ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Επειδή έχουν δημιουργηθεί εύλογα πολλά σχόλια και ερωτήματα επί του θέματος που ανέκυψε πρόσφατα για την διεκδίκηση της επιστροφής της Εισφοράς των τριών (3) τελευταίων ετών (2011-2013) και ύστερα από σχετικό ερώτημα που θέσαμε στο νομικό μας Σύμβουλο – Δικηγόρο, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
α. Για την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης δεν έχει μέχρι τώρα - απ’ ότι τουλάχιστον φαίνεται - υπάρξει κάποια απόφαση Δικαστηρίου, που να την είχε κηρύξει αντισυνταγματική, άσχετα αν το Σύνταγμα επιτρέπει την επιβολή Ειδικής Εισφοράς σε ειδικές περιπτώσεις, που στην προκείμενη περίπτωση  δεν φαίνεται, ότι υπάρχουν οι ανάλογες προϋποθέσεις.
β. Η σπουδή την 31 Δεκ 2013 για την υποβολή της Αιτήσεως στις Εφορίες, ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας για να μην παραγραφεί η διεκδίκηση για το έτος 2011.
γ. Οι Εφορίες κατόπιν Αιτήσεων διαφόρων ενδιαφερομένων δεν επιστρέφουν παρακρατηθείσες εισφορές, αν δεν υπάρχει σχετικός νόμος ή τουλάχιστον Δικαστική Απόφαση του αρμόδιου γι’ αυτό Δικαστηρίου και κατά πληροφορίες δεν θα απαντήσουν στις Αιτήσεις ή θα απαντήσουν αρνητικά ή θα δοθεί απάντηση – ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών.
δ. Η περαιτέρω διαδικασία είναι η προσφυγή στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο με Αγωγή για κάθε οικονομικό έτος, δηλαδή απαιτούνται 3 Αγωγές, που η συνολική δαπάνη για κάθε Αγωγή είναι όσο είναι περίπου, ίσως και περισσότερο η ετήσια παρακρατηθείσα Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Δεν υφίσταται λόγος για άσκοπες ενέργειες, παρ΄ όλα αυτά όμως είναι προσωπική απόφαση του καθενός.

Το Σωματείο μας θα παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε εξέλιξη του θα σας ενημερώσει έγκαιρα για τα περαιτέρω, ούτως ώστε να μην αναλωνόμαστε σε άσκοπες και άνευ ουσίας ενέργειες.