Πρωτομαγιά 2012 Απεργούμε


ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ
1η ΜΑΗ 2012

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ κ ΑΓΩΝΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, απευθύνουν προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους, τους Συνταξιούχους, τους Ανέργους καλώντας τους σε μαζική συμμετοχή στη πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση.
Η  1η Μάη 2012 βρίσκει τους Έλληνες  εργαζόμενους   αντιμέτωπους με μια σφοδρή  επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά τους δικαιώματα.
Μισθοί, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, ΣΣΕ έχουν μπει στην κλίνη του Προκρούστη των περικοπών και των ανατροπών.
Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις οι πολίτες της χώρας μας μαζί με τους πολίτες σ’ όλο τον κόσμο που βιώνουν τις ίδιες σκληρές και αδιέξοδες πολιτικές, ενώνουν τις δυνάμεις τους και αγωνίζονται για την απόκρουση και ακύρωση των μονεταριστικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών οι οποίες στο βωμό του κέρδους και των αγορών καταπατούν και περιφρονούν κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπιάς, κάθε εργατικό δικαίωμα.
Απέναντι σ΄αυτές τις πολιτικές, η απάντηση των εργαζόμενων πρέπει να είναι μια και μοναδική:

  ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ- ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τα Συνδικάτα απευθύνουν προσκλητήριο ενότητας και αγώνα στη μάχη για έναν κόσμο δικαιότερο, χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, καταπίεση και  εξαθλίωση. Για ένα κόσμο ισότητας, ευημερίας, αλληλεγγύης  και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη οι Έλληνες εργαζόμενοι , ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σ’ όλο τον κόσμο που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, τον πόλεμο, τις κοινωνικές διακρίσεις, τη ξενοφοβία, το ρατσισμόΤο μέγεθος της επίθεσης επιβάλει σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους χωρίς αμφιταλαντεύσεις, σεχταρισμούς και διαχωρισμούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό (ο οποίος δημιούργησε την κρίση) και επιχειρεί να καταργήσει όσα με αγώνες και θυσίες κατακτήσαμε τα τελευταία 100 χρόνια!
Στη χώρα μας με πρόσχημα τα ελλείμματα και το χρέος, νομοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια άδικες, αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται δημόσια- κοινωνικά αγαθά, ιδιωτικοποιούνται Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμοί, οδηγώντας μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού στην απελπισία της ανεργίας, τη φτώχεια, και την περιθωριοποίηση.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προκλητικές απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών.
Επιβάλλεται, λοιπόν,  οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου που διεκδικούν σε λίγες ημέρες τη ψήφο του ελληνικού λαού, να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές και να δεσμευτούν για αλλαγή πολιτικής προς όφελος των εργαζόμενων, του λαού και του τόπου.
Οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα είναι σε θέση μάχης ώστε να ανατρέψουν αυτές τις συνταγές, της ύφεσης, των απολύσεων, της ανεργίας, των ανατροπών των ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, του αποκλεισμού των πολιτών από τα Κοινωνικά Αγαθά, των ιδιωτικοποιήσεων των Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών, της υποταγής της χώρας στα «θέλω» και στις απαιτήσεις των αγορών, στα συμφέροντα των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εργοδοτών και των τραπεζιτών.
Ενώ είναι γνωστό ότι για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το τεράστιο χρέος και τα ελλείμματα, δεν ευθύνονται οι μισθοί, οι συντάξεις, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης, ωστόσο αυτοί στοχοποιούνται και από αυτούς ζητείται να κάνουν νέες ΘΥΣΙΕΣ και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων!
Οι εργαζόμενοι οι απλοί πολίτες του μόχθου, οι Νέοι, οι Συνταξιούχοι, οι Άνεργοι, το σύνολο της κοινωνίας απαιτούν και διεκδικούν μια τελείως διαφορετική πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΑΝΑΓΚΕΣ του και όχι τις ΑΓΟΡΕΣ και τα ΚΕΡΔΗΑπαιτούν και διεκδικούν μια Ευρώπη των Πολιτών και όχι των Τραπεζιτών και των Εργοδοτών
Απαιτούμε και διεκδικούμε μια διαφορετική πολιτική με σχέδιο και πρόγραμμα που θα ενισχύει την ανάπτυξη, θα στηρίζει την απασχόληση, θα  δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα διασφαλίζει τις κοινωνικές παροχές, τα εισοδήματα, τα εργατικά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή.
Παλεύουμε και Απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να διασφαλίσουμε και να διευρύνουμε τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά  μας δικαιώματα, όπως μας αξίζει και δικαιούμαστε!

Με ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΓΩΝΑ προωθούμε τα αιτήματα μας, διασφαλίζουμε τα δικαιώματα μας.
                                        

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ


  ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων
την  Τρίτη 1η ΜΑΗ
1Ο.00 π.μ στην Πλατεία ΚΟΤΖΙΑ

ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ


ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: «Με λένε Κατερίνα και είμαι Ελληνίδα»

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: «Με λένε Κατερίνα και είμαι Ελληνίδα»Θραύση κάνει ένα βίντεο που ανέβηκε πριν από δύο ημέρες στο διαδίκτυο με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Μουτσάτσου.
Η γλυκιά ηθοποιός, σε αγγλική γλώσσα, εξηγεί τι είναι Ελλάδα σε όσους επικρίνουν τη χώρα μας και τους Έλληνες.
«Θα μπορoύσα να «ράψω» τη σημαία της χώρας μου στην τσάντα μου αλλά η κληρονομιά της χώρας μου δεν έχει γεωγραφικά όρια. Δημιούργησε τη Δύση» λέει χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο.
Γεια,
Δεν είμαι ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε κλέφτρα. Δεν πίνω ούζο, σπάω πιάτα ή λέω «Όπα» στην καθημερινότητα μου. Δεν ξέρω τον Γιώργο, το Γιάννη ή το Νίκο από την Ελλάδα να και είμαι σίγουρη πως είναι πολύ καλοί.
Η χώρα μου είναι δημοκρατική, εξάλλου αυτή εμπνεύστηκε τη δημοκρατία. Μιλάω ελληνικά και άλλες πέντε γλώσσες. Οι περισσότεροι στη χώρα μου μιλούν πολλές ξένες γλώσσες. Θα μπορούσα να «ράψω» τη σημαία της χώρας μου στην τσάντα μου αλλά η κληρονομιά της χώρας μου δεν έχει γεωγραφικά όρια. Δημιούργησε τη Δύση.
Πιστεύω στον ελληνισμό…Όλος ο κόσμος εμπνεύστηκε από τα ιδανικά του. Και αν οφείλω σε κάποιους χρήματα σήμερα – και δεν είμαι η μόνη που οφείλει – είναι επειδή εγώ εμπνεύστηκα την ιδέα της ελεύθερης αγοράς. Και αν με κρίνεις σήμερα είναι επειδή εγώ εμπνεύστηκα την ιδέα της κριτικής.
Πιστεύω στην ελευθερία και αν χρειαστεί θα διαδηλώσω. Πιστεύω στην απόλαυση της ζωής. Έχω το δικαίωμα να το κάνω. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.
Μπορώ να κολυμπήσω στις θάλασσες πάνω από 6000 νησιών. Η χώρα μου έχει εξαιρετική ομορφιά και παράδοση. Και η οικογένεια μου είναι ένας ιερός θεσμός.
Με λέτε Greek αλλά είναι Ελληνίδα. ΌΧΙ Greek, ΕΛΛΗΝΙΔΑ.
Το όνομα μου είναι Κατερίνα… Και είμαι Ελληνίδα.
ΠΗΓΗ: radar

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ...


thumb

Φοροκαταιγίδα στα ακίνητα

Ακόμη και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κάνει πρεμιέρα στις 9 Μαΐου, αφού τότε αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποδοχή των δηλώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει ήδη έτοιμα προς αποστολή 270.000 σημειώματα του ΕΤΑΚ του έτους 2009 για την είσπραξη εσόδων περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν τα εκκαθαριστικά να ταχυδρομηθούν εντός του Μαρτίου, ωστόσο ακόμη βρίσκονται στα συρτάρια της ΓΓΠΣ, καθώς ο γενικός γραμματέας Χ. Θεοχάρης περιμένει εντολή για να αρχίσει να τα αποστέλλει στους φορολογούμενους.
Η αποστολή των «ξεχασμένων» λογαριασμών τους ΕΤΑΚ αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο, ενώ μέσα στο Καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2010 και 2011.

Παράταση για τα αυθαίρετα
Το πρόστιμο για τα αυθαίρετα θα αρχίσει να τρέχει κι αυτό μετά τις εκλογές καθώς η διαδικασία παρατάθηκε για το τέλος Ιουνίου ενώ για το το δεύτερο εξάμηνο του έτους μετατέθηκε η καταβολή τριών φόρων μέσω των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων:

  • Του φόρου εισοδήματος έτους 2011. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν «φόρους-φωτιά» μετά τη μείωση του βασικού αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ, την αύξηση έως και 200% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα, τις περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια και δωρεές καθώς και την κατάργηση του μπόνους για τις αποδείξεις.
  • Της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011.
  • Του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν περίπου 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Τα ποσά θα είναι αυξημένα καθώς θα κυμαίνονται από 400 έως 500 ευρώ, αντί 300 ευρώ που ανέρχονταν πέρυσι.
Επίσης για τον Ιούλιο του 2012, έχει παραταθεί η υποβολή του εντύπου Ε9 του 2012 ενώ μετά τις εκλογές θα υπάρξουν και τα νέα μέτρα που θα επηρεάσουν άμεσα την αγορά ακινήτων, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που αναμένεται να επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην Κτηματαγορά και να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.
Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται και η φορολόγηση των εκτός σχεδίου οικοπέδων και αγροτεμαχίων ενώ εξετάζονται αλλαγές στους συντελεστές του φόρου μεταβίβασης, «ψαλίδισμα» ή και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές και καθιέρωση φόρου υπεραξίας για τους πωλητές.
Οι φόροι που θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Αμέσως μετά τις εκλογές εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν έως και πέντε φόρους για την ακίνητη περιουσία τους. Συνολικά μέχρι το τέλος τους έτους θα πρέπει να καταβάλουν στο ταμείο του Δημοσίου πάνω από 3 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν: το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012 που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, το ΕΤΑΚ του 2009, την έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται στη μεγάλη ακίνητη περιουσία που είχαν οι φορολογούμενοι στην κατοχή τους το 2009, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και το ΦΑΠ για το 2011.

Για να περιοριστούν τα λάθη και η ταλαιπωρία στις εφορίες για διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων κράτησε ανοικτή την ηλεκτρονική υπηρεσία του Ε9 και καλεί τους φορολογούμενους να ελέγξουν και να διορθώσουν μέσω διαδικτύου τα στοιχεία της ακίνητης περιουσία τους για τα έτη 2009, 2010 και 2011.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών από το Μάιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν:
1 Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του έτους 2009. Περίπου 1,28 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα παραλάβουν, τα «ξεχασμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009. Θα το πληρώσουν οι άγαμοι που την 1η Ιανουαρίου του 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη εκκαθαριστεί 2.920.000 δηλώσεις από 3.946.646 ιδιοκτήτες και έχουν βεβαιωθεί φόροι ύψους 278,97 εκατ. ευρώ.
Την έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του έτους 2009. Όσοι είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου του 2009 ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,1% έως 0,9% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.
3 Το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίουυ του 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα λάβουν το «λογαριασμό» του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έτους 2010.
Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Πάνω από 600.000 φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν κι άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2011.
5 Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2012 που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το τέλος θα καταβληθεί σε πέντε ίσες δόσεις.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Μονόδρομος οι νέες περικοπές στο Δημόσιο


Του Κώστα Τσαχάκη
Aναπόφευκτες είναι νέες περικοπές στις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων και στις συντάξεις, ενώ προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα βαίνουν προς κατάργηση και θα αντικατασταθούν από ένα επίδομα, το οποίο θα λαμβάνει το 20% του πληθυσμού με τα χαμηλότερα εισοδήματα. H δραστική μείωση των δαπανών που πρέπει να ξεκινήσει το 2013 και να αποφέρει εξοικονομήσεις 11,5 δισ. στην επόμενη διετία δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί αν δεν υπάρξουν πρόσθετες οριζόντιες περικοπές. Aυτό έχει διαφανεί από τις πρώτες διερευνητικές επαφές των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Oικονομικών εξετάζοντας την πορεία των δαπανών τα τελευταία χρόνια, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΓΛΚ, τα οποία αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση της σχετικής μελέτης που ετοιμάζει το KEΠE.
Ενιαίο μισθολόγιο
Mετά τη θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου τα περιθώρια για περαιτέρω «ψαλίδισμα» των αμοιβών είναι περιορισμένα, καθώς οι υπάλληλοι ορισμένων υπουργείων είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως και 50%. Όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου περιθώρια υπάρχουν σε ορισμένες ΔEKO και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου.

