Αλλάζουν όλα στην Παιδεία


Νέο εξεταστικό σύστημα ψηφίζεται σύντομα στη Βουλή, «αναμορφωμένο» σύμφωνα με τις αποφάσεις του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία που ολοκληρώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, με πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τον νυν υπουργό Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη και υπουργό Παιδείας τον Αρ. Σπηλιωτόπουλο.

 Το νομοσχέδιο κατατίθεται τις επόμενες ημέρες και θα ψηφιστεί πριν από τις εκλογές, ενώ σε αυτό περιλαμβάνεται και το νέο εξεταστικό σύστημα που θα εφαρμοστεί ύστερα από τρία χρόνια, δηλαδή θα αφορά τους μαθητές που φοιτούν εφέτος στη Γ' τάξη του Γυμνασίου.

 Σύμφωνα με τη νέα «φιλοσοφία» των αναλυτικών προγραμμάτων που θα εφαρμοστεί ύστερα από τρία χρόνια στα σχολεία, οι μαθητές θα απελευθερωθούν από τη λογική της επιλογής «πακέτου» γνώσεων (ανθρωπιστικών, θετικών κτλ.) που ίσχυε ως σήμερα. Θα διδάσκονται όλοι μαθήματα γενικού κορμού γνώσεων και θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μαθημάτων ή επιπλέον ωρών διδασκαλίας μαθημάτων «εμβάθυνσης» στην επιστημονική κατεύθυνση που τους ενδιαφέρει.

 Παράλληλα θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν τα «πρότζεκτ» (ερευνητικές εργασίες) που εφαρμόστηκαν με επιτυχία εφέτος στην Α' Λυκείου, ενώ θα προβλέπεται επέκταση του σχολικού χρόνου (ως και τις 4 μ.μ.) για όποιους επιλέγουν «ζώνες πολιτισμού» και μαθήματα αθλητισμού.

Τα παραπάνω δεν έχουν αποκτήσει ακόμη την τελική τους μορφή αλλά δουλεύονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Παιδείας ώστε να ολοκληρωθούν και να κατατεθούν σύντομα με τη μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή.
Πηγή: tovima.gr