωτου Προέδρου

ΟΧΙ – ΟΧΙ – ΟΧΙ – ΟΧΙ – ΟΧΙ – ΟΧΙ – ΟΧΙ – ΟΧΙ – ΟΧΙ – ΟΧΙ – ΟΧΙ – ΟΧΙ
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 8 το πρωΐ την Παρασκευή 28η Οκτωβρίου έξω από το Προεδρικό των Ενόχων και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, οπόταν και θα ξεκινήσει η εκδήλωση της Μαύρης Δευτέρας. Όσοι
επιθυμείτε να λάβετε μέρος παρακαλείσθε όπως εφοδιαστείτε με υπνόσακο και ζεστά ρούχα για το βράδυ. Επίσης όσοι μπορείτε να ετοιμάσετε χαρτόνια με τη λέξη ΟΧΙ και κάποιο σύνθημα όπως π.χ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ. Μικρά συνθήματα με ουσία.
Ας το καταλάβουν όλοι, ότι θα είμαστε επί των επάλξεων του αγώνα όσο καιρό και αν χρειαστεί και όπου χρειαστεί ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ – ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (Ο.Ε.Α.Α.Π.)
Onlycy.com

Βενιζέλος: επιβεβαιώνει το βαθύ κούρεμα της περιουσίας των Ταμείων

Έντυπη Έκδοση

Το «κούρεμα» της περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων θεωρείται βέβαιο, καθώς θα συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους -όπως και οι τράπεζες- στη διαδικασία μείωσης του ελληνικού χρέους που συζητείται στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.
Το γεγονός επιβεβαιώνει εμμέσως με χθεσινή δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος: «Οποιαδήποτε λύση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα συνοδεύεται από μέτρα που όχι απλώς διατηρούν, αλλά βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων». Ο υπουργός δεν αποδέχεται τη μείωση της αξίας των ομολόγων που έχουν σήμερα τα Ταμεία, παραπέμποντας ουσιαστικά στην ανταλλαγή τους με άλλα υψηλής ποιότητας. Εν τούτοις δεν κάνει λόγο για το ότι θα έχουμε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων, γεγονός που περιορίζει την αξία τους.
Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι θα υπάρξει διασφάλιση των Ταμείων από τις επιπτώσεις του κουρέματος. «Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής» διαμηνύει προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Η οποιαδήποτε απομείωση της περιουσίας των Ταμείων οδηγεί σε μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταστεί πάλι μη βιώσιμο το Ασφαλιστικό.
Ο υπουργός Οικονομικών θέτει ακόμα και το ζήτημα των τραπεζών τονίζοντας πως σε περίπτωση επανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης των τραπεζών «είναι άλλο οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών και άλλο οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι».

Νέο απεργιακό μέτωπο συγκροτούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Συλλαλητήρια, καταλήψεις και νέες 24ωρες απεργίες τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νέου κρατικού προϋπολογισμού είναι τα επόμενα απεργιακά βήματα που σχεδιάζουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κρατώντας «ανοικτό» το μέτωπο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τα νέα μέτρα. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί σε συνεδριάσεις που συγκαλούν η ΑΔΕΔΥ (αύριο Τρίτη) και η ΓΣΕΕ (μέσα στην εβδομάδα).
Υπό κατάληψη θα βρίσκονται, ωστόσο, και αυτή την εβδομάδα πολλές δημόσιες υπηρεσίες και ανάμεσά τους το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (αντιδρούν οι εργαζόμενοι στη μεταφορά του από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Εργασίας). «Ο αγώνας ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική θα συνεχιστεί», ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ συγκαλώντας γι' αυτή την εβδομάδα κοινή σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής και των προέδρων των Ομοσπονδιών - μελών της, προκειμένου να εκτιμηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και «να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα το αμέσως επόμενο διάστημα».
Με νέες απεργίες την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, οι οποίοι αντιδρούν στο θεσμό της μισθωτής εφεδρείας που πλέον αποτελεί νόμο του κράτους. Η πρώτη 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αναμένεται να εξαγγελθεί για αύριο Τρίτη. Σήμερα τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων σε κάθε μέσο θα οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους.
Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
ΔιαρκείαςΕν τω μεταξύ, απεργία διαρκείας, η οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των ταξί που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για την κατάργηση της μεταβατικής περιόδου στα φορτηγά και βυτιοφόρα ΔΧ, αποφάσισαν και οι μεταφορείς.
Εν τω μεταξύ, απέτυχε να περάσει η πρόταση για τριήμερη απεργία στις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κατά τη συνεδρίαση των Προέδρων των Τοπικών Ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ). Οι καθηγητές αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Οκτωβρίου και συνέχεια από κοινού με την ΑΔΕΔΥ.