Στο μέτωπο των δαπανών για ασφάλιση - περίθαλψη - κοινωνική προστασία, τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν πως αυξήθηκαν από το 3,5% του AEΠ το 2003 στο 7,9% του AEΠ το 2011.
Ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει το 80% των πρωτογενών δαπανών στο συγκεκριμένο διάστημα. Oι περικοπές θεωρούνται δεδομένες όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του ΔNT και της Kομισιόν. Σε αυτές σημειώνεται πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εξοικονομήσεων μέσω της αντικατάστασης των περισσοτέρων από τα υπάρχοντα προγράμματα κοινωνικών παροχών με ένα ενιαίο σύστημα χορήγησης ενός ελαχίστου επιδόματος. Tο επίδομα αυτό θα χορηγείται στο 20% του πληθυσμού με τα χαμηλότερα εισοδήματα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
CLOSE WINDOW

Δεν παίρνουν άδειες οι φαντάροι γιατί δεν έχουν χρήματα να πάνε σπίτια τους!!!


Φωτογραφία για Δεν παίρνουν άδειες οι φαντάροι γιατί δεν έχουν χρήματα να πάνε σπίτια τους!!!
Απίστευτο. Η κρίση έχει επηρεάσει ακόμα και τους φαντάρους που κάποτε παρακαλούσαν για μια άδεια και τώρα τους την δίνουν και δεν την θέλουν.Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» αυξάνονται ραγδαία οι στρατιώτες που δεν κάνουν χρήση της εξόδου τους από το στρατόπεδο η ακόμα και της κανονικής τους άδειας ελλείψει χρημάτων,όσοι υπηρετούν εκτός του τόπου κατοικίας τους..Οι οικογένειές τους πλέον δεν μπορούν να τους στηρίξουν οικονομικά είτε λόγω ανεργίας είτε σημαντικών μειώσεων στους μισθούς.Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι έχουν τριπλασιαστεί τα αιτήματα για θητεία στην Κύπρο, όπου ο μηνιαίος μισθός κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 300 ευρώ.Οι φαντάροι ζητούν από τους διοικητές των μονάδων τους να μεταφέρουν όλη τους την άδεια στο τέλος της θητείας τους, έτσι ώστε ουσιαστικά να απολυθούν συντομότερα.Η 9μηνη θητεία με έναν πρόχειρο υπολογισμό, κοστίζει περί τις 3.000 ευρώ σε μία οικογένεια Tsouvali

Έκτακτο. Στη φυλακή ο ΑΚΗΣ

.Φωτογραφία για Εκτακτο.Στη φυλακή  ο Τχοχατζόπουλος


Ολοκληρώθηκε  η απολογία του Άκη Τσοχατζόπουλου, που ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί. Κρίθηκε .....προφυλακιστέος. Kafeneio

Το Πειθαρχικό Δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. 4057/12 (ΦΕΚ-54 Α/14-3-12)

Δείτε το ΦΕΚ:fek54_14320

Δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων με την τελευταία να δημοσιοποιείται τη Μεγάλη τετάρτη το βράδυ. Είναι της Public Issue και δείχνει πτώση στα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων

Σημαντική πτώση στα ποσοστό των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Ελλάδας με ταυτόχρονο κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού, δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Public Issue.
Η δημοσκόπηση δίνει και Βουλή εννέα κομμάτων.
Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία η οποία προηγείται με 19%.
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 14,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%, η Δημοκρατική Αριστερά με 12%, το ΚΚΕ με 11%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 11%, η Χρυσή Αυγή με 5%, ο ΛΑΟΣ με 3%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%, η Δράση με 2% και τα υπόλοιπα κόμματα με 3,5%.
Εννέα στους δέκα που ρωτήθηκαν, ήτοι ποσοστό 89%, πιστεύουν ότι από τις εκλογές δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με το 52% να επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας, έναντι 17% που θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση και 8% οικουμενική.
Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνει 18%, ενώ στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 15%, ισοβαθμούν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
 ΠΗΓΗ:NEWS247

Οκτώ κόμματα στη Βουλή δείχνει μία ακόμα δημοσκόπηση

Κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων εν όψει των εκλογών της 6ης Μαΐου φανερώνει μία ακόμα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με την τετραμηνιαία έρευνα της Metron Analysis, η οποία δημοσιεύεται στην Ημερησία, στη νέα Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα.

Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά είναι ως εξής (στην παρένθεση το ποσοστό με την αναγωγή επί των εγκύρων):
  • ΝΔ 16,5% (24,3%)
  • ΠΑΣΟΚ 10,4% (15,4%)
  • ΚΚΕ 7,4% (10,9%)
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,5% (9,6%)
  • ΣΥΡΙΖΑ 6,4% (9,5%)
  • ΔΗΜΑΡ 5,5% (8%)
  • Χρυσή Αυγή 4,3% (6,3%)
  • Οικολόγοι Πράσινοι 3% (4,4%)
  • ΛΑΟΣ 2,9% (4,2%)
  • Δημοκρατική Συμμαχία 1,4% (2,1%)
  • Αλλο κόμμα 3,6% (5,3%)
Λευκό 1,7%
Κανένα/Ακυρο 12%
Αναποφάσιστοι 8,9%
Δεν απαντώ 9,9%

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με 15%, έναντι 11,5% για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ωστόσο, το 46,6% των ερωτηθέντων απαντά «κανένας».

Τα δύο δημοφιλέστερα στελέχη της ΝΔ είναι ο Κώστας Καραμανλής με 58,7% και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 54,4%.

Στο ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά με 44,1% και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 35,1%.

Η πανελλαδική έρευνα διεξήχθη το διάστημα 20 Μαρτίου-6 Απριλίου σε δείγμα 2.010 πολιτών άνω των 18 ετών.
Newsroom ΔΟΛ

ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΟΤΕΡΟ.....

Φωτογραφία για Ο Έλληνας στο κότερο το Πάσχα: Η φωτογραφία που κάνει το γύρο του Facebook
Πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα και όπως είναι είναι επόμενο, εκτός από τις ευχές για την Ανάσταση ορισμένες εικόνες από το παραδοσιακό τσούγκρισμα των αυγών και το ψήσιμο του οβελία κάνουν το γύρο των social media.

Μια φωτογραφία με αρκετό χιούμορ έχει κατακτήσει το Facebook, με χιλιάδες κοινοποιήσεις και likes.

Στην εικόνα ένας άνθρωπος, πάνω στο κότερό του, φαίνεται να ψήνει το παραδοσιακό κοκορέτσι!

Όπως είναι επόμενο οι Έλληνες χρήστες στο Facebook σχολιάζουν με χιούμορ και καυστικότητα την εικόνα mediagate.gr

MIA EIKONA...

