Προκήρυξη εκλογών για τις 6 Μαΐου το απόγευμα της Μ.Τετάρτης

Προκηρύσσονται το απόγευμα της Μ.Τετάρτης για τις 6 Μαΐου οι εκλογές, που έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς οι κρισιμότερες της Μεταπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός θα παραδώσει στις 17:00 την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε ακριβώς πριν από πέντε μήνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος εν συνεχεία θα ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής και θα προκηρύξει τις εκλογές, ανοίγοντας και επισήμως την προεκλογική περίοδο.

Το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, και την προκήρυξη εκλογών θα θυροκολληθεί κατά το τυπικό που προβλέπει το Σύνταγμα απόψε στη Βουλή.

Για την προκήρυξη των εκλογών, ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί εθνικό λόγο, δηλαδή τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και η παραμονή στην Ευρωζώνη, βασιζόμενος στο άρθρο 41 του Συντάγματος.

Νωρίτερα, στις 15:00 ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερώσει και τυπικά τα μέλη της κυβέρνησης για τις προθέσεις του και να τους αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά να λειτουργεί και να διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας ώς τις εκλογές.

Στη θέση τους θα παραμείνουν ώς τις εκλογές όλα τα μέλη της κυβέρνησης που κατέχουν τα λεγόμενα εκλογικά υπουργεία - το Εσωτερικών, το Προστασίας του Πολίτη, το Δικαιοσύνης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι, ύστερα από συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν πρόκειται να αντικατασταθούν οι νυν υπουργοί Τάσος Γιαννίτσης (Εσωτερικών), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Προστασίας του Πολίτη), Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Δικαιοσύνης) και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό το βράδυ της Μ.Τετάρτης. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να υπογραμμίσει την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για την αντιμετώπισης της κρίσης, μέσω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος, ο Λουκάς Παπαδήμος θα κάνει ένα μίνι απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, θα επισημάνει την ανάγκη να μην χαθεί ούτε μία ημέρα στην πορεία εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ θα απευθύνει έκκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς και στους πολίτες να αντιληφθούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.
Newsroom ΔΟΛ