Απαλλαγή από τους τόκους και κούρεμα κατά 50% σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ

Απαλλαγή από τους τόκους και κούρεμα κατά 50% σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προτείνει το ΚΚΕ για την ανακούφιση των δανειοληπτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Για όσους έχουν παιδιά, το εισόδημα που θέτει ως προϋπόθεση για κούρεμα 50% προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή για τους δανειολήπτες το κόμμα της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (φωτογραφία) αναφέρθηκε αναλυτικά στα στοιχεία που περιγράφουν τη σημερινή κατάσταση λέγοντας ότι το ποσοστό όσων αδυνατούν να πληρώσουν στις τράπεζες τις δόσεις ανέρχεται στο 15% όσων πήραν δάνεια. «Το 14% μάλιστα αφορά στεγαστικά δάνεια».
Η Αλέκα Παπαρήγα παρουσίασε στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, σύμφωνα με τα οποία το 78,3% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών χρωστούν στις τράπεζες ποσά μικρότερα από 200.000 ευρώ, ενώ το 55,6% κάτω από 110.000 ευρώ. «Αυτοί δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί τώρα τα δάνειά τους καλύπτουν το 50% των στοιχειωδών καθημερινών αναγκών τους, καθώς και οι μισθοί έπεσαν και η ανεργία αυξήθηκε». Η γ.γ. του ΚΚΕ ζήτησε ακόμα να διαγραφούν οι τόκοι για όλους, ενώ για αυτοαπασχολούμενους με επαγγελματικά δάνεια, αγροτοκτηνοτρόφους και αλιείς να κουρευτεί το 30% του δανείου.