Η προεκλογική αφίσα της Τζούλιας Αλεξανδράτου με τον Δημοσθένη Βεργή! - Φωτογραφία 1

Δεν θα σας λυπηθούμε κύριε Παπακωνσταντίνου. Πόσα χρήματα παίρνετε;

Η γνωστή δημοσιογράφος ξέσπασε όταν ο Υπουργός τη ρώτησε πόσα χρήματα παίρνει…
Καλεσμένος της Πόπης Τσαπανίδου το πρωί της Τρίτης ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που ορκίστηκε Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου 2009 έως και τις 17 Ιουνίου 2011, όταν και ανέλαβε Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μίλησε στην εκπομπή «ΣΚΑΪ τώρα» για τις μειώσεις των μισθών και την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Πώς αισθανόταν όταν έκοβε τους μισθούς; Μπορεί να ζήσει με τα χρήματα που άφησε τον κόσμο να εισπράττει; Νιώθει την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη;


Σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα της Πόπης Τσαπανίδου, αλλά και του κόσμου που έστελνε μηνύματα στην εκπομπή, απάντησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ λίγο μετά ακολούθησε η εξής συζήτηση:
- Δεν θα σας λυπηθούμε κύριε Παπακωνσταντίνου. Πόσα χρήματα παίρνετε;
- Γύρω στις 4. 000.
- Τέσσερις χιλιάδες… Ξέρετε πώς αισθάνεται τώρα ο εργαζόμενος που ζει με την απειλή της απόλυσης, που δεν έχει κλαδική σύμβαση, που είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στον εργοδότη του…;
- Εσείς πόσα χρήματα παίρνετε;
- Εγώ παίρνω πολύ περισσότερα και είναι δηλωμένα.
- Μάλιστα… Κι εγώ τα δηλώνω… Όλοι λοιπόν, έχουμε οικογένειες. Όλοι λοιπόν, πρέπει να αμοιβόμαστε με βάση αυτά τα οποία επιχειρούμε να κάνουμε… Δεν υπάρχει ευκολότερο πράγμα από έναν ακριβοπληρωμένο δημοσιογράφο να κατηγορεί τους πολιτικούς…

- Με την πάσα που μου δίνετε θα σας θυμίσω ότι έχω μεγαλώσει τα παιδιά μου, δουλεύοντας μόνη μου, χωρίς σύζυγο στην οικογένεια. Και κατάφερα να ανέβω εδώ πάνω με το κούτελο καθαρό
ΠΗΓΗ: tsantiri.gr

Διάλυση Βουλής- Έναρξη προεκλογικής περιόδου

Από τη θυροκόλληση του διατάγματος της διάλυσης της Βουλής Από τη θυροκόλληση του διατάγματος της διάλυσης της Βουλής -φωτό eurokinissi (Γιάννης Παναγόπουλος)
Το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θυροκολήθηκε πριν από μία ώρα, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η προεκλογική περίοδος θα είναι από τις πιο σύντομες που έχουμε ζήσει ποτέ, μόλις 24 ημέρες - όπως διαμήνυσε όμως ο Λουκάς Παπαδήμος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η «διάλυση της Βουλής δεν σημαίνει και διάλυση της κυβέρνησης».
ΠΗΓΗ:EΡΤ

Συνελήφθη ο Άκης Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση των υποβρυχίων

Στο σπίτι του στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου συνελήφθη το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά από ένταλμα που εξέδωσε η ανακρίτρια η οποία ερευνά την υπόθεση των υποβρυχίων.

Ο κ.Τσοχατζόπουλος συνελήφθη με την κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ.

«Πάμε στον ανακριτή. Θα τα πούμε εκεί» δήλωσε ο κ.Τσοχατζόπουλος προσερχόμενος στην ΓΑΔΑ.

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι εισέπραξε μέσω υπεράκτιων εταιρειών από την γερμανική εταιρεία Ferostal μίζα οκτώ εκατομμυρίων ευρώ με την οποία αγόρασε ακίνητα στη λεωφόρο Κηφισίας και στην οδό Κομνά Τράκα.

Τα χρήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διαβιβάστηκαν μέσω της τράπεζας Morgan Stanley στην Ελβετία.

Για το θέμα των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις εισαγγελείς πρωτοδικών Ευγ.Κυβέλου και Ελ.Σίσκου που ξεκίνησε το 2010, με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση της αγοράς του ακινήτου επί της Διονυσίου Αεροπαγίτου και αφορούσε τη νομιμότητα της αγοραπωλησίας και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων με ερευνώμενα αδικήματα τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδίκημα διαρκές, αλλά και φορολογικές παραβάσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο πρώην υπουργός κλήθηκε ενώπιον των εισαγγελέων με την ιδιότητα του υπόπτου τον Οκτώβριο του 2011. Με το πέρας της προκαταρκτικής ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ειδικό ανακριτή που σε συνεννόηση με την εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σε βάρος του πρώην υπουργού.

«Το ένταλμα σύλληψης εναντίον του κ.Τσοχατζόπουλου μεταξύ άλλων και για το σκάνδαλο της προμήθειας των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων απαιτεί όχι μόνο δικαστικές αλλά και κυβερνητικές πρωτοβουλίες» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν οφείλουν έστω και τώρα να παγώσουν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων εξοικονομώντας ταυτόχρονα για το δημόσιο ποσό ύψους τουλάχιστον ένα δις ευρώ» προσθέτει/

»Οι αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης που συνδέουν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων με μίζες ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε Έλληνες αξιωματούχους αλλά και η εν εξελίξει έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης για το ίδιο σκάνδαλο, επιβάλλουν το «πάγωμα» και την επανεξέταση από μηδενική βάση της σχετικής σύμβασης μέχρις ότου εκκαθαριστεί πλήρως δικαστικά η υπόθεση».
Newsroom ΔΟΛ

Προκήρυξη εκλογών για τις 6 Μαΐου το απόγευμα της Μ.Τετάρτης

Προκηρύσσονται το απόγευμα της Μ.Τετάρτης για τις 6 Μαΐου οι εκλογές, που έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς οι κρισιμότερες της Μεταπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός θα παραδώσει στις 17:00 την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε ακριβώς πριν από πέντε μήνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος εν συνεχεία θα ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής και θα προκηρύξει τις εκλογές, ανοίγοντας και επισήμως την προεκλογική περίοδο.

Το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, και την προκήρυξη εκλογών θα θυροκολληθεί κατά το τυπικό που προβλέπει το Σύνταγμα απόψε στη Βουλή.

Για την προκήρυξη των εκλογών, ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί εθνικό λόγο, δηλαδή τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και η παραμονή στην Ευρωζώνη, βασιζόμενος στο άρθρο 41 του Συντάγματος.

Νωρίτερα, στις 15:00 ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερώσει και τυπικά τα μέλη της κυβέρνησης για τις προθέσεις του και να τους αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά να λειτουργεί και να διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας ώς τις εκλογές.

Στη θέση τους θα παραμείνουν ώς τις εκλογές όλα τα μέλη της κυβέρνησης που κατέχουν τα λεγόμενα εκλογικά υπουργεία - το Εσωτερικών, το Προστασίας του Πολίτη, το Δικαιοσύνης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι, ύστερα από συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν πρόκειται να αντικατασταθούν οι νυν υπουργοί Τάσος Γιαννίτσης (Εσωτερικών), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Προστασίας του Πολίτη), Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Δικαιοσύνης) και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό το βράδυ της Μ.Τετάρτης. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να υπογραμμίσει την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για την αντιμετώπισης της κρίσης, μέσω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος, ο Λουκάς Παπαδήμος θα κάνει ένα μίνι απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, θα επισημάνει την ανάγκη να μην χαθεί ούτε μία ημέρα στην πορεία εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ θα απευθύνει έκκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς και στους πολίτες να αντιληφθούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.
Newsroom ΔΟΛ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ....

 
1821: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε', σε αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.

1896: Ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Χρόνος: 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

1912: Ο «Τιτανικός» σαλπάρει για το πρώτο και τελευταίο ταξίδι του.

1919: Δολοφονείται ο μεξικανός επαναστάτης Εμιλιάνο Ζαπάτα.

1924: Καταγράφεται η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα, κοντά στη Λάρισα. Μεταξύ των θυμάτων, ένας υπουργός και ο γενικός διοικητής Μακεδονίας.

1968: Θεμελιώνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

1974: Η Τουρκία θέτει επισήμως θέμα υφαλοκρηπίδας.

1979: Πεθαίνει ο ιταλός συνθέτης Νίνο Ρότα.

1981: Το νέφος «πνίγει» την Αθήνα, και στέλνει εκατοντάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία.

1982: Περισσότερες από 50 χώρες υπογράφουν συνθήκη που απαγορεύει τα βιολογικά όπλα.

 

Μετά τα σχολεία κλείνει και τα...λιμάνια

Φωτογραφία για Τα έκανε μαντάρα η Διαμαντοπούλου
Άρχισε από τα μεσάνυχτα η 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με βάση της απόφαση που έλαβαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών, μετά τη συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Ομοσπονδίας, χωρίς μάλιστα να προχωρήσουν καν σε κανονική συνεδρίαση της

Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, η οποία, όπως έκριναν, δεν είχε κανένα νέο στοιχείο να εξετάσει το οποίο θα μπορούσε να μεταβάλλει την απόφασή τους.

Ναυτεργάτες που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 05.30 το πρωί της Μ.Τρίτης στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και στη συνέχεια να κατευθυνθούν προς το λιμάνι. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, απομακρύνεται τελικά το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών λόγω «πολιτικού κόστους» και διαφωνιών που διατυπώθηκαν μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης.

Exofitsio
 

Απαλλαγή από τους τόκους και κούρεμα κατά 50% σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ

Απαλλαγή από τους τόκους και κούρεμα κατά 50% σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προτείνει το ΚΚΕ για την ανακούφιση των δανειοληπτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Για όσους έχουν παιδιά, το εισόδημα που θέτει ως προϋπόθεση για κούρεμα 50% προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή για τους δανειολήπτες το κόμμα της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (φωτογραφία) αναφέρθηκε αναλυτικά στα στοιχεία που περιγράφουν τη σημερινή κατάσταση λέγοντας ότι το ποσοστό όσων αδυνατούν να πληρώσουν στις τράπεζες τις δόσεις ανέρχεται στο 15% όσων πήραν δάνεια. «Το 14% μάλιστα αφορά στεγαστικά δάνεια».
Η Αλέκα Παπαρήγα παρουσίασε στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, σύμφωνα με τα οποία το 78,3% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών χρωστούν στις τράπεζες ποσά μικρότερα από 200.000 ευρώ, ενώ το 55,6% κάτω από 110.000 ευρώ. «Αυτοί δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί τώρα τα δάνειά τους καλύπτουν το 50% των στοιχειωδών καθημερινών αναγκών τους, καθώς και οι μισθοί έπεσαν και η ανεργία αυξήθηκε». Η γ.γ. του ΚΚΕ ζήτησε ακόμα να διαγραφούν οι τόκοι για όλους, ενώ για αυτοαπασχολούμενους με επαγγελματικά δάνεια, αγροτοκτηνοτρόφους και αλιείς να κουρευτεί το 30% του δανείου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:Διαβάστε τον πάτο στο μπουκάλι τους γάλατος που αγοράζετε

Προσοχή στο αριθμό που υπάρχει στον πάτο του γάλατος...

Δείχνει τις φορές που το γάλα έχει αναπαστεριωθει...

(δηλ. Αν έχει τον αριθμό 3 ή αν λείπει ο αριθμός 3 - υπάρχουν οι αριθμοί 1,2, κενο,4,5, τότε το γάλα έχει λήξει 2 φόρες και έχει αναπαστεριωθει).

Και αυτό επιτρέπεται από τον νόμο... Διαβάστε τι γίνεται με το γάλα και σκεφτείτε αν γίνεται αυτό με το γάλα τι άλλο κακού και που!!!

Ξέρετε ότι αν το γάλα στο χάρτινο μπουκάλι δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να ανα-παστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ; Απίστευτο;

Ο νόμος επιτρέπει τις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία

έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και τελικά χωρίς ποιότητα

και διατροφική αξία.

Όταν το γάλα φτάνει στο σουπερμάρκετ για την πώληση, φέρνει έναν αριθμό

στο κάτω μέρος της συσκευασίας του.

Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5. Αρκεί να αγοράζετε γάλα που φέρει

έως τον αριθμό 3, δηλαδή γάλα που έχει ανα-παστεριωθεί 2 φορές.

Σας συμβουλεύουμε να μην αγοράζετε γάλα με αριθμό 4 ή 5

γιατί η ποιότητά του έχει καταστραφεί.

Αν αγοράζετε κασόνι με μπουκάλια γάλα, ο ίδιος αριθμός αναγράφεται

στο κάτω μέρος του, 1 έως 5.

Αν έχει τον αριθμό 1 σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά,

αλλά αν έχει τον αριθμό 4 σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία

3 φορές.

Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γάλα, κοιτάχτε στον πάτο του μπουκαλιού.
planetgreece

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ...

Ένα σκίτσο όλα τα λεφτά για Μέρκελ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - Φωτογραφία 1

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ...


thumb

Το Σάββατο η κηδεία του 77χρονου φαρμακοποιού

thumb
Στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών θα γίνει η κηδεία του 77χρονου φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα.
Παράλληλα η κόρη του με δήλωσή της στην Αυγή τόνισε ότι η συγκεκριμένη πράξη του πατέρας ήταν μια συνειδητή πολιτική πράξη, απολύτως συνεπής με όσα πίστευε και έπραττε όσο ζούσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Χριστούλας αυτοκτόνησε την περασμένη Τετάρτη στην πλατεία Συντάγματος.
ΠΗΓΗ:TO ΠONTIKI

23% Ν.Δ. και ΠαΣοΚ μαζί

Δημοσκόπηση metron analysis. 23% Ν.Δ. και ΠαΣοΚ μαζί

Η metron analysis πριν από δύο εβδομάδες έδινε ισοπαλία διάβασε εδώ. Στην νέα δημοσκόπηση δείχνει να ανοίγει η ψαλίδα.

Σχέσεις Δημοσίων Υπαλλήλων και Πολιτών: Οδηγός ορθής Διοικητικής συμπεριφοράς

Κατεβάστε εδώ τον οδηγό που εξέδωσε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Πόσα θες για να ζήσεις μια μέρα στην Ελλάδα

Τα αποτελέσματα θα σας εντυπωσιάσουν

Τελικά πόσο στοιχίζει να ζήσει κανείς μία μέρα στην Ελλάδα;

Στο ερώτημα αυτό προσπάθησε να απαντήσει ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας Liberation στη χώρα μας. Βγήκε, λοιπόν, μια μέρα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κάνοντας τα καθημερινά ψώνια και έβγαλε το... λογαριασμό της καθημερινής διαβίωσης στη χώρα μας.

10.20 π.μ. Ένα πακέτο τσιγάρα από το περίπτερο. Αξία 3 ευρώ

12.40 μ.μ. Ένα σουβλάκι με γύρο. Αξία 2,90 ευρώ.

1.30 μ.μ. Τα καθημερινά ψώνια.

* Ψωμί: 0,75 ευρώ
* Ελαιόλαδο (1λίτρο): 3,53 ευρώ
* 1 μελιτζάνα: 1,05 ευρώ
* 5 μπανάνες: 1,80 ευρώ
* Γάλα (1λίτρο): 1,29 ευρώ
* 1 σακουλάκι έτοιμη σαλάτα: 2,47 ευρώ
* 250 γρ. Τυρί σε φέτες: 2,65 ευρώ
* 1 βαζάκι πραλίνα φουντουκιού: 2,15 ευρώ
* 1 βαζάκι μέλι: 4,83 ευρώ
* Χαρτί υγείας (8 ρολά): 4,72 ευρώ

Σύνολο: 25,24 ευρώ

5.00 μ.μ.: Καφές με φίλους. Αξία 3,50 ευρώ.

6.45 μ.μ.: Επιστροφή στο σπίτι με μέσα μεταφοράς. Εισιτήριο 1,40 ευρώ.

10 μ.μ. Βενζίνη στο αυτοκίνητο. 10 λίτρα x 1,81 ευρώ/ λίτρο. Αξία: 18 ευρώ.

Σύνολο ημέρας: 48,14 ευρώ

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος «αν και οι τιμές είναι περίπου ίδιες με αυτές στη Γαλλία, οι αμοιβές δεν είναι. Πώς μπορεί κάποιος να ζήσει την οικογένεια του, να πληρώσει δάνεια, φάρμακα, σχολεία, τα δάνειά του με τα 700 ευρώ που κερδίζει το μήνα για 8 με 10 ώρες δουλειάς; Πώς μπορεί να ζήσει με 250 ευρώ που του δίνει μια ημιαπασχόληση;», διερωτάται.
ΠΗΓΗ:NewsBeast.gr

«Πιάστηκαν στα χέρια» στη Βουλή

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ και ο Ν. Σηφουνάκης διαπληκτίστηκαν για τα αυθαίρετα

Ένταση δημιουργήθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ, με αποτέλεσμα ο προεδρεύων του Σώματος Γρηγόρης Νιώτης να διακόψει την συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση από τον κ. Σηφουνάκη φραστικής «βελτιωτικής» τροποποίησης στο νομοσχέδιο για τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, λίγο πριν την ψήφιση του επί του συνόλου.

Σύμφωνα με την προσθήκη εντάσσονται όλοι οι κάτοικοι Ξάνθης και Ροδόπης στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με την καταβολή μόνο του 20% του προστίμου, το οποίο ίσχυε αρχικά μόνο για τους μουσουλμάνους.

Η ένταση μεταφέρθηκε και στους διαδρόμους της Βουλής με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ Αλέξανδρο Χρυσανθακόπουλο να επιτίθεται κατά του κ. Σηφουνάκη και να τον κατηγορεί ότι πραξικοπηματικά παραβιάζεται το Σύνταγμα καθώς απαγορεύεται οποιαδήποτε αλλαγή σε νομοσχέδιο κατά την ψήφιση του επί του συνόλου.

Ο κ. Σηφουνάκης τον κάλεσε να απαντήσει αν διαφωνεί επί της ουσίας της ρύθμισης καθώς όπως εντάσσει πλέον όλους τους κατοίκους, και της Ροδόπης και της Ξάνθης και όχι μόνο τους μουσουλμάνους, όπως αρχικά προέβλεπε.





ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ...

Τι πρέπει να κάνετε αν σας ζητήσει την ταυτότητά σας ιδιωτική εταιρεία ή τράπεζα

Οι καταναλωτές που τους ζητείται φωτοτυπία της ταυτότητας από διάφορες ιδιωτικές εταιρείες ή από το Δημόσιο, για να προστατεύονται από τυχόν πλαστογραφία της ταυτότητάς τους με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, πρέπει να ενεργούν ως εξής:– Αν τους ζητείται φωτοτυπίαΕπάνω στην φωτοτυπία της ταυτότητας και στις δύο πλευρές να γράφουν την εταιρεία που συναλλάσσονται και την ημερομηνία. Π.χ. «μόνο για χρήση εταιρείας τάδε, ημερομηνία… ». Τα γραφόμενα να διαπερνούν και τις 2 απεικονίσεις της ταυτότητας.– Αν τους ζητείται σκανάρισμα της ταυτότηταςΣε καμία περίπτωση μην παραδίνουν την ταυτότητά τους για σκανάρισμα, αλλά να ενεργούν όπως στην παραπάνω περίπτωση, να φωτοτυπούν την ταυτότητά τους, να γράφουν πάλι «μόνο για χρήση εταιρείας τάδε ημερομηνία…» και να παραδίδουν την φωτοτυπία με το εν λόγω κείμενο για σκανάρισμα.Αυτές είναι οι ελάχιστες προφυλάξεις για την ασφάλεια της συναλλαγής, μέχρι το ΙΝΚΑ να διερευνήσει πλήρως από πλευράς νομιμότητας το θέμα και να δημιουργήσει αυστηρότερες προφυλάξεις υπέρ των καταναλωτών.Τέλος το ΙΝΚΑ συνιστά σε περιπτώσεις σαν τις παραπάνω οι καταναλωτές να αποφεύγουν να δίδουν τα προσωπικά τους δεδομένα «στο δρόμο» από τραπεζάκια που στήνονται για πώληση διαφόρων υπηρεσιών, και να προτιμούν τα καταστήματα.
ΠΗΓΗ: tsantiri

Πέταξαν τα λεφτά σε εισαγωγές και διορισμούς

Πώς το Δόγμα Τρούμαν «έσωσε» την Ελλάδα, αλλά αποτέλεσε την αρχή του απόλυτου ελέγχου της πολιτικής και της οικονομίας της από τις ΗΠΑ

Του Γιώργου Ρωμαίου

Στις 12 Μαρτίου 1947 ο 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν εξήγγειλε σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και του Κογκρέσου το δόγμα της μεταπολεμικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, με ειδική αναφορά στην Ελλάδα: «Οι ΗΠΑ έλαβαν εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια.

Οι προκαταρκτικές πληροφορίες εκ μέρους της αμερικανικής οικονομικής αποστολής, η οποία βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, καθώς και οι πληροφορίες του πρεσβευτή μας στην Ελλάδα ενισχύουν τη δήλωση της ελληνικής κυβερνήσεως ότι η ανάγκη για βοήθεια είναι επιτακτική, αν η Ελλάς πρόκειται να επιζήσει ως ελεύθερο έθνος.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση». Η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα ήταν η αφορμή μετά τη δήλωση της Βρετανίας ότι αδυνατεί να συνεχίσει την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας. Ο κύριος στόχος του Δόγματος Τρούμαν ήταν πολιτικός, και συγκεκριμένα η ανάσχεση του κομμουνισμού και του «σοβιετικού επεκτατισμού».

Εναν χρόνο νωρίτερα είχε αρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος και οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν ανάγκη από πρόσθετο εξοπλισμό και η κυβέρνηση εξωτερική βοήθεια για να αντιμετωπίσει επισιτιστικές ανάγκες του πληθυσμού, καθώς και το σοβαρό πρόβλημα των προσφύγων που εγκατέλειπαν τις περιοχές που καταλάμβαναν οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΚΚΕ. Στο πρώτο «πακέτο» βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων συμπεριελήφθη και η Τουρκία, η οποία εθεωρείτο «στόχος» του «σοβιετικού επεκτατισμού». Γεγονός είναι ότι η πρώτη εκείνη βοήθεια, η οποία με τον εξοπλισμό έφθασε στα 300 εκατ. δολάρια, συνετέλεσε αποφασιστικά στη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων και στο τέλος του Εμφυλίου το 1949. Ηταν όμως και η αρχή του απόλυτου ελέγχου από τις ΗΠΑ της πολιτικής και της οικονομίας. Περισσότερα για το Σχέδιο Μάρσαλ στο νέο βιβλίο του Γιώργου Ρωμαίου «Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών», Εκδόσεις Πατάκη
«Η συνταγή», τόνισε, «της φαρμακευτικής αγωγής βρίσκεται στο σπάσιμο του φαύλου κύκλου και στην επιστροφή της αυτοπεποίθησης των Ευρωπαίων τόσο στο οικονομικό μέλλον της χώρας τους όσο και στην Ευρώπη γενικά».
Τον επόμενο μήνα ιδρύθηκε ο Οργανισμός για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Συνεργασία (OEEC) για τη διαχείριση της αμερικανικής βοήθειας και ουσιαστικά τον έλεγχο των οικονομικών της Ευρώπης και προς ίδιον όφελος, αφού ένα μέρος της βοήθειας θα επέστρεφε στην Αμερική από τις εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών, αλλά και τροφίμων.

Στις 20 Ιουνίου 1947 υπογράφηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης συνεργασίας Κ. Τσαλδάρη και τον αμερικανό πρεσβευτή η επίσημη συμφωνία για την εφαρμογή του Σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα. Το κείμενο της συμφωνίας διαπνεόταν από απόλυτη δυσπιστία προς την ικανότητα των πολιτικών και του κράτους να διαχειρισθούν τη βοήθεια.

απόλυτος ελεγχος. Με τη συμφωνία παρεχόταν στην αμερικανική αποστολή ο απόλυτος έλεγχος στη διαχείριση της βοήθειας, αλλά και των «ιδίων πόρων της Ελλάδος». Ακολουθούσε ακριβώς τις προτάσεις της έκθεσης Πόρτερ, που όριζε με σαφήνεια την «οικονομική υποτέλεια»: «Η Αποστολή θα πρέπη να μετέχη εις την ανάπτυξιν της πολιτικής εσόδων και εξόδων. Θα απαιτηθή η εκ μέρους της έγκρισις του προϋπολογισμού πριν τεθή εν ισχύι... Διά να είναι αποτελεσματική η Αποστολή θα πρέπη να ενδιαφερθή δι' όλας τας δαπάνας, αι οποίαι γίνονται έξω της Ελλάδος με αμερικανικά κεφάλαια και κατ' ανάγκην και με ελληνικά κεφάλαια».
Από τις πρώτες αποφάσεις της Αποστολής ήταν η ίδρυση Αντισταθμιστικού Ταμείου, στο οποίο θα κατετίθετο κάθε ποσό της αμερικανικής βοήθειας και αντίστοιχο ποσό σε δραχμές από την ελληνική κυβέρνηση. Η διάθεση των πόρων θα ήταν υπό τον άμεσο έλεγχο της Αποστολής. Από τους πόρους του Ταμείου θα καλύπτονταν ελλείμματα του προϋπολογισμού, στρατιωτικές δαπάνες, προγράμματα ανοικοδόμησης και ανάπτυξης.
Το 1948 καταρτίστηκε το πρώτο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, το οποίο κάλυπτε την τετραετία 1948-52 και τη συμφωνηθείσα διάρκεια της αμερικανικής βοήθειας. Ακολουθούσε η επισήμανση του Πόρτερ ότι ο στόχος δεν έπρεπε να περιορισθεί στην ανασυγκρότηση της προπολεμικής οικονομίας, αλλά να επεκτείνεται και σε ευρύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια.
Οπως υπογραμμίζει ο Α. Β. Βετσόπουλος («Η Ελλάδα και το Σχέδιο Μάρσαλ»): «Αναμφίβολα, το θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν η απουσία ξένης βοήθειας, αλλά η αδυναμία απορρόφησης αυτής της βοήθειας, η οποία διατέθηκε ως δώρο, χωρίς να αυξηθεί επικίνδυνα ο πληθωρισμός και να ματαιώσει την επείγουσα σταθεροποίησή της. Αυτή η εξέλιξη επιβαρυνόταν και από την απροθυμία της εγχώριας αστικής τάξης να επενδύσει τα κεφάλαια σε παραγωγικούς τομείς της εθνικής οικονομίας και από την επιδίωξή της να αναζητήσει να τοποθετήσει αυτά σε "ξένους ουρανούς" ή να καταφύγει σε δραστηριότητες αποθησαυρισμού».

η εκβιομηχανιση. Ο καθηγητής Νικολαΐδης, εκπρόσωπος της Ελλάδας τότε στον OECD, έγραφε τον Ιούνιο του 1956 στη «Νέα Οικονομία»: «Η εκβιομηχάνιση συνάντησε άπειρες αντιδράσεις λόγω των συνεπειών που ενδεχομένως θα είχε αυτή στο εξαγωγικό εμπόριο των ενδιαφερομένων χωρών και λόγω της οικονομικής αυτάρκειας που θα δημιουργούσε σε λίγα χρόνια στην Ελλάδα. Ετσι, εμπορικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα υπαγόρευσαν στις χώρες που πρόσφεραν βοήθεια μια ανυπόκριτη εχθρότητα προς τα σχέδια για εκβιομηχάνιση της χώρας».
Και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς («Η ελληνική τραγωδία») αναφέρει την περίπτωση υψικαμίνου που είχε παραχωρήσει η Γερμανία το 1949 στην Ελλάδα ως μέρος των πολεμικών αποζημιώσεων. Ο αρχηγός της αμερικανικής αποστολής απέκλεισε την εγκατάστασή της και τα μηχανήματα πουλήθηκαν στο Αμβούργο ως παλιοσίδερα για λογαριασμό της Ελλάδας.
Αυτή η πολιτική της αμερικανικής αποστολής μέχρι κάποιο σημείο δικαιολογεί την ουσιαστική εγκατάλειψη του αναπτυξιακού σκέλους του τετραετούς προγράμματος. Δεν ήταν όμως μόνο οι Αμερικανοί οι οποίοι ήσαν αντίθετοι την εποχή εκείνη στην εγκαθίδρυση βαριάς βιομηχανίας, η οποία θα απαιτούσε σημαντικά κεφάλαια και θα ήταν ήσσονος ανταγωνιστικότητας, δεδομένου ότι με το Σχέδιο Μάρσαλ χρηματοδοτούνταν ανάλογες βιομηχανίες στην Ευρώπη, για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου υπήρχε σημαντική προπολεμική εμπειρία και πρώτες ύλες.
Ενας σημαντικός λόγος περιορισμού του αναπτυξιακού σκέλους του προγράμματος ήταν η απόφαση να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου πληρωμών, αλλά και του συνεχώς ανερχόμενου πληθωρισμού. Ηταν ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος οδηγούσε σε απαξίωση τη δραχμή με συνέπεια τον αποθησαυρισμό και την αθρόα αγορά λιρών. Οι καταθέσεις στις τράπεζες μειώνονταν συνεχώς και συνεπώς δεν υπήρχε δυνατότητα χρηματοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Παρά το γεγονός ότι οι μισθοί και οι συντάξεις ήταν σε χαμηλά επίπεδα, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού ήταν σημαντική λόγω του μεγάλου αριθμού των υπαλλήλων - του μεγαλύτερου στη Δυτική Ευρώπη - και παρά την πίεση των Αμερικανών οι κυβερνήσεις αρνούνταν τη μείωση. Αντίθετα, συνεχώς προχωρούσαν και σε νέες προσλήψεις. Σημαντική και η επιβάρυνση με στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες ξεπερνούσαν το 40% του προϋπολογισμού. Το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού καλυπτόταν με τους άδηλους πόρους, κυρίως, από τη Ναυτιλία και την έκδοση νέου χρήματος. Από τον Δεκέμβριο του 1947 έως τον Δεκέμβριο του 1949 η κυκλοφορία χρήματος διπλασιάστηκε με συνέπεια την αύξηση των εισαγωγών, και μάλιστα σε είδη πολυτελείας, και του πληθωρισμού.


το ελλειμμα. Το 1952, στο τέλος του τετραετούς προγράμματος, η κυβέρνηση Κέντρου και προσωπικά ο υπουργός Συντονισμού Γεώργιος Καρτάλης παρουσιάζει τον απολογισμό της αντιπληθωριστικής πολιτικής: αποκατάσταση της νομισματικής σταθερότητας, περιορισμός του ελλείμματος του προϋπολογισμού, μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και περιστολή της χρυσοφιλίας και πτώση της τιμής της λίρας.
Αυτή ήταν η θετική πλευρά της αντιπληθωριστικής πολιτικής που επέβαλαν οι Αμερικανοί και εφάρμοσε η κυβέρνηση Πλαστήρα. Οι επιπτώσεις όμως στο εισόδημα των εργαζομένων και στην αγορά ήταν επώδυνες. Για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωση εμφανίζεται κάμψη στη βιομηχανική παραγωγή και το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση κατά 1,5% από τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Ο αγροτικός πληθυσμός παρουσίαζε «πλεόνασμα» που έφθανε στο ένα εκατομμύριο, ενώ ο αστικός πληθυσμός, που είχε αυξηθεί κατά τον Εμφύλιο, υπέφερε από ανεργία και πολλοί κατέφευγαν σε παρασιτικές δουλειές και όχι πάντοτε νόμιμες.
Ο Γ. Καρτάλης αποκάλυψε ότι «από το σύνολο των 750 εκατ. δολαρίων του Σχεδίου Μάρσαλ μέχρι το τέλος Ιουνίου 1951 πλέον του 75% κατηναλώθησαν δι' εισαγωγάς καταναλωτικών αγαθών προς ικανοποίησιν των τρεχουσών αναγκών της χώρας και ολιγώτερον των 25% απέμειναν διά την χρηματοδότησιν αγαθών κεφαλαίου».
Στη συνέχεια ο Γ. Καρτάλης αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα των στρατιωτικών δαπανών, που απορροφούσαν το 45% του προϋπολογισμού. Στην τετραετία 1948-52 το συσσωρευτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 3.600 δισ. δραχμές, το ύψος των στρατιωτικών δαπανών πλησίασε τα 9.000 δισ.

«παγωμένες πιστώσεις». Μετά λίγες ημέρες ο Γ. Καρτάλης αποκάλυψε ένα από τα «αδύνατα» - επιεικώς - σημεία της ελληνικής «επιχειρηματικότητας», τις περίφημες «παγωμένες πιστώσεις», οι οποίες προκαλούσαν εμπλοκή στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και δημιούργησαν «βιομηχάνους» χωρίς βιομηχανίες! Από συνολικά 1.047 βιομηχανίες της εποχής εκείνης οι 10 πήραν από τις πιστώσεις του Σχεδίου Μάρσαλ ύψους 450 δισ. δραχμών τα 273 δισ.! Η κυβέρνηση απέτυχε στην προσπάθειά της να τις «ξεπαγώσει» και να εισπράξει έστω και ένα μέρος. Οπως απέτυχαν και στη συνέχεια οι κυβερνήσεις Παπάγου και Καραμανλή.
ΠΗΓΗ: TA NEA ON-LINE