Τι σημαίνει “κούρεμα” 50% για εμάς και την καθημερινότητά μας


 


Παρά τις έντονες και σωρευτικές αντιθέσεις σε μεγαλύτερο κούρεμα, στο Eurogroup και στο Ecofin συζητήθηκε και συζητείται μεγαλύτερο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα με τη διαδικασία της εθελοντικής ανταλλαγής (PSI) από το 21% που αποφασίσθηκε και έγινε αποδεκτό με την απόφαση της 21ης Ιουλίου.

Το ποσοστό, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα και αναφορές ξένων πρακτορείων ειδήσεων, αλλά και από τις έμμεσες αναφορές Γιούνγκερ, όπως και τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για συζήτηση σχετικά με την απόφαση της 21ης Ιουλίου plus, συζητείται να κυμανθεί μεταξύ 50% και 60%.
Ποιους αφορά;


Πρωτίστως τις τράπεζες ελληνικές και ξένες, καθώς είχαν αποδεχθεί και το αρχικό 21%. Η βάση της ανταλλαγής ομολόγων είναι ………….
εθελοντική και δεν έχουν περιληφθεί με εξαναγκασμό τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο βαθμό που το μεγαλύτερο κούρεμα σε 50% ή 60% αφορά το PSI, εκείνο που σημαίνει- ως σολομώντεια λύση μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας- είναι να πεισθούν οι τράπεζες και να ενισχυθούν από τον μηχανισμό EFSF για εθελοντικό κούρεμα αντί 21% στο 50% ή 60%.

Τι σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες αυτό το μεγαλύτερο κούρεμα;
Για αυτές ένα κούρεμα 50% σημαίνει συνολικά 15 δις ευρώ ζημίες, περίπου 6 δις ευρώ ζημιά από το κούρεμα του 21% και επιπλέον άλλα 9 δις ευρώ αν το συνολικό κούρεμα μέσω του PSI φθάσει στο 50%.
Αν το κούρεμα αποφασισθεί στο 60% οι ζημίες υπολογίζονται σε 18 δις ευρώ.
Χοντρικά κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες κουρέματος (10%), αντιστοιχούν σε ζημιές περίπου 3 δις ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες κουρέματος η Τρόϊκα έχει υπολογίσει, ότι με το 50% haircut το χρέος θα βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 και με κούρεμα 60% το χρέος θα βρεθεί στο 110% του ΑΕΠ.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες, για αυτό έχει επειμείνει σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, έχουν προβλέψει ήδη ζημιές 6 δις ευρώ από το κούρεμα 21%. Θα χρειασθεί να προβλέψουν και να εγγράψουν ζημιές άλλα 9 δις ευρώ αν το κούρεμα φθάσει στο 50%.
Πώς διασφαλίζονται οι τράπεζες έναντι αυτών των ζημιών
Μέσα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).Το ύψος του κουρέματος θα δείξει ποιες και πόσες ελληνικές τράπεζες θα προσφύγουν στο ΤΧΣ.
Την ίδια ώρα, πάντως, μετά και την τεκμηριωμένη ανάλυση του ΣΕΒ ότι το μεγαλύτερο κούρεμα μπορεί να αποβεί καταστροφικό και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και άμισθος σύμβουλος του Πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος σε άρθρο του στους Financial Times αντιτίθεται σε μεγαλύτερο κούρεμα.
Ο κ. Παπαδήμος αναφέρει ότι τα πιθανά οφέλη από την ανακούφιση του χρέους θα είναι πολύ μικρότερα από ότι υποστηρίζεται, ενώ η διαδικασία εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους όχι μόνο για τη χώρα, αλλά συνολικά για το ευρωσύστημα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνει, το 30% του χρέους (η ονομαστική αξία του οποίου στο τέλος Ιουλίου ήταν 366 δισ. ευρώ) ανήκει σε Έλληνες, κυρίως τράπεζες, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.
Ένα σημαντικό «κούρεμα» του χρέους θα οδηγούσε τους οργανισμούς αυτούς σε αναζήτηση κρατικής βοήθειας. Παράλληλα, οι απώλειες των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα θα έπλητταν την οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση τα φορολογικά έσοδα.
Ακόμη, μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους είναι στην κατοχή θεσμικών φορέων (ΔΝΤ, ΕΚΤ κ.ά.) και τυχόν σημαντική απομείωση των δανείων αυτών επίσης θα απαιτούσε την παρέμβαση των κυβερνήσεων για την ενίσχυσή τους. Για σειρά λόγων οι φορείς αυτοί δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με το κόστος μιας αναδιάρθρωσης.
Έτσι, μόνο το 40% του χρέους βρίσκεται στην κατοχή ξένων ιδιωτών επενδυτών και ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% θα οδηγούσε σε μείωση του συνολικού κόστους μόνο κατά 20%. Ένα τέτοιο «κούρεμα» θα απελευθέρωνε μεγάλους κινδύνους, επισημαίνει ο κύριος Παπαδήμος.
Διαβάστε τι σημαίνει πρακτικά το «κούρεμα» για τον απλό πολίτη:

ΚαταθέσειςΟι τράπεζες θα δεχθούν μεγάλη πίεση στη ρευστότητά τους, καθώς θα υποστούν σημαντικές ζημιές, εξαιτίας των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή τους. Για τη στήριξή τους θα δοθούν κεφάλαια από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της ευρωζώνης (EFSF). Θεωρητικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν όσοι γνωρίζουν. Πρόβλημα θα υπάρξει εάν για «ψυχολογικούς» κυρίως λόγους σπεύσουν οι καταθέτες να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από την τράπεζα, αν και δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν μέτρα για τη «μη επιλεκτική χρεοκοπία», όπως το πλαφόν στα όρια αναλήψεων, έστω και για λίγες ημέρες. Πρόκειται για ακραίο οπωσδήποτε σενάριο, αλλά υπαρκτό.
Δάνεια
Η πίεση ρευστότητας στις τράπεζες ίσως οδηγήσει στη διακοπή κάθε πίστωσης, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Εάν το EFSFανταποκριθεί άμεσα στο καθήκον του να χορηγήσει ρευστότητα, το πρόβλημα θα είναι ασήμαντο ή μικρής διάρκειας. Εάν διαρκέσει, δεν αποκλείεται να διακοπούν και οι «ανοιχτές» γραμμές πίστωσης, όπως π.χ. οι αναλήψεις χρημάτων μέσω των πιστωτικών καρτών, που είτε θα κοπούν εντελώς είτε θα τεθεί σε αυτές μικρό όριο. Αρκετές τράπεζες ενδέχεται να διακόψουν επίσης τη δυνατότητα αγοράς καταναλωτικών ειδών με πιστωτικές κάρτες, όπως ήδη έχουν κάνει ακόμη και για καθυστερήσεις δύο ημερών στην καταβολή της δόσης. Στην περίπτωση αυτή η κάρτα σας θα χρησιμεύει μόνο για να πληρώνετε την ελάχιστη δόση στο ATMαλλά δε θα μπορείτε να κάνετε αγορές! Δυστυχώς, ενώ οι τράπεζες θα σταματήσουν να χορηγούν εντελώς πιστώσεις για κάποιο διάστημα, θα συνεχίσουν να ζητάνε την αποπληρωμή των δανείων που ήδη έχουν δώσει. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει συντονισμένη κίνηση ρύθμισης των δανείων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή με καταβολή μόνο των τόκων για ένα διάστημα, ώστε να μην καταρρεύσει από την αδυναμία πληρωμών όλο το σύστημα.
Μισθοί και συντάξεις.
Στον ιδιωτικό τομέα, εάν δεν υπάρξουν άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις, δεν αναμένεται να υπάρξει άμεσα πρόβλημα ή θα αφορά αυτό μικρές κυρίως εταιρείες που στηρίζουν τη ρευστότητά τους στην τραπεζική χρηματοδότηση. Σε δεύτερο χρόνο όμως η εσωτερική υποτίμηση κατά 50% ενδέχεται να οδηγήσει σε μειώσεις μισθών και ομαδικές απολύσεις. Στο Δημόσιο τομέα, πέρα από τα μέτρα που είναι ήδη γνωστά, ίσως τεθούν επί τάπητος και άλλα. Εάν επίσης προηγηθεί μερική στάση πληρωμών πριν από το «κούρεμα», ίσως υπάρξει καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Το μεγάλο πρόβλημα όμως στις συντάξεις θα έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων σε βάθος χρόνου, καθώς θα υποστούν μεγάλες ζημιές από τα «κουρεμένα ομόλογα» και θα χρειασθούν ανακεφαλαίωση για να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Καταναλωτικά αγαθά – Super Market
Από την στιγμή που δεν υπάρχει «κανονική» χρεοκοπία και η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού από εισαγόμενα είδη. Οι τιμές των αγαθών αναμένεται να πέσουν, προσαρμοζόμενες και αυτές στη μείωση του βιοτικού επιπέδου, σε μια από τις ελάχιστες θετικές συνέπειες.
Ακίνητα
Όπως και με τα καταναλωτικά αγαθά, οι τιμές των ακινήτων θα προσαρμοσθούν προς τα κάτω, σε εφαρμογή του νόμου προσφοράς και ζήτησης. Όσοι αγόρασαν σπίτι με δάνειο όμως θα δουν να μεγαλώνει το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να διαθέτουν για το στεγαστικό τους δάνειο, την ίδια στιγμή που η αξία του ακινήτου τους θα ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή και θα πέφτει σημαντικά.
http://www.realpolitics.gr

