ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ...

Ενημερωτικό σημείωμα της ΑΔΕΔΥ σχετικά με το ερωτηματολόγιο της αξιολόγησης

Σας ενημερώνουμε, ύστερα από πληροφόρηση που είχαμε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γραφείο Υπουργού), ότι το ερωτηματολόγιο που έχει σταλεί στις Υπηρεσίες, για συμπλήρωση από τους εργαζόμενους, δεν ισχύει πλέον.
Άρα κανείς να μην συμπληρώσει το συγκεκριμένο έντυπο (Ερωτηματολόγιο).
Όπως μας γνωστοποίησαν τηλεφωνικά, θα ακολουθήσει νέα εγκύκλιος που θα αναφέρεται τόσο στο περιεχόμενο του νέου ερωτηματολογίου, όσο και στο νέο χρονικό διάστημα συμπλήρωσής του.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τι πρέπει να ξέρετε για τη φορολογική σας δήλωση

Πλήρη καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2012 απαιτεί το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης Ε1, το οποίο αποτελεί προάγγελο του νέου περιουσιολογίου.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αναμένεται να ανοίξει εντός της τρέχουσας εβδομάδος την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή έως και τις 30 Ιουνίου των δηλώσεων από περίπου 6 εκατ. φορολογούμενους, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους νέους κωδικούς, όπως για τη δήλωση τόκων, μερισμάτων, της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ. αλλά και στα ποσά των δαπανών που μειώνουν απευθείας τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος.

Επισημαίνεται ότι τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 θα φορολογηθούν όπως ακριβώς και τα εισοδήματα του 2011, που δηλώθηκαν πέρυσι, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ισχύει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Βέβαια για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών, για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στις 9.000 ευρώ, εφόσον το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις περυσινές δηλώσεις αφορά στην αναγραφή όλων των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που φορολογήθηκαν αυτοτελώς κατά τη διάρκεια του 2012 (τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, REPOS, μερίσματα εταιρειών κ.λπ.) ή απαλλάσσονται από τη φορολογία εισοδήματος (ΕΚΑΣ, επιδόματα τρίτεκνων και πολυτέκνων, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχές κ.λπ.). Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι η υποχρεωτική αναγραφή των εν λόγω ποσών στη φορολογική δήλωση θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσουν αυξημένο φόρο δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, αφού εάν τα συνολικά τους εισοδήματα υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα υπόκεινται και γι’ αυτά τα ποσά στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%.

Οι δηλώσεις θα υποβληθούν φέτος ηλεκτρονικά απ’ όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν τα ποσά που τους καταβλήθηκαν και παρακρατήθηκαν πέρυσι προεκτυπωμένα στα έντυπα
των δηλώσεών τους.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι φόρο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος και εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι ακόμη και εάν το ετήσιο πραγματικό εισόδημα που απέκτησαν το 2012 ήταν χαμηλότερο του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι από φέτος εφαρμόζονται τα ελάχιστα ποσά «τεκμηρίων διαβίωσης» των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους.
         
Δαπάνες και αφορολόγητο

Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για την αγορά και λήψη υπηρεσιών, εφόσον προσκομιστούν τα νόμιμα στοιχεία όπως ορίζονται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο κ.λπ.), όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων, εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου. Οταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από το φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.
Επισημαίνεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα δεν λαμβάνονται υπόψη:
α) Οι δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.
β) Οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κ.λπ.
γ) Οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ’ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας κ.λπ.
δ) Οι δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.
Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. «Κίνο», «Στοίχημα» κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο.
Από το ποσό των ανωτέρω δαπανών, εξαιρούνται τα ποσά των δαπανών που συλλέχθηκαν μέσω της «Κάρτας Αποδείξεων». Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου.

Οι αντικειμενικές δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου είναι:
 Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες.
Δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ.
 Δαπάνη ιδιωτικών σχολείων.
 Δαπάνη οικιακών βοηθών (πέραν του ενός), οδηγών αυτοκινήτου, δασκάλων κ.λπ.
 Δαπάνες σκαφών αναψυχής.
 Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων.
 Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης.
 Επίσης, στις παραπάνω αντικειμενικές δαπάνες, προστίθεται και ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που ορίζεται στο ποσό των 3.000 προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr
Αυξημένο τέλος επιτηδεύματος

Επιβαρύνσεις θα υπάρξουν για όσους πέρυσι άσκησαν ατομική εμπορική επιχείρηση, ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρο επάγγελμα, αφού θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους απέκτησαν το 2012 εισοδήματα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρεις εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από έναν εργοδότη, το τέλος επιτηδεύματος παραμένει στα 500 ευρώ.

Κωδικός ΔΕΗ ΔΕΗ-0,24% και βασικές αλλαγές

Στο νέο έντυπο Ε1 και συγκεκριμένα στον πίνακα 5 πρέπει να αναγραφεί, φέτος, και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για διευρυμένες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό όλων όσοι δεν πληρώνουν το «χαράτσι», αλλά και για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου επί των ακινήτων από το 2014.

Οι βασικότερες αλλαγές - προσθήκες στο νέο Ε1:
** στον πίνακα 2, πληροφοριακά στοιχεία, προστέθηκαν:
το σημείο 11: Είστε επιτηδευματίες, που φορολογείται με τις διατάξεις του άρθρου 45 ΚΦΕ;
 το σημείο 12: Ασκείτε εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι 31/12/1950;
το σημείο 19: Ανήκετε στην κατηγορία των βαριά κινητικά αναπήρων με ποσοστό 80%;
** στον πίνακα 4Ε, που αφορά εισοδήματα από ακίνητα, προστέθηκε το σημείο 7: Ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών επιφάνειας μέχρι 300 τ.μ. καθεμιά (περι. 1α, 2α, 3α), αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφάνειας (περ. 1γ, 1δ, 2α)
** στον πίνακα 5 με τα στοιχεία προσδιορισμού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες
** στον πίνακα 8 με τους προκαταβληθέντες  - παρακρατηθέντες φόρους προστέθηκε το σημείο 12: Ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011
** στον πίνακα 9 και στα στοιχεία προσώπων που συνοικούν με τους φορολογουμένους και τους βαρύνουν θα πρέπει να αναγραφεί και ο ΑΜΚΑ των παιδιών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα 102 πιστοποιητικά, βεβαιώσεις και άλλα δημόσια έγγραφα που μπορείτε να βγάλετε από τον υπολογιστή του σπιτιού σας

Ηλεκτρονικά, από το σπίτι τους, θα μπορούν να «συναλλάσσονται» με τη Δημόσια Διοίκηση οι πολίτες για τη διεκπεραίωση 102 υπηρεσιών, όπως η έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών. Ετσι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισκεφθούν αυτοπροσώπως οποιαδήποτε υπηρεσία, είτε για να υποβάλουν αίτηση...
είτε για να παραλάβουν έγγραφο.
Οι τυποποιημένες αυτές διαδικασίες του ΕΡΜΗ βρίσκονται στην αρχική σελίδα (http://www.ermis.gov.gr/portal/page/portal/ermis/) κάτω από τον τίτλο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».
Μοναδική προϋπόθεση είναι ότι ο πολίτης πρέπει να έχει εγγραφεί ως χρήστης στην πύλη ΕΡΜΗΣ και να μεταβεί στη συνέχεια για επιβεβαίωση της ταυτότητάς του σε οποιοδήποτε ΚΕΠ.
Εκεί θα πρέπει να βεβαιώσει -προσκομίζοντας και την αστυνομική του ταυτότητα- ότι είναι ο κάτοχος συγκεκριμένου ηλεκτρονικού «λογαριασμού» στη συγκεκριμένη πύλη. Η διαδικασία της εγγραφής και επιβεβαίωσης ταυτότητας γίνεται μία και μόνη φορά για κάθε πολίτη, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να πραγματοποιεί πολλαπλές συναλλαγές με το Δημόσιο από οποιονδήποτε υπολογιστή, χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό του. Ο πολίτης αποκτά μία ηλεκτρονική θυρίδα στην ΕΡΜΗΣ, στην οποία τοποθετούνται από τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσίες τα αιτούμενα έγγραφα.
Ο πολίτης μπορεί να αξιοποιήσει περαιτέρω τα ηλεκτρονικά έγγραφα που θα λαμβάνει στη θυρίδα του, προωθώντας τα όπου χρειάζεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Οι 102 υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του ΕΡΜΗ είναι οι εξής:
1. Αίτηση - δήλωση συνταξιούχου για αλλαγή διεύθυνσης (Γ.Λογιστήριο του Κράτους/Συντάξεις Δημοσίου)
2. Αίτηση καταγγελίας καταναλωτή στα ΚΕΠ
3. Αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Μαθητείας, ΤΕΕ Α' Κύκλου, ΤΕΕ Β' Κύκλου)
4. Αντικατάσταση απωλεσθέντος βιβλιαρίου κλάδων σύνταξης και πρόνοιας από το ΤΣΑΥ
5. Βεβαιώσεις περί τροποποίησης ή μη καταστατικών Α.Ε., περί μη ανάκλησης άδειας σύστασης Α.Ε., περί του ισχύοντος Δ.Σ., περί καταβεβλημένου κεφαλαίου Α.Ε. και λοιπών στοιχείων καταχωρημένων στο Μητρώο Α.Ε.
6. Βεβαίωση για το χρόνο επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ
7. Βεβαίωση καταβολής εισφορών για φορολογική χρήση από ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ
8. Βεβαίωση μη οφειλής για συμμετοχή σε διαγωνισμούς από ΟΑΕΕ-πρώην ΤΕΒΕ
9. Βεβαίωση περί μη ασφάλισης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)
10. Βεβαίωση περί μη συνταξιοδότησης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)
11. Βεβαίωση ταμειακής ενημερότητας Ν. 2084/92, για θεώρηση βιβλίων και στοιχείων από τη ΔΟΥ (ΟΑΕΕ - πρώην ΤΕΒΕ)
12. Βεβαίωση του ποσού της επιδοτούμενης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ
13. Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος καυσίμων
14. Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος σε απροστάτευτα παιδιά
15. Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος σε μοναχικά άτομα άνω των 65 ετών και ανασφάλιστα άτομα
16. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης ανασφάλιστων τετραπληγικών - παραπληγικών και ακρωτηριασμένων
17. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης Βαριά Νοητικά Καθυστερημένων (Β.Ν.Κ.)
18. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης κωφαλαλίας
19. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα με βαριά αναπηρία
20. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα πάσχοντα από AIDS
21. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα πάσχοντα από αιμορροφιλία
22. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα πάσχοντα από μεσογειακή αναιμία
23. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε σπαστικά άτομα
24. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης τετραπληγικών - παραπληγικών ασφαλισμένων του δημοσίου
25. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας
26. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης χανσενικών
27. Βεβαίωση χρόνου μη επιδοτούμενης ανεργίας ΟΑΕΔ
28. Βεβαίωση χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο στους Αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ε.Κ.Α.Μ. και στο Τ.Ε.Ε.Μ (Ν. 1813/1988, άρθρα 20 παρ. 3 και 47 παρ.1)
29. Δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις ιατρικής του ΔΟΑΤΑΠ της εξεταστικής περιόδου του εκάστοτε έτους
30. Διεκπεραίωση αίτησης - δήλωσης ασφαλισμένου για αλλαγή διεύθυνσης
31. Διεκπεραίωση αίτησης - δήλωσης μερισματούχου για έκδοση βεβαίωσης χορήγησης μερίσματος
32. Διεκπεραίωση αίτησης - δήλωσης μερισματούχου για προεξόφληση μερισμάτων
33. Διεκπεραίωση αίτησης - δήλωσης μετόχου για τη χορήγηση βεβαίωσης εξόφλησης οφειλής (ΜΤΠΥ)
34. Έγγραφή –Πιστοποίηση Εργοδότη για χρήση Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προκειμένου να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω Κ.Ε.Π. η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.)
35. Εγγραφή στα μητρώα ασφαλισμένων του ΚΕΑΔ δικηγόρων ή ασκούντων δικηγόρων
36. Έκδοση βεβαιώσεων αδειών καταλληλότητας οχημάτων μεταφοράς προϊόντων ζωικής προέλευσης
37. Έκδοση βεβαίωσης εγγραφής στο ΤΣΑΥ
38. Έκδοση βεβαίωσης περί μη ασφάλισης στο ΙΚΑ
39. Έκδοση βεβαίωσης περί μη συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ
40. Έκδοση κτηνιατρικών υγειονομικών πιστοποιητικών προϊόντων ζωικής προέλευσης
41. Ενημέρωση καταναλωτή για τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών και γενικά δικαιώματα καταναλωτή για την προστασία του
42. Καταχώρηση εγκατάστασης εκτροφής, προμήθειας, πειραματισμού Π.Δ. 160/91 (64, Α΄)
43. Πιστοποιητικό Σπουδών (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Μαθητείας, ΤΕΕ Α' Κύκλου, ΤΕΕ Β' Κύκλου)
44. Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δυναμικότητας μικρότερης των 2 ισοδύναμων ζώων (πλην των οικοσίτων)
45. Χορήγηση άδειας εισαγωγής ζώντων ζώων από τρίτη χώρα
46. Χορήγηση ακριβούς αντιγράφου βαθμολογικής αντιστοιχίας - πράξης αναγνώρισης (ΔΟΑΤΑΠ)
47. Χορήγηση αντιγράφου άδειας επάρκειας διδασκαλίας γλώσσας (λόγω απώλειας, καταστροφής της ήδη εκδοθείσας)
48. Χορήγηση αντιγράφου αποσπάσματος του διαγράμματος καθώς και του πίνακα που συνοδεύει μία κυρωμένη πράξη εφαρμογής (τελική ιδιοκτησία, υποχρεώσεις εισφοράς σε γη και χρήμα του ν. 1337/83)
49. Χορήγηση αντιγράφου πιστοποιητικού γέννησης
50. Χορήγηση αποσπάσματος πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΟΑΤΑΠ)
51. Χορήγηση βεβαίωσης αναπηρίας (Ν. 1579/1950)
52. Χορήγηση βεβαίωσης αποδοχών για υπηρετούντες δασκάλους ή νηπιαγωγούς
53. Χορήγηση βεβαίωσης αποδοχών για υπηρετούντες καθηγητές
54. Χορήγηση βεβαίωσης ασφάλισης για ειδικό λογαριασμό πρόσθετων παροχών (ΤΣΜΕΔΕ)
55. Χορήγηση βεβαίωσης ασφάλισης για κύρια σύνταξη ΤΣΜΕΔΕ
56. Χορήγηση βεβαίωσης ασφάλισης για τον κλάδο υγείας ΤΣΜΕΔΕ
57. Χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (ΤΣΜΕΔΕ)
58. Χορήγηση βεβαίωσης βαθμολογίας εξετάσεων πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)
59. Χορήγηση βεβαίωσης βαθμολογικής αντιστοιχίας (ΔΟΑΤΑΠ)
60. Χορήγηση βεβαίωσης για έγκριση ασφάλισης από τον ΟΓΑ - προώθηση δελτίου απογραφής για έκδοση βιβλιαρίου υγείας
61. Χορήγηση βεβαίωσης για το ομοταγές πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ της αλλοδαπής (ΔΟΑΤΑΠ)
62. Χορήγηση βεβαίωσης για το ύψος των μηνιαίων αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης από το ΝΑΤ
63. Χορήγηση βεβαίωσης εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου ιατρού
64. Χορήγηση βεβαίωσης επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)
65. Χορήγηση βεβαίωσης Ζώνης Επιχειρήσεων Ν. 1854/1951
66. Χορήγηση βεβαίωσης κατάθεσης δικαιολογητικών από το ΔΟΑΤΑΠ
67. Χορήγηση βεβαίωσης μη συνταξιοδότησης από το ΝΑΤ
68. Χορήγηση βεβαίωσης περί μη ασφάλισης στον ΟΓΑ
69. Χορήγηση βεβαίωσης περί μη συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ
70. Χορήγηση βεβαίωσης περί συνταξιοδότησης - διακοπής / αναστολής της συνταξιοδότησης και λοιπές βεβαιώσεις για τη συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ.
71. Χορήγηση βεβαίωσης ποσού σύνταξης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)
72. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας Αστυνομικών Υπαλλήλων
73. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας για αναπληρωτές δασκάλους ή νηπιαγωγούς
74. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας για αναπληρωτές καθηγητές
75. Χορήγηση βεβαίωσης συνταξιούχου (ΤΣΜΕΔΕ)
76. Χορήγηση βεβαίωσης του Ν. 142/1974
77. Χορήγηση βεβαίωσης χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο, στους χειριστές ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας (Π.Δ. 1041/1979, άρθρα 41 και 43)
78. Χορήγηση ενημερωτικού σημειώματος ΚΕΑΝ
79. Χορήγηση πιστοποιητικού αποφοίτησης από Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) με ή χωρίς αναλυτική βαθμολογία
80. Χορήγηση πιστοποιητικού εγγραφής στα μητρώα αρρένων
81. Χορήγηση πιστοποιητικού εντοπιότητας
82. Χορήγηση πιστοποιητικού θαλάσσιας υπηρεσίας
83. Χορήγηση πιστοποιητικού νοσηλείας ανηλίκων
84. Χορήγηση πιστοποιητικού νοσηλείας ή εξέτασης σε εξωτερικά ιατρεία ενηλίκων
85. Χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης
86. Χορήγηση πιστοποιητικού υπηρεσιακής κατάστασης και μεταβολών για δασκάλους ή νηπιαγωγούς
87. Χορήγηση πιστοποιητικού υπηρεσιακής κατάστασης και μεταβολών για καθηγητές
88. Χορήγηση πιστοποιητικού φοίτησης σε Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) με ή χωρίς αναλυτική βαθμολογία
89. Χορήγηση υπηρεσιακού σημειώματος για την ανανέωση βιβλιαρίου υγείας στο διάστημα που δεν έχει εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης
90. Χορήγησηςβεβαίωσης χρόνου υπηρεσίας Αστυνομικών (Αστυφυλάκων – Αρχ/κων – Ανθυπαστυνόμων), Συνοριακών Φυλάκων και Ειδικών Φρουρών ( Ν. 2690/1999, άρθρα 4,5 και 12)
91. Απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ΙΚΑ
92. Βεβαίωση καταβολής αποζημιώσεων ΕΛΓΑ στους παραγωγούς
93. Χορήγηση ανάλυσης αποζημιώσεων ΕΛΓΑ που καταβλήθηκαν στους παραγωγούς
94. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου (Ειδικό Ληξιαρχείο)
95. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης (Ειδικό Ληξιαρχείο)
96. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου (Ειδικό Ληξιαρχείο)
97. Χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (για επιχειρήσεις - εργοδότες)
98. Χορήγηση βεβαίωσης γέννησης (Εθνικό Δημοτολόγιο)
99. Χορήγηση βεβαίωσης ενισχύσεων ΠΣΕΑ σε παραγωγούς (ΕΛΓΑ)
100. Χορήγηση βεβαίωσης ιθαγένειας (Εθνικό Δημοτολόγιο)
101. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης για ΟΓΑ (Εθνικό Δημοτολόγιο)
102. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης (Εθνικό Δημοτολόγιο)

Mεγάλη σφαλιάρα έφαγαν οι Σκοπιανοί!


Φωτογραφία για Mεγάλη σφαλιάρα έφαγαν οι Σκοπιανοί!
Τι λέει καναδική εφημερίδα για τον Μ. Αλέξανδρο και την Μακεδονία!

Αυτά να γίνονται να μας φτιάχνει η διάθεση! "Πόρτα" έφαγαν οι Σκοπιανοί , στην προσπάθεια καταλήστευσης της ιστορίας μας. Η ευρείας κυκλοφορίας καναδική εφημερίδα Νational Post, ξεκαθαρίζει στο καναδικό κοινό που προφανώς δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες ότι οι Σκοπιανοί αυθαίρετα επιδιώκουν την οικειοποίηση της δόξας του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου.

Σε χτεσινό της άρθρο σε στήλη για ταξιδιωτικούς προορισμούς, ο αρθρογράφος Bert Archer ασχολήθηκε με τα Σκόπια.Ανάμεσα σε άλλα, ο Archer τονίζει τα αυτονόητα. Τα Σκόπια δεν είναι Μακεδονία και η Μακεδονία του Μ. Αλεξάνδρου είναι στην Ελλάδα.

“Η Μακεδονία που οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε με ασαφή πληροφόρηση, αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του ανθρώπου που δημιούργησε μιά από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στον κόσμο, αυτή που κυρίεψε την Περσική αυτοκρατορία, αυτή η Μακεδονία είναι στην Ελλάδα, μερικά εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια από τα σύνορα αυτής της χώρας που είναι τώρα επίσημα γνωστή ως FYROM και γιόρτασε την 20η επέτειο από την επίσημη της αναγνώριση στις 8 Απριλίου“ γράφει ο Καναδός αρθρογράφος.
Στην συνέχεια στηλιτεύει την προσπάθεια “αρχαιοποίησης” που εφαρμόζει η εθνικιστική κυβέρνηση Γκρούεφσκι. Την ονομάζει μια από τις πιο “ψυχαγωγικές πλευρές” των Σκοπίων, μάλιστα αναφέρει ότι μια επόμενη κυβέρνηση μπορεί να στρέψει τα Σκόπια σε άλλη πλευρά της ιστορίας όπως η Μητέρα Τερέζα, ή κομμάτια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναγνωρίζοντας το γεγονός, ότι οι Σκοπιανοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να συρράψουν κομμάτια από την ιστορία άλλων.

"Ζουν με τις ζωές των άλλων, γιατί οι δικές τους, τους φαίνονται βαρετές και λίγες".

Τα ταξιδιωτικά άρθρα είναι ευρείας ανάγνωσης και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσει μια χώρα ένας τουρίστας. Μην ξεχνάμε ότι τα αρχαία ελληνικά μνημεία, στην Τουρκία, οι Τούρκοι τα ονομάζουν "ρωμαϊκά", και πολλοί εκ των τουριστών που δεν είναι δυνατοί στην ιστορία αυτό το αποδέχονται ως αλήθεια. Το σίγουρο είναι πως οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ζούσαν εκεί, το αναγνωρίζει και ο αρθρογράφος.

Οι Σκοπιανοί έγιναν φυσικά πυρ και μανία , καθώς η εφημερίδα είναι ευρείας κυκλοφορίας και ειδικά τα τουριστικά έντυπα έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό και τεράστια δύναμη!

http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/590115/Megli-sfaliara-efagn-oi-Skopianoi.aspx

Αλλάζει το καθεστώς αδειών των Δημοσίων Υπαλλήλων

Δόθηκε για διαβούλευση το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι αλλαγές στο καθεστώς των αδειών των Δημοσίων Υπαλλήλων. Περιέχονται, επίσης, διατάξεις για την επιλογή Προϊσταμένων στο Δημόσιο, καθώς και για την αργία και διαθεσιμότητα των Δ.Υ.
Κατεβάστε εδώ το σχέδιο νόμου

Μέχρι 31 Οκτωβρίου παρατείνεται η προθεσμία για την απογραφή στον ΟΠΑΔ (Αττικής)

Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας παρατείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου, η προθεσμία απογραφής για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής.
Δείτε εδώ το δελτίο τύπου του ΟΠΑΔ

Το ερωτηματολόγιο για τους Δημοσίους Υπαλλήλους

Κατεβάστε εδώ τον οδηγό και το ερωτηματολόγιο που συνέταξε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Οδηγός για το σχεδιασμό περιγραμμάτων θέσεων εργασίας (pdf)


Οδηγός για το σχεδιασμό περιγραμμάτων θέσεων εργασίας


(κατεβάστε ή διαβάστε τον από τον παρακάτω σύνδεσμο)