Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης για το νέο Μνημόνιο

ΒΟΜΒΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση της υπό κατάρτιση, νέας δανειακής σύμβασης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας παράλληλα ανανέωση της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Η αυριανή ειδική προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή αναβάλλεται καθώς τη Τετάρτη ξεκινά η τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία. Τον Ιανουάριο η πιθανότερη ημερομηνία του δημοψηφίσματος

Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης για το νέο Μνημόνιο
Στο δεύτερο μεταπολιτευτικά δημοψήφισμα -ύστερα από το Πολιτειακό του 1974- οδηγείται η χώρα, ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού.
"Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε", ήταν η αποστροφή με την οποία ο ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε το δημοψήφισμα μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του αιφνιδιάζοντας τους πάντες.
Χαρακτηρίζοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως ύψιστη πράξη δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: "Ας δώσουμε το λόγο το λαό και στους πολίτες. Να τιμήσουμε το λαό και να τον κάνουμε συμμέτοχο στις αποφάσεις. Να υπάρχει κρυστάλλινη θέση για ένα θέμα που οριοθετεί το παρόν και το μέλλον".
Και ψήφος εμπιστοσύνης
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο κιόλας θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Μολονότι ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την δεδηλωμένη και έχει δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημείωσε ακόμη ότι "από τον Ιούνιο και έπειτα έχουν προκύψει νέα δεδομένα" που καθιστούν "περισσότερο από ποτέ αναγκαία την έκφραση της κοινοβουλευτικής ευθύνης στην πολιτική που θα ακολουθεί η κυβέρνηση".
Το κούρεμα απέτρεψε την χρεοκοπία
Κατά την ομιλία του νωρίτερα ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει απάντηση σε όλες τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης γύρω από την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής.
"Η συμφωνία των Βρυξελλών απομακρύνει την ανασφάλεια, μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και να πραγματοποιήσουμε με μεγαλύτερη άνεση τις αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία και επιβεβαιώνει τη θέση μας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ", σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
"Δεν θα δεχθούμε", τόνισε, "αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας από κανέναν". "Εμείς", πρόσθεσε, "κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον και όσοι πιστεύουν ότι θα αποκομίσουν κομματικά οφέλη χωρίζοντας του Έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα να σκεφθούν ότι αυτούς τους διαχωρισμούς τους πληρώσαμε πολύ ακριβά στο παρελθόν."
Σχολιάζοντας σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε : "Κανείς δεν πανηγυρίζει, επειδή το μέλλον έγινε πιο ρόδινο. Εγινε όμως πιο εύκολο. Ας καταλάβουν όμως οι κήρυκες της μιζέριας ότι δεν θα μας απαγορεύσει κανείς να χαιρόμαστε που απαλλάχθηκε ο Ελληνας φορολογούμενος από δεκάδες δισεκατομμύρια χρέους".
"Τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί αν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών", συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου που απήθυνε νέα έκκληση για συναίνεση: "Θεωρώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να στηρίξουν τη συμφωνία", είπε.
Απαντώντας εκ νέου στους "φόβους για χρεοκοπία", ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Η συμφωνία αυτή ακριβώς ρυθμίζει το χρέος. Και διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει".
Χαρακτήρισε επίσης επιχείρημα για μικρά παιδιά το προβαλλόμενο από τη ΝΔ ότι το 2020 το χρέος θα είναι στο 120% του ΑΕΠ, όσο και το 2009. Τότε, είπε, η χώρα όδευε ήδη προς τη χρεοκοπία και αν δεν γίνονταν οι προσπάθειες από την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό το χρέος θα έφθανε το 2020 στο 230% και αν δεν υπήρχε η τελευταία συμφωνία στο 170%.
Καταδίκασε επίσης τα φαινόμενα βίας στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, αν και, όπως είπε, "συμμεριζόμαστε την οργή του κόσμου". Τόνισε, όμως, ότι δεν είναι πατριωτισμός η απαξίωση της ιστορίας μας και της Δημοκρατίας, αλλά να δημιουργήσουμε μια χώρα που να μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της."
ethnos.gr