Ο τελικός κατάλογος των νέων μέτρων


 


1. Το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος μειώνεται κατά 58,3% ή κατά 7.000 ευρώ και περιορίζεται από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ. Μόνο για τους φορολογούμενους ηλικίας μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν φέτος ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ θα ισχύσει αφορολόγητο όριο 9.000 ευρώ.
2. Τα υπόλοιπα κλιμάκια της φορολογικής κλίμακας μειώνονται από 10 σε 8. Ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί στο κλιμάκιο ετήσιου εισοδήματος από τα 16.000 έως τα 22.000 ευρώ αυξάνεται από 24% σε 25%, ο συντελεστής φόρου του κλιμακίου εισοδήματος από τα 22.000 έως τα 26.000 ευρώ μειώνεται από 26% σε 25%, ο συντελεστής που αντιστοιχεί στο τμήμα εισοδήματος από τα 26.000 έως τα 32.000 ευρώ αυξάνεται από 32% σε 35% και ο συντελεστής που αναλογεί στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 32.000 έως τα 40.000 ευρώ μειώνεται από 36% σε 35%.

3. Τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια εισοδήματος που ισχύουν για τους φορολογούμενους με προστατευόμενα παιδιά αυξάνονται από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ για 1 τέκνο και από τα 3.000 στα 4.000 ευρώ για 2 τέκνα, αλλά μειώνονται από τις 11.500 στις 7.000 ευρώ για τα 3 τέκνα και από τις 13.500 στις 10.000 ευρώ για τα 4 τέκνα. Έτσι, τα συνολικά αφορολόγητα όρια μειώνονται:

  • από 13.500 σε 7.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 1 τέκνο,
  • από 15.000 σε 9.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 2 τέκνα,
  • από 23.500 σε 12.000 ευρώ για τους τρίτεκνους και
  • από 25.500 σε 15.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 4 τέκνα.
4. Οι προσωπικές δαπάνες του φορολογούμενου για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, για ασφαλιστικές εισφορές (προς τον ΟΑΕΕ ή άλλα ταμεία αυτοαπασχολουμένων) και για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που συνήφθησαν πριν τις 31-2-2002 δεν θα εκπίπτουν πλέον από το εισόδημα του φορολογούμενου αλλά σε ποσοστό 10% από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημά του.

5. Καταργείται η έκπτωση του 20% των δικηγορικών αμοιβών από τον φόρο εισοδήματος.

6. Οι εκπτώσεις των υπόλοιπων δαπανών από τον φόρο εισοδήματος (για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, διατροφή κλπ.) περιορίζονται σημαντικά. Θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% αντί 20% που προέβλεπε η νομοθεσία για τα εισοδήματα του 2010. Αναλυτικά, με βάση τις νέες ρυθμίσεις, από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα με βάση τη φορολογική κλίμακα θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:

  • τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μέχρι ποσού 3.000 ευρώ,
  • τα ενοίκια που καταβάλλονται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογούμενου και της οικογένειάς του μέχρι ποσού 100 ευρώ,
  • τα ενοίκια που καταβάλλονται για τις στεγαστικές ανάγκες των παιδιών που σπουδάζουν μέχρι ποσού 100 ευρώ για κάθε παιδί,
  • η δαπάνη για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα μέχρι ποσού 100 ευρώ για τον φορολογούμενο, τη σύζυγο και για κάθε τέκνο τους,
  • οι τόκοι δανείων που λαμβάνονται για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας,
  • οι τόκοι δανείων που λαμβάνονται για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων,
  • τα ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας μέχρι ποσού 120 ευρώ για άγαμο φορολογούμενο και μέχρι 240 ευρώ για οικογένεια,
  • η διατροφή που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο,
  • τα ποσά που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο δημόσιο, ΟΤΑ κλπ.,
  • η αξία των δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων,
  • τα ποσά που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κλπ. καθώς και τα ποσά που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς, μέχρι ποσοστού 10% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος,
  • τα ποσά που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου,
  • οι εισφορές που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.
7. Όταν οι δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών που δηλώνει ο φορολογούμενος, βάσει των αποδείξεων που μάζεψε, υπερβαίνουν σε συνολικό ποσό το 25% του ετήσιου ατομικού φορολογούμενου εισοδήματός του, δηλαδή το όριο που προβλέπεται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου, δεν θα ισχύει πλέον πρόσθετη έκπτωση του 10% του υπερβάλλοντος ποσού από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος.

8. Περικόπτεται σημαντικά η μείωση φόρου που προκύπτει για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω, τους τυφλούς, τους νεφροπαθείς και τα θύματα πολέμου, λόγω έκπτωσης δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από το εισόδημα. Το συνολικό ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται περιορίζεται από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ και δεν αφαιρείται πλέον από το εισόδημα αλλά προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο. Με τον τρόπο αυτό, το μειωμένο από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται δεν εκπίπτει πλέον από το πάνω μέρος του εισοδήματος του φορολογούμενου, όπου οι συντελεστές φόρου μπορεί να είναι υψηλοί και το όφελος της έκπτωσης μεγάλο, αλλά από το κάτω μέρος του εισοδήματος, όπου ο συντελεστής φόρου είναι χαμηλός!

9. Ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται με συντελεστές 1,5% και 3% στα εισοδήματα από ακίνητα δεν θα περιορίζεται πλέον στο ύψος του κύριου φόρου εισοδήματος. Επιπλέον ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται με συντελεστή αυξημένο από 1,5% σε 3% σε μισθώματα που προέρχονται από επαγγελματικές ή εμπορικές μισθώσεις.

10. Από 1-1-2012, η “ειδική εισφορά αλληλεγγύης” 1%-4% σε ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα παρακρατείται από τους μισθούς και τις συντάξεις, ώστε οι δημόσιοι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι να την προκαταβάλλουν στο δημόσιο σε μηνιαίες δόσεις μαζί με τη μηνιαία προκαταβολή του φόρου εισοδήματος (μαζί με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών). Η νέα διάταξη προβλέπει συγκεκριμένα ότι στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, οι συνταξιούχοι και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθια θα διενεργείται κάθε μήνα, από τους εργοδότες ή τα ασφαλιστικά ταμεία, παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με τον προβλεπόμενο συντελεστή 1%, 2%, 3% ή 4%, μετά από προηγούμενη αναγωγή των μηνιαίων αποδοχών σε ετήσιο καθαρό εισόδημα. Τα μηνιαία ποσά έκτακτης εισφοράς θα αποδίδονται στο δημόσιο με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται για την απόδοση του παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος. Ουσιαστικά, η προκαταβαλλόμενη εισφορά θα ενσωματωθεί στον μηνιαίο φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Η παρακράτηση της εισφοράς θα γίνεται κάθε μήνα, μαζί με τον φόρο εισοδήματος, κατά την καταβολή των μισθών και των συντάξεων, το χρονικό διάστημα από 1-1-2012 μέχρι 31-12-2014. Από 1-1-2012 μέχρι 31-12-2012 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα προκαταβάλουν -μέσω πρόσθετων μηνιαίων κρατήσεων που θα γίνονται κάθε μήνα από τις αποδοχές τους- την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2012.

