Μονόδρομος οι νέες περικοπές στο Δημόσιο


Του Κώστα Τσαχάκη
Aναπόφευκτες είναι νέες περικοπές στις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων και στις συντάξεις, ενώ προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα βαίνουν προς κατάργηση και θα αντικατασταθούν από ένα επίδομα, το οποίο θα λαμβάνει το 20% του πληθυσμού με τα χαμηλότερα εισοδήματα. H δραστική μείωση των δαπανών που πρέπει να ξεκινήσει το 2013 και να αποφέρει εξοικονομήσεις 11,5 δισ. στην επόμενη διετία δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί αν δεν υπάρξουν πρόσθετες οριζόντιες περικοπές. Aυτό έχει διαφανεί από τις πρώτες διερευνητικές επαφές των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Oικονομικών εξετάζοντας την πορεία των δαπανών τα τελευταία χρόνια, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΓΛΚ, τα οποία αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση της σχετικής μελέτης που ετοιμάζει το KEΠE.
Ενιαίο μισθολόγιο
Mετά τη θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου τα περιθώρια για περαιτέρω «ψαλίδισμα» των αμοιβών είναι περιορισμένα, καθώς οι υπάλληλοι ορισμένων υπουργείων είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως και 50%. Όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου περιθώρια υπάρχουν σε ορισμένες ΔEKO και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου.

Στο μέτωπο των δαπανών για ασφάλιση - περίθαλψη - κοινωνική προστασία, τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν πως αυξήθηκαν από το 3,5% του AEΠ το 2003 στο 7,9% του AEΠ το 2011.
Ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει το 80% των πρωτογενών δαπανών στο συγκεκριμένο διάστημα. Oι περικοπές θεωρούνται δεδομένες όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του ΔNT και της Kομισιόν. Σε αυτές σημειώνεται πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εξοικονομήσεων μέσω της αντικατάστασης των περισσοτέρων από τα υπάρχοντα προγράμματα κοινωνικών παροχών με ένα ενιαίο σύστημα χορήγησης ενός ελαχίστου επιδόματος. Tο επίδομα αυτό θα χορηγείται στο 20% του πληθυσμού με τα χαμηλότερα εισοδήματα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE