ενημερωτικό σημείωμα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ 700 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΗΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

ενημερωτικό σημείωμα

∆ιαθεσιµότητα - Κινητικότητα – Μετατάξεις
Τι ισχύει σήµερα…

1. Με ποια διαδικασία καταργούνται οι οργανικές θέσεις;

Με τη θέση σε ισχύ του νέου νόµου  (Ν. 4172) για την κατάργηση οργανικών θέσεων αρκεί – πλέον -Κοινή Υπουργική Απόφαση (του Υπουργού ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και του οικείουΥπουργού). Ιδού η διάταξη:
«Επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα σε υπουργεία, αυτοτελείς δηµόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωµένες διοικήσεις, οργανισµούς τοπικής αυτοδιοίκησης,πρώτου και δεύτερου βαθµού και λοιπά νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου µε απόφαση του Υπουργού ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης και του οικείου Υπουργού, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συµβουλίου Μεταρρύθµισης, µετά από τεκµηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δοµών και σχέδια στελέχωσης» (άρθρο 90, παρ. 1).

2. Τι ισχύει στην περίπτωση που καταργούνται ορισµένες οργανικές του ίδιου κλάδου ή ειδικότητας;

Εάν καταργηθούν ορισµένες θέσεις του ίδιου κλάδου ή και ειδικότητας, η επιλογή του
προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιµότητα λόγω κατάργησης θέσης διενεργείται µε βάση την  αποτίµηση των προσόντων όλων των υπαλλήλων του κλάδου ή και της ειδικότητας που ανήκουν οι υπό κατάργηση θέσεις του φορέα, εφόσον υπηρετούν σε υπηρεσίες ή µονάδες που αξιολογήθηκαν - µετά από τεκµηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δοµών και σχέδια στελέχωσης (άρθρο 90, παρ. 2).

3. Με ποια διαδικασία αποτιµώνται τα προσόντα των υπαλλήλων;

Η διαδικασία καθορίζεται µε Απόφαση του Υπουργού ∆ιοικητικής  Μεταρρύθµισης. Ιδού η διάταξη:
«Η διαδικασία αποτίµησης των προσόντων, τα αναγκαία δικαιολογητικά, ο αριθµός των
µορίων που αντιστοιχούν στα επιµέρους κριτήρια µεταξύ των οποίων λαµβάνεται υπόψη και ο τρόπος εισαγωγής στους φορείς, τα λοιπά ειδικότερα θέµατα της αποτίµησης των προσόντων και τα ζητήµατα λειτουργίας των Τριµελών Ειδικών Υπηρεσιακών Συµβουλίων καθορίζονται µε απόφαση του Υπουργού ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης» (άρθρο 90, παρ. 2, περίπτ. ε’).

4. Ποιοι υπάλληλοι εξαιρούνται από τη διαθεσιµότητα;

Στην περίπτωση που καταργούνται ορισµένες θέσεις του κλάδου ή της ειδικότητας, κατ’
εξαίρεση δεν τίθεται σε διαθεσιµότητα:
α) υπάλληλος που είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνος κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944 (Α΄ 229), όπως τροποποιήθηκε  µε το άρθρο 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75), εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόµενες  διατάξεις του ν. 1910/1944, συνοικούν µε αυτόν και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώµενων µελών σύµφωνα µε τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει,
β) υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των
εξαρτώµενων µελών σύµφωνα µε τον Κ.Φ.Ε. και έχει ετήσια εισοδήµατα χαµηλότερα των 12.000 ευρώ, και συνοικεί µε αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%,
γ) υπάλληλος ο οποίος, δυνάµει νόµου ή δικαστικής αποφάσεως, ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική µέριµνα τέκνου, που συνοικεί µε αυτόν και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώµενων µελών  σύµφωνα µε τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει, και έχει ετήσια εισοδήµατα χαµηλότερα των 12.000 ευρώ,
δ) υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιµότητα δυνάµει του παρόντος νόµου,
ε) υπάλληλος ο οποίος έχει ορισθεί δικαστικός συµπαραστάτης δυνάµει δικαστικής αποφάσεως και
συνοικεί µε τον συµπαραστατούµενο ο οποίος έχει ετήσια εισοδήµατα χαµηλότερα των 12.000 ευρώ.

5. Πόσο χρόνο διαρκεί η διαθεσιµότητα;

Η διαθεσιµότητα διαρκεί οκτώ (8) µήνες. Σ’ αυτό το χρονικό διάστηµα ο υπάλληλος βρίσκεται σε καθεστώς κινητικότητας (βλέπε παρακάτω τα στάδια αυτής της διαδικασίας). Μετά την πάροδο των οκτώ µηνών και στην περίπτωση που δεν έχει καταστεί δυνατό να µεταταχθεί ή να µεταφερθεί σε άλλη υπηρεσία, ο υπάλληλος απολύεται.