11. Καταργείται η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος που ίσχυε για τα καθαρά κέρδη μέχρι 30.000 ευρώ που αποκτούν νέοι επιτηδευματίες ηλικίας κάτω των 35 ετών για τα τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Η κατάργηση ισχύει αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2011. Συνεπώς, και αυτοί οι επιτηδευματίες θα επιβαρυνθούν με σημαντικού ύψους φόρους εισοδήματος, αφού το αφορολόγητο όριο πέφτει γι’ αυτούς από τις 30.000 στις 5.000 ευρώ!
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Μετά και τη διαγραφή Κατσέλη Στους… 150 βουλευτές το ΠΑΣΟΚ


Δέκα διαφοροποιήσεις βουλευτών, που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτιά του στις εκλογές του 2009, μετρά “αισίως” το ΠΑΣΟΚ και υπό μία έννοια η τότε αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν υφίσταται πλέον. Κι αυτό διότι από τους 160, που είχαν εκλεγεί τότε έχουν μείνει 150, ως φυσικές παρουσίες, απλά τρεις από τους διαφωνούντες με την κυβερνητική πολιτική προτίμησαν – ή απλά έκαναν χάρη στην κυβέρνηση - να παραχωρήσουν στο κόμμα τους τις έδρες τους, αντί να ανεξαρτητοποιηθούν ή διαγραφούν όπως έγινε με τους υπόλοιπους επτά. Θα μπορούσε ωστόσο κανείς να επισημάνει πολιτικά ότι δέκα βουλευτές που έστειλε ο ελληνικός λαός στη Βουλή, δεν είναι πλέον με το ΠΑΣΟΚ και άρα υφίσταται πολιτικό θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.









Πιο συγκεκριμένα, οι επτά, που αποχώρησαν ή διαγράφηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά παρέμειναν βουλευτές είναι οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα, Βασίλης Οικονόμου, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Γιώργος Λιάνης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και πλέον η Λούκα Κατσέλη. Την έδρα τους προτίμησαν να παραχωρήσουν, αποχωρώντας από τη Βουλή οι Γιώργος Φλωρίδης, Έκτωρ Νασιώκας και Θωμάς Ρομπόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ έχει πια τυπικά κοινοβουλευτική δύναμη 153 εδρών, μία περισσότερη από εκείνη, που είχε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη δεύτερη θητεία του και για την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι ο ίδιος δεν θα κυβερνούσε ποτέ έτσι. Ίσως για το λόγο αυτό κατέβαλε τόσο μεγάλη προσπάθεια για να μεταπείσει τη Βάσω Παπανδρέου για την ανάγκη ψήφισης του περιβόητου άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, καθώς τυχόν διαφοροποίησή της θα έφερνε το ΠΑΣΟΚ στον «απαγορευτικό», πολιτικά, αριθμό των 152 εδρών.
Πρώτο Θέμα

Τα διεθνή ΜΜΕ για το θάνατο του 53χρονου συνδικαλιστή Στα πρώτα θέματα τα εκτεταμένα επειδόδια στο κέντρο της Αθήνας

Τα διεθνή ΜΜΕ για το θάνατο του 53χρονου συνδικαλιστή
Τα διεθνή ΜΜΕ δίνουν μεγάλη έκταση στα επεισόδια της Αθήνας
 
Στα πρώτα θέματα πολλών διεθνών ΜΜΕ βρίσκονται οι σημερινές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, ενώ τα περισσότερα απ' αυτά αναφέρονται και στον θάνατο του 53χρονου συνδικαλιστή από καρδιακή ανακοπή.

«Αιματηρές ταραχές στην Αθήνα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα», αναφέρει το BBC στην κεντρική του ιστοσελίδα, προσθέτοντας πως «διίστανται ωστόσο οι απόψεις για την αιτία θανάτου του μεσήλικα συνδικαλιστή, αφού δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο αν αυτός προήλθε από χτύπημα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ή φυσικά αιτία».

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανόλης Όθωνας, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, «ο διαδηλωτής υπέκυψε λόγω καρδιακής προσβολής και δεν πέθανε από χτυπήματα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων». «Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας, ενώ την ίδια στιγμή οι βουλευτές συζητούσαν το νέο πακέτο μέτρων, που προβλέπει περικοπές αποδοχών και αύξηση της φορολογίας, ενώ βάζει στο δρόμο προς την απόλυση πολλούς δημοσίους υπαλλήλους», καταλήγει το Ρόιτερς.

«Σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών, αναρχικών και αστυνομικών σημειώθηκαν την Πέμπτη», μεταδίδει το CNN, προσθέτοντας πως «μια τεραστία μαζική διαδήλωση που αρχικά, νωρίς το πρωί, φαινόταν ειρηνική, κατέληξε σε ακόμη μια αιματηρή σύγκρουση με θύμα της έναν 53χρονο συνδικαλιστή»

Πέρασε το πολυνομοσχέδιο, διεγράφη η Κατσέλη

Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για το νέο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ με την κυβέρνηση να μετράει μια απώλεια, καθώς η Λούκα Κατσέλη έκανε πράξη τα λεγόμενα της και καταψήφισε το άρθρο 37 για τις εργασιακές σχέσεις.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη, πήραν μέρος 298 βουλευτές, με 154 να ψηφίζουν "ναι" και 144 "όχι".

