Οι τελευταίες αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου

Βελτιώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, αύξηση του πολυτεκνικού επιδόματος και υποχρεωτική αναγραφή στη φορολογική δήλωση όλων των εισοδημάτων «πέρασαν» την τελευταία στιγμή στο φορολογικό νομοσχέδιο.
 Φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και απασχολούνται σε έναν εργοδότη. Από το 2013 εξαιρούνται από την υποχρεωτική καταβολή του ειδικού τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ. Όσοι απασχολούνται αποκλειστικά σε έναν εργοδότη και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των αυτοαπασχολούμενων αλλά με την νέα κλίμακα των μισθωτών. Για το έτος 2012 οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν κανονικά το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ.

Πίνακας μισθωτών - συνταξιούχων χωρίς παιδιά
 Τρίτεκνοι / πολύτεκνοι. Αυξάνεται κατά 50 ευρώ το ετήσιο πολυτεκνικό επίδομα. Συγκεκριμένα για τρίτεκνους και πολύτεκνους με ετήσια εισοδήματα έως 45.000 ευρώ θα χορηγείται πολυτεκνικό επίδομα 500 ευρώ το χρόνο. Το επίδομα αυτό θα χορηγείται επιπλέον του ήδη προβλεπόμενου οικογενειακού επιδόματος των 40 ευρώ το μήνα για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 50 ευρώ το μήνα για το τρίτο και κάθε επόμενο. Με την αύξηση του πολυτεκνικού επιδόματος περιορίζονται οι απώλειες που θα έχουν οι οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά μετά την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων.


 Υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων στη φορολογική δήλωση. Από το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση όλα τα εισοδήματα που αποκτούν ακόμη και αυτά που έχουν φορολογηθεί (π.χ. τόκοι καταθέσεων, αποδόσεις από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, κέρδη από μετοχές κ.λπ.). Με την υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να διενεργεί έλεγχο του «πόθεν έσχες». Στόχος είναι να δημιουργηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών μια νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τις περιουσίες και τις αποταμιεύσεις όλων των Ελλήνων. Περίπου 8,4 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν τον επόμενο χρόνο να δηλώσουν ηλεκτρονικά όλα τα εισοδήματά τους.
Πηγή: imerisia.gr