6. Ποια η υπηρεσιακή κατάσταση του υπαλλήλου που έχει τεθεί σε διαθεσιµότητα;

Στον υπάλληλο που έχει τεθεί σε διαθεσιµότητα καταβάλλονται τα τρία τέταρτα των
αποδοχών του, σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις. Μέχρι την κατά οποιοδήποτε τρόπο λήξη της διαθεσιµότητας εξακολουθούν να καταβάλλονται από το φορέα προέλευσης οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και ασφαλισµένου που αναλογούν για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονοµική περίθαλψη. Οι εισφορές αυτές, µετά τη θέση σε διαθεσιµότητα, υπολογίζονται στο ύψος των µειωµένων κατά 25% των αποδοχών του υπαλλήλου που τέθηκε σε διαθεσιµότητα.

7. Ποια τα στάδια της «κινητικότητας»;

Α) Ο αρµόδιος Υπουργός ή ο Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής γνωστοποιεί τις κενές θέσεις κατά κατηγορίες, κλάδους ή και ειδικότητες και το πλεονάζον προσωπικό, όπως προκύπτουν από τις εκθέσεις αξιολόγησης και τα σχέδια στελέχωσης των φορέων στο τριµελές συµβούλιο (αποτελούµενο από Αντιπρόεδρο ή Πρόεδρο Τµήµατος ΑΣΕΠ και δύο Προϊσταµένους Γενικών ∆ιευθύνσεων των Υπουργείων ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και Οικονοµικών).
Β) Εντός δέκα ηµερών από τη σχετική εντολή του Υπουργού ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης το τριµελές συµβούλιο γνωµοδοτεί για τον αριθµό και τα απαιτούµενα προσόντα των υπαλλήλων κατά κατηγορίες, κλάδους ή και ειδικότητες που θα µετακινηθούν στους φορείς υποδοχής κατά σειρά προτεραιότητας.
Γ) Ο Υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης εκδίδει σχετική ανακοίνωση, λαµβάνοντας υπόψη τη γνωµοδότηση του τριµελούς συµβουλίου, τις ανάγκες των φορέων και τις προτεραιότητες πολιτικής στελέχωσης, η οποία δηµοσιεύεται στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως και µε την οποία καθορίζονται οι θέσεις που θα καλυφθούν, τα προσόντα των υπάλληλων που απαιτούνται, σύµφωνα µε τα οικεία περιγράµµατα θέσεων, εφόσον υπάρχουν, για τους κλάδους ή τις ειδικότητες στους οποίους πρόκειται να µεταταχθούν ή µεταφερθούν, η οποία αποστέλλεται στους φορείς προέλευσης και υποδοχής. Με την ανακοίνωση ορίζεται αποκλειστική προθεσµία δεκαπέντε (15) ηµερών από τη δηµοσίευσή της εντός της οποίας οι ενδιαφερόµενοι υπάλληλοι υποβάλλουν αίτηση µετάταξης/µεταφοράς, καθορίζοντας τη σειρά προτίµησης των
φορέων που επιθυµούν να µεταταχθούν.
∆) Το τριµελές ειδικό υπηρεσιακό συµβούλιο του φορέα υποδοχής εντός προθεσµίας δεκαπέντε (15) ηµερών από τη λήξη της προθεσµίας υποβολής των αιτήσεων επιλέγει τους υπαλλήλους που θα µεταταχθούν ή µεταφερθούν σε αυτόν και καθορίζει τη σειρά προτεραιότητάς τους, σύµφωνα µε την αποτίµηση των προσόντων τους και το περίγραµµα της θέσης, εφόσον υπάρχει, στην οποία
θα µεταταχθούν ή µεταφερθούν. Το τριµελές ειδικό υπηρεσιακό συµβούλιο λαµβάνει υπόψη τον τρόπο εισαγωγής στους φορείς και ιδίως αν πρόκειται για διαδικασία γραπτού διαγωνισµού του ΑΣΕΠ ή για διαδικασία πλήρωσης θέσεων µε σειρά προτεραιότητας η οποία διενεργείται εξ  ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ, ή για διαδικασία που εποπτεύει το ΑΣΕΠ, καθώς και για ∆ιαγωνισµό Εισαγωγής στην Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και Αυτοδιοίκησης, την εργασιακή τους φυσιογνωµία, την εκπαίδευσή τους, τη διοικητική και εργασιακή τους εµπειρία και τα λοιπά στοιχεία του προσωπικού µητρώου τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το τριµελές ειδικό υπηρεσιακό συµβούλιο µπορεί να καλεί τους ενδιαφερόµενους υπαλλήλους σε συνέντευξη µε σκοπό την αξιολόγηση των ικανοτήτων και της προσωπικότητάς τους. Η συνέντευξη δίνεται σε δηµόσια συνεδρίαση της επιτροπής, και σε αυτήν τηρούνται µαγνητοφωνηµένα πρακτικά.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:
 Οι τρίτεκνοι υπάλληλοι µετατάσσονται ή µεταφέρονται κατά προτεραιότητα.
 Σε περίπτωση ισοβαθµίας µεταξύ των υπαλλήλων λαµβάνεται υπόψη η οικογενειακή

κατάσταση του υπαλλήλου.