To άρθρο 37 πέρασε με 153 ψήφους. Το "όχι" που είπε η Λούκα Κατσέλη -παρά το... ψηστήρι που δέχθηκε από τον υπουργό Οικονομικών μέχρι κυριολεκτικά στο παρά πέντε-, κόστισε τελικά τη θέση της στο ΠΑΣΟΚ. H ίδια νωρίτερα είχε εκφράσει την αντίθεση της στο συγκεκριμένο άρθρο με την ομιλία της στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της Βουλής διάβασε επιστολή του πρωθυπουργού στην οποία αναφέρει πως "δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά εθνικής ευθύνης για την διαπραγμάτευση που θα κάνουμε" και με την οποία ενημερώνει ότι η Λούκα Κατσέλη "πλέον δεν περιλαμβάνεται στην σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ".
Νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών είχε παρουσιάσει τροπολογίες για αλλαγές σε επιμέρους ζητήματα.
enet

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ...


thumb

Έφυγε από το “Άρμα Πολιτών” και δημιούργησε δικό του κόμμα

Οι διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές που είχαν ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου τους οδήγησαν σε διάσπαση, με τον δέυτερο να ιδρύει νέα κεντροαριστερή κίνηση.

Οι δύο βουλευτές, οι οποίοι είχαν συγκροτήσει προ μηνών το “Άρμα Πολιτών” τραβούν πια διαφορετικούς πολιτικούς δρόμους.

Ο κ. Οικονόμου αποχώρησε του βουλευτή αποχώρησε από τον σχηματισμό και μάλιστα ανακοίνωσε την ίδρυση νέας πολιτικής κίνησης με την επωνυμία “Ελεύθεροι Πολίτες”.

Την ιδρυτική διακήρυξη υπογράφουν 250 στελέχη, μεταξύ των οποίων και πρώην παράγοντες του “Άρματος Πολιτών”.

Πολιτικής του κατεύθυνση είναι η επιδίωξη συνεργασίας με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, καθώς βρίσκονται σε επαφές με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, αλλά και άλλες δυνάμεις.

Από την άλλη μεριά, ο κ. Δημαράς προσανατολίζεται σε συνεργασία με καθαρές αντιμνημονιακές δυνάμεις και εξετάζει την ένταξή του σε ένα τέτοιο σχήμα συνεργαζόμενος κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ.
NewsIt

Επιστολή-κόλαφος για Βενιζέλο


Ηλεκτρονική Έκδοση

Για «πόθεν έσχες», νόμο περί ευθύνης υπουργών, άδειες καναλιών, χρέη ΠΑΕ και το δώρο στην Proton Bank

Από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, ως συνέχεια της τηλεοπτικής αντιπαράθεσής τους
«Ασπίδα προστασίας» του πανταχόθεν βαλλόμενου πολιτικού συστήματος, αποκαλεί τα νομοθετήματα του Ε. Βενιζέλου, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, με ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας, δίνοντας έτσι συνέχεια στην προ ημερών τηλεοπτική αντιπαράθεσή τους.
Ο κ. Βαξεβάνης καταλογίζει στον κ. Βενιζέλο το "έκτρωμα" του νόμου περί ευθύνης υπουργών "που οδηγεί στην ατιμωρησία" και τον εγκαλεί για μια σειρά ρυθμίσεων, όπως η λειτουργία των τηλεοπτικών καναλιών χωρίς άδεια, το χάρισμα χρεών στις ΠΑΕ και τη σκανδαλώδη ρύθμιση υπέρ της τράπεζας Proton του Λ. Λαυρεντιάδη.
Αναλυτικά η επιστολή, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα "Το Κουτί της Πανδώρας", έχει ως εξής:

"Κύριε Βενιζέλο, Αυτά που σας  γράφω τα ξέρετε και εσείς και  εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην “αντιπαράθεσή” μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον “κάλο” με αυτό το “είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό”. Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι κατάλαβαν.

Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτή την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει την εξουσία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου, άσχετα αν αυτό δεν σας αρέσει. Το γεγονός επιπλέον πως “με πληρώνει ο ελληνικός λαός” είναι μια ακόμη ευθύνη για μένα, καθώς πρέπει να “αξίζω το μισθό μου”. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως και τους δυο μας πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εσάς από το 1989, εμένα για τα 2-3 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ.
Το δεύτερο που ακούστηκε ως απειλή σε αυτή την  εκπομπή είναι πως θα δημοσιοποιήσετε το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων. Αμήν! Προς το παρόν δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί ως την ώρα που σας γράφω είσαστε παράνομοι. Θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε το “πόθεν” και όχι το “έσχες” των εκατομμυριούχων βουλευτών και βεβαίως να το φορολογήσετε. Είναι πιο ηθικό και αποδοτικό από το να κόβετε συντάξεις των 300 ευρώ. Δεν κατηγορώ κανέναν Έλληνα πολιτικό για κλέφτη. Αλλά ξέρετε τα περί της γυναικός του Καίσαρα. Αν και στην ελληνική Βουλή δίνεται η εντύπωση πως ο Καίσαρας είναι η γυναίκα του βουλευτή, που απλώς έτυχε να έχει προίκα.
Πάμε τώρα στα πιο  δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική μονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι αυτό που είναι η χώρα. Μας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι, ξέρω είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς σε έρευνές μου, ως “ασπίδα προστασίας” του πολιτικού συστήματος και του ζωτικού του χώρου. Ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών”, περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτό το νόμο χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όχι μόνο.
Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας, λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να “αυτορυθμίζονται”.
Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων Εταιριών, κάτω από την «λαϊκή απαίτηση» των οπαδών. Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά τιμολόγια έκοβαν) και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και τις παράγκες.
Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο. Δηλαδή στο Proton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την δική μου “επιθετική σχεδίαση” αλλά με την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε.
Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία  αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011, πήρατε την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου στην Τράπεζα Proton του κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος Λαυρεντιάδης και η Τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις. Επίσης ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτή την χρηματοδότηση. Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως αυτό είναι παράνομο. Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους «ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα» Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο, με βάση το αν συμπορεύεται με το νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων. Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία, δεν είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με βάση το νόμο του 1995.
Αυτό το ξέρατε καλά. Γι αυτό προχωρήσατε σε ένα άλλο «νομοθέτημα». Σε άσχετο νόμο, τον 4002/2011 προσθέσατε άρθρο που σας αμνηστεύει προκαταβολικά. Νομοθετήσατε δηλαδή πως αν πρόκειται για θέματα συστημικής ευστάθειας των Τραπεζών, έχετε το δικαίωμα να πάρετε αποφάσεις χρηματοδότησης των Τραπεζών. Αυτό το «συστημικής» είναι μια νέα εφεύρεση. Μάλιστα ο νόμος φροντίζει να αμνηστεύσει τους υπουργούς Οικονομίας (και εσάς βέβαια) από το 1997. Γιατί από το 1997; Είχαμε συστημική αστάθεια από τότε ή παρουσιάζει αστάθεια κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη;
Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια  τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800 για την κρατικοποίηση της  Τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της Τράπεζας Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της από τα αφεντικά της. Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας, (άλλη μεγάλη αμαρτία μια ιδιωτική Τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους) τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη.
Αλλά δεν σταματήσατε  εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει. Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το ακαταδίωκτο γι’ αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα αλλά θα τα επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά. Ετσι ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα επένδυσε, κέρδισε απ αυτά ή οτιδήποτε άλλο) δεν διώκεται. Πρόκειται για μία ακόμη νομική «επανάσταση» που γίνεται με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών. Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πως κατά καιρούς νόμοι για «αποσυμφορήσεις» κρύβουν την απελευθέρωση ολίγων επωνύμων που καταδικάστηκαν. Έτσι στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί, «για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος» ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας καναλάρχης και κάποιοι απατεώνες δικηγόροι εκ Θεσσαλονίκης…
Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη. Πολλά, τα οποία είναι η δουλειά μου να σας τα πω. Πώς τα λένε στα δικαστήρια στις αγωγές κατά δημοσιογράφων (άλλος δικός σας νόμος); «Γεγονότα και αξιολογικές κρίσεις». Αυτό ακριβώς κάνω. Ένας λόγος παραπάνω γιατί πληρώνομαι «από τα λεφτά του Ελληνικού Λαού», όντας εργαζόμενος στην πολύπαθη Δημόσια Τηλεόραση που οι κυβερνήσεις θεωρούν τσιφλίκι τους. Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από την φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας, να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή είναι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε".