Καίγεται η Αθήνα - Στις φλόγες Kosta Boda και Αττικόν


Εκτεταμένα επεισόδια - εστίες φωτιάς- πετροπόλεμος - προβοκάτσια καταγγέλλει το ΚΚΕ
Καίγεται η Αθήνα - Στις φλόγες Kosta Boda και Αττικόν
 
Ο πετροπόλεμος μεταξύ ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου και των ΜΑΤ, που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, και η εκτεταμένη χρήση χημικών ουσίων από τις δυνάμεις ασφαλείας, είχαν ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο κύριος όγκος των διαδηλωτών που κατέκλυσαν το Σύνταγμα, διαδηλώνοντας κατά του νέου μνημονίου και των επώδυνων μέτρων που το συνοδεύουν.

Στις 21.32 φωτιά στην Εθνική Τράπεζα στην Αιόλου, στο κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank στη Πεσμαζόγλου και σε δύο εμπορικά καταστήματα στην Πανεπιστημίου.

Στις 21.29. Εκκληση από την Πυροσβεστική στους πολίτες να αφήνουν τα οχήματα της Υπηρεσίας να περνάνε καθώς το πρόβλημα με τις φωτιές στο κέντρο εντείνεται.

Στις 21.20 νέα επεισόδια στο Σύνταγμα καθώς μαζεύεται και πάλι ο κόσμος ενώ φωτιά εκδήλωθηκε σε υποκατάστημα της Cosmote στην Πανεπιστημίου.

Στις 20.36 εκδηλώθηκε φωτιά στην Κλαυθμώνος και επεισόδια.

Στις 20.30 τυλίχθηκαν στις φλόγες ένα υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Κοραή, το κτίριο που στέγαζε παλιά το Kosta Boda (φωτογραφία δεξιά) στη συμβολή των δρόμων Χρήστου Λαδά και Σταδίου έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός, οι φωτιές βγαίνουν και από την οροφή του κτιρίου και η Αστυνομία προσπαθεί να απομακρύνει τον κόσμο γιατί πέφτουν και αντικείμενα. Το κτίριο βρίσκεται πολύ κοντά στη Marfin όπου είχαν χάσει τη ζωή τους τρία άτομα σε ανάλογα επεισόδια. Από την πίσω πλευρά του Kosta Boda, η φωτιά έχει επεκταθεί και στο «Αττικόν». Στις φλόγες τυλίχθηκε και ένα κατάστημα δίπλα στο Υπουργείο Εργασίας στην Σταδίου. Δεκάδες φωτιές σε όλο το κέντρο της Αθήνας σε κάδους και οδόστρωμα ενώ η Πυροσβεστική δυσκολεύεται να φτάσει στα σημεία.

Οι διαδηλωτές λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε, υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν μπροστά από τον ΄Αγνωστο Στρατιώτη και τη λεωφόρο Αμαλίας, παραμένοντας ωστόσο στους γύρω από το Σύνταγμα δρόμους, σε μία προσπάθεια να δώσουν το παρών στην συγκέντρωση που είχε οργανωθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Προβοκάτσια καταγγέλλει το ΚΚΕ

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκίνηση των επεισοδίων: «Το μεγαλύτερο μέρος των κουκουλοφόρων, ο βασικός πυρήνας, είναι δικοί σας μηχανισμοί. Καθαρά πράγματα» είπε, και εκτίμησε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τους 50.000.

«Κυριολεκτικά βούλιαξε η Αθήνα, παρά τον κακό καιρό, παρά τις καταιγίδες και παρά το ότι έβρεχε τις περισσότερες ώρες. Και έρχεται ο κ. Βενιζέλος, ή δεν θυμάμαι ποιος δικαιολόγησε αυτή την φοβερή χρήση δακρυγόνων, κρότου-λάμψης, γιατί λέει υπήρχαν 50 κουκουλοφόροι. Και ακριβώς αυτό είναι το σχέδιό σας, να γίνει υγειονομική ζώνη το Σύνταγμα» είπε.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν, πριν ακόμη προλάβει να συγκεντρωθεί ο κύριος όγκος των διαδηλωτών, έξω από τη Μεγάλη Βρετανία και επέκτάθηκαν πολύ γρήγορα στην Πανεπιστημίου, τη Σταδίου, τη Φιλελλήνων και την Ερμού. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, που δέχθηκαν επίθεση με βόμβες μολότωφ και με μάρμαρα τα οποία ξήλωναν οι διαδηλωτές από τα πεζοδρόμια, απάντησαν με ευρύτατη χρήση δακρυγόνων και με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα επεισόδια να επεκταθούν πολύ γρήγορα. Οι διαδηλωτές υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το Σύνταγμα και να συγκεντρωθούν στους γύρω δρόμους. Οποιαδήποτε απόπειρα έκαναν για να επανέλθουν συνοδευόταν από τη ρήψη και νέων δακρυγόνων από τις δυνάμεις Ασφαλείας. Ταυτόχρονα, συνεχίσθηκαν για αρκετή ώρα οι αψιμαχίες στους γύρω από το Σύνταγμα δρόμους. Οι ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρους έσπαγαν  μάρμαρα χρησιμοποιώντας σφυριά από προσόψεις και τα χρησιμοποιούσαν ως πολεμοφόδια εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Με ιδιαίτερη ένταση σημειώθηκαν επεισόδια αργά το βράδυ στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα, στη Σταδίου και Χρήστου Λαδά (όπου έσπασαν τη τζαμαρία στην είσοδο του παλιού ΔΟΛ), στην οδό Κριεζώτου και στην Οθωνος στο Σύνταγμα. Οι ομάδες των αντιεξουσιαστών είχαν στήσει πρόχειρα οδοφράγματα στους δρόμους και είχαν ανάψει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων για να προφυλαχθούν από τα δακρυγόνα. Εκτεταεμένες ζημιές προκλήθηκαν σε καταστήματα, σε υποκαταστήματα τραπεζών και σε φωτεινούς σηματοδότες σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας. Στις 19.15 επεισόδια έγιναν και στην Πανεπιστημίου όταν οι διαδηλωτές έριχναν βόμβες μολότοφ και πετούσαν κομμάτια μάρμαρου στα ΜΑΤ που απαντούσαν με νέα χρήση δακρυγόνων(μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος, φωτογραφία δεξιά) και στη Σίνα, κοντά στη Νομική.

Παρά τον ορυμαγδό των δακρυγόνων οι διαδηλωτές παρέμεναν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος με σκοπό να επανέλθουν μπροστά από το Κοινοβούλιο. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ελαφρά αρκετοί αστυνομικοί και ένας φωτορεπόρτερ από βόμβα μολότοφ. Στο «Γενικό Κρατικό» και στο «Σωτηρία» μεταφέρθηκαν 25 πολίτες. Το ευτύχημα είναι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ότι κανείς δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα.

Με φανερά τα συμπτώματα της δύσπνοιας, εξαιτίας της ρήψης χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, έφθασε στη Βουλή ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά τα οποία είναι εναντίον του ελληνικού λαού καταλύουν επιπλέον κάθε έννοια συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας.

Ο κ. Γλέζος έθεσε το ερώτημα γιατί δεν προκηρύχθηκαν εκλογές προκειμένου ό,τι αποφασιστεί να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού ενώ κατέληξε λέγοντας «δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει εξέγερση του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός είναι εξεγερμένος». Λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής για τις πρώτες βοήθειες καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία.

Μ. Θεοδωράκης: «Μπαίνω στη Βουλή να τους πω να σταματήσουν το έγκλημα»

Σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή ο Μίκης Θεοδωράκης, που ευτυχώς φαινόταν καλύτερα στην υγεία του, τόνισε ότι θα μπει μέσα στη Βουλή «να κοιτάξει στα μάτια» τους Έλληνες βουλευτές και να ζητήσει να σταματήσει αυτό το έγκλημα εναντίον του ελληνικού λαού που πάει να γίνει.

«Πάω στη Βουλή για τους κοιτάξω στα μάτια, γιατί μερικοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν το θάνατο της Ελλάδας», δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης προσερχόμενος στη Βουλή.

«...Στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας... παλέψαμε, αγωνιστήκαμε και νικήσουμε και θα νικήσουμε και αυτή τη φορά... από δω και πέρα αρχίζει η προδοσία», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Γεγονός είναι πάντως, ανεξάρτητα από τα επεισόδια, ότι οι αγανακτισμένοι επέστρεψαν από τ΄απόγευμα της Κυριακής στο Σύνταγμα, όπου κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του νέου μνημονίου. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος στην οποία πραγματοποιείται η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, καθώς επίσης και στην πλατεία Ομονοίας στην οποία πραγματοποιείται ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ο κόσμος που διαμαρτύρεται για το νέο μνημόνιο και κατέκλυσε το κέντρο της πόλης έφθασε απ΄ όλες σχεδόν τις συνοικίες της Αττικής καθώς επίσης και από την επαρχία.

Στην πλατεία Συντάγματος επανεμφανίσθηκαν και τα γνωστά από τις κινητοποιήσεις του 2011 πανώ των Αγανακτισμένων, ενώ πολλοί διαδηλωτές έφθασαν στο Κέντρο κρατώντας ελληνικές σημαίες. Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν τόσο στην πλατεία Συντάγματος όσο και στην Ομόνοια είχαν αποκλειστεί, τεράστια υπήρξε, από την άλλη πλευρά, και η κινητοποίηση της Αστυνομίας, καθώς παρατάχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας πάνω από 5.000 αστυνομικοί. Ιδιαίτερη νότα στη συγκέντρωση έδοσαν και οι μοτοσυκλετιστές που έφθασαν στο Κέντρο της πόλης κατά ομάδες.

Κλειστός εξακολουθεί να παραμένει ο σταθμός του μετρό Σύνταγμα, μετά από αίτημα της αστυνομίας. Κλειστοί από τις 2 και καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης είναι και οι σταθμοί του μετρό Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Ακρόπολη.

Με βίντεο του χρήστη του YouTube jpastos καλείται ο κόσμος μέσα από το Facebook και το Twitter να κατέβει στο Σύνταγμα

Το κάλεσμα των Συνδικάτων
Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ σημειώνει: «Αυτή την κρίσιμη στιγμή που διακυβεύονται βασικά και θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα όπως ο θεσμός των ΣΣΕ πρέπει όλοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα συνδικάτα στη βάση των κοινών εργατικών προβλημάτων.

» Η Συνομοσπονδία θα αντιπαλέψει με όλα τα μέσα (Συνδικαλιστικά, Πολιτικά και Νομικά) για να ανατραπούν αυτά τα βάρβαρα, αντικοινωνικά και αντισυνταγματικά μέτρα στους φορείς της χώρας και της Ευρώπης.

» Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία αρνούνται κατηγορηματικά να υποκύψουν σε αυτό το 'πλαίσιο- συμφωνίας' της φτωχοποίησης και χρεοκοπίας της κοινωνίας και της οικονομίας και απαιτούμε την καταψήφιση του ώστε να μην καταργηθούν όσα από τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα έχουν απομείνει και κυρίως ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ».

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσουν και πάλι τα όργανα της Συνομοσπονδίας για να αποφασίσουν τις επόμενες δράσεις.

Επίσης, σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Κυριακή «για να σταματήσει η προδοσία» και να μην ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση καλούν τους πολίτες ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος με κοινή δήλωσή τους, που έχει ως εξής:

«Σας καλούμε στο Σύνταγμα την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου. Όλοι, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να μαζευτούμε έξω από τη Βουλή για να απαιτήσουμε να μην υπογραφεί η θανατική καταδίκη της πατρίδας μας, που είναι η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης. Όλοι μαζί, μαζί με μας, την Κυριακή στο Σύνταγμα, να σταματήσουμε την προδοσία».

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Δύο πορείες, μια στις ανατολικές και μια στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, με αφετηρίες αντιστοίχως, το δημαρχείο Σταυρούπολης και την πλατεία Άγιου Θεράποντα (Τούμπα) πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και οι «Λαϊκές Επιτροπές» ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση και στα νέα μέτρα.

Νωρίτερα είχαν δώσει ραντεβού οι «Αγανακτισμένοι», στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους και από τις τέσσερεις και μετά καλούσαν τον κόσμο να βρίσκεται στην πλατεία ο ΣΥΡΙΖΑ, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συνδικάτα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πρωτοβάθμια Σωματεία Ιδιωτικού Δημοσίου Τομέα, κ.α.) και άλλες πολιτικές κινήσεις, («Σπίθα», «Άρμα», «Χριστιανική Δημοκρατία», κ.α.). Εκεί συγκεντρώθηκαν και οι «Μοτοσικλετιστές Εν Δράσει».

Η πρωτοβουλία πολιτών «Κόντρα στο Ρεύμα» διαδήλωσε και την Κυριακή για δεύτερη ημέρα στην Κατερίνη.  Πικετοφορίες και διαδηλώσεις ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση έγιναν και σε άλλες πόλεις, στη Βέροια, στη Νάουσα, στη Σκύδρα στο Κιλκίς, στα Ν. Μουδανιά, στο Σταυρό, στο Λαγκαδά κ.